Πλήρης… συσκότιση στη διαχείριση της τεράστιας περιουσίας της Ακαδημίας!

Και είναι τραγική, γιατί δεν μπορεί το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας να μη δίνει το υπόδειγμα της αψεγάδιαστης λειτουργίας ενός κορυφαίου δημόσιου φορέα. Που πρέπει να ποδηγετεί την κοινωνία.

Τα όσα συμβαίνουν στη διαχείριση των κληροδοτημάτων που έχει η Ακαδημία Αθηνών είναι πρωτοφανή, ούτε στην τελευταία επιχείρηση ή ίδρυμα δεν θα τα συναντούσες. Και μιλάμε για μια περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Κανένας δεν λογοδοτεί για τις τοποθετήσεις των διαθέσιμων κεφαλαίων, για τη διαχείρισή τους, πουλάνε και αγοράζουν μετοχές χωρίς καμία έγκριση, κανένας δεν ξέρει πού πάνε οι τόκοι, χρηματοδοτούν έρευνες κόντρα στη βούληση του διαθέτη. Κανένας έλεγχος, καμία κίνηση τήρησης της νομιμότητας των διαδικασιών για περιουσία που ανήκει ουσιαστικά στο Δημόσιο.

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, το Γραφείο Εθνικών Κληροδοτημάτων της Γενικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Αττικής, ενώ γνώριζαν καλά τις μη νόμιμες διαδικασίες που ακολουθούσε συστηματικά η Ακαδημία στη διαχείριση των ρευστών διαθέσιμων κεφαλαίων, στον προγραμματισμό τοποθέτησης ή επένδυσης κεφαλαίων των κληροδοτημάτων προτιμούσαν να μένουν παντελώς αδρανείς ως προς τον ελεγκτικό τους ρόλο. Χρόνια ολόκληρα και κανένας προληπτικός και κατασταλτικός έλεγχος δεν έχει γίνει. Χρόνια ολόκληρα και ούτε μία «επίσκεψη» του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών του Δημοσίου.

Κάποιες επισημάνσεις που έκανε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με έγγραφό της στις 23 Ιουλίου 2007, ότι διαθέσιμα των κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται η Ακαδημία μεταφέρονται διογκούμενα από έτος σε έτος χωρίς να ενδιαφέρεται να υποβάλει αίτηση στο Εφετείο για τη διεύρυνση των σκοπών των κληροδοτημάτων κι ότι παραλείπει να διαχωρίζει το κεφάλαιο της αναπαλλοτρίωτης περιουσίας και του υπόλοιπου προηγούμενης χρήσης, οι κύριοι της Ακαδημίας τις έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Ίσως όχι χωρίς λόγο. Πιθανότατα αυτά τα διαθέσιμα σκοπίμως τα αφήνουν να αυξάνοντας προκειμένου να τα επενδύουν με όποιον τρόπο κρίνουν μόνον αυτοί ότι είναι σωστός, χωρίς να ακολουθούν τις διαδικασίες που περιγράφονται στο έγγραφο της Περιφέρειας.

Και εδώ προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα:

Για ποιον λόγο δεν ενημερώθηκε ποτέ η Περιφέρεια για τόσο σοβαρές επενδυτικές κινήσεις όταν μάλιστα αφορούν κεφάλαια δημόσιας περιουσίας;

Γιατί παρακάμπτουν όλες τις διαδικασίες που ορίζονται από τους εποπτεύοντες φορείς, με το σκεπτικό ότι όλα αυτά είναι γραφειοκρατικές διαδικασίες, χρονοβόρες και παρωχημένες;

Γιατί αγόραζαν και πουλούσαν επανειλημμένα μετοχές και ομόλογα χωρίς να έχουν νωρίτερα ενημερώσει την Περιφέρεια;

Υποστηρίζουν ότι τα κληροδοτήματα ικανοποιούν τον σκοπό τους μόνο από τα έσοδα του κεφαλαίου τους και ότι η επένδυση κρίνεται απαραίτητη. Σύμφωνοι.

Αποτελεί… ευελιξία ο τρόπος με τον οποίο αγοράστηκαν και πωλήθηκαν μετοχές στην Εθνική Τράπεζα χωρίς καμία ενημέρωση και έγκριση από τους εποπτεύοντες φορείς; Ποια έγκριση έχουν πάρει και από πού για όλες αυτές τις επιλογές;

Γιατί έχουν δεσμεύσει μεγάλα κεφάλαια κληροδοτημάτων σε δεκαετή ομόλογα; Από πού πήραν έγκριση αν συμφέρει μια τόσο σημαντική τοποθέτηση; Το επιχείρημά τους ήταν ότι αυτή η κίνηση συνέφερε. Και όταν μετά από μικρό χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε ότι τελικά χάνονται χρήματα από το κεφάλαιο του διαθέτη, τότε τι έγινε; Ποιες εξηγήσεις, απαντήσεις έχουν για την απώλεια δημοσίου χρήματος; Που βέβαια δεν είναι του πατέρα τους; Τι εξυπηρετούσε μια τόσο μακροχρόνια επένδυση σε κλειστό κεφάλαιο μιας δημόσιας περιουσίας;

Υπάρχουν όμως κι άλλα πολλά ερωτήματα, όπως:

Οι τόκοι των επενδύσεων τοποθετούνταν στο ακέραιο στο κεφάλαιο των κληροδοτημάτων; Μόνο εκεί τοποθετούνταν;

Τι καρπώνεται η Εταιρεία Διαχείρισης της Περιουσίας της Ακαδημίας (ΝΠΙΔ); Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος ύπαρξης αυτής της εταιρείας; Ποιο το αντικείμενό της, ποιες ενέργειες εκτελεί, ποιες ανάγκες καλύπτει; Τι λειτουργικά έξοδα έχει; Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες νομικής υπόστασης της εταιρείας;

Κόντρα στη βούληση του διαθέτη

Προκύπτει όμως κι ένας άλλος προβληματισμός. Πρόκειται για την απόφαση της Ακαδημίας να χρηματοδοτεί «ερευνητικά προγράμματα» από τους λογαριασμούς των κληροδοτημάτων, ερμηνεύοντας διασταλτικά τη βούληση του διαθέτη. Γιατί το αποφάσισε μόνη της και δεν προσέφυγε στη νόμιμη οδό της αλλαγής του σκοπού από το Εφετείο και στην επικύρωση από τον νόμο της απόφασής της, εφόσον έχει την άποψη ότι με αυτήν την επιλογή αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους σκοπούς των κληροδοτημάτων; Πώς εξηγείται αυτή η συνεχιζόμενη παράλειψη και περιφρόνηση της τήρησης της νομιμότητας, όταν μάλιστα είναι αμφίβολα τα «αποτελέσματα» των ερευνητικών προγραμμάτων, στα οποία είναι παντελής η έλλειψη προγραμματισμού και χρονοδιαγραμμάτων έναρξης και λήξης.

Ποιον άραγε σκοπό εξυπηρετούν όλες αυτές οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που χρηματοδοτούνται από τους λογαριασμούς των κληροδοτημάτων; Με ποιο κριτήριο επιλέγεται ποιο ερευνητικό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί; Μήπως ανάλογα με τα πρόσωπα που θα τα διαχειριστούν; Πολλά ίσως θα αποκάλυπτε η δημοσίευση των καταλόγων αυτών των προγραμμάτων.

Γιατί η Ακαδημία ενεργεί τόσα χρόνια χωρίς να λογοδοτεί σε δημόσιους φορείς που εποπτεύουν τα κληροδοτήματα; Γιατί της αρκεί η δική της απόφαση για τον τρόπο διαχείρισης και επένδυσης και αδιαφορεί αν οι διαδικασίες είναι σύννομες; Γιατί οι προϋπολογισμοί των ίδιων πόρων της να παρουσιάζουν περίεργες αυξομειώσεις σε διάφορες κατηγορίες κωδικών από έτος σε έτος;

Κατόπιν όλων αυτών, ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να παρέμβει και να δώσει εντολή για εδώ και τώρα πλήρη έλεγχο στη διαχείριση των κληροδοτημάτων που έχει η Ακαδημία Αθηνών. Και τι χρήματα έχουν χαθεί και ενδεχομένως έχουν σπαταληθεί από εδώ και από κει… με επιλογές όχι συμφέρουσες για την Ακαδημία…


Σχολιάστε εδώ