Παραρτήματα πρεσβειών από δυτικές χώρες στο «ψευδοκράτος»!

Ιδιαίτερα οι τελευταίοι, που αύξησαν και το προσωπικό και τις εργασίες που διεξάγονται, οι οποίες ισοδυναμούν με παροχή προξενικών υπηρεσιών! Αυτήν τη στιγμή διατηρούν παρόμοια Γραφεία στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Αυστραλίας, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι τουλάχιστον άλλες τρεις χώρες ετοιμάζονται να πράξουν το ίδιο, με τη δικαιολογία ότι αυτά τα γραφεία εξυπηρετούν τους τουρκοκύπριους πολίτες.
Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι Γραφείο διατηρεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση με την αιτιολογία της προώθησης έργων και γενικότερα της κατανομής της βοήθειας που είχε αποφασισθεί για την τουρκοκυπριακή κοινότητα μετά το δημοψήφισμα του 2004. Να σημειωθεί ότι αυτήν τη στιγμή δημιουργούνται κάποια ζητήματα γι’ αυτό ειδικά το θέμα, καθώς δεν είναι δυνατόν να παρέχεται βοήθεια ερήμην της κυπριακής κυβερνήσεως, του νομίμου εκπροσώπου της Μεγαλονήσου.
Καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές αναφέρουν συναφώς ότι:
= Από πλευράς Άγκυρας ασκούνται συστηματικές πιέσεις προς φιλικές της χώρες να προχωρήσουν σε παρόμοια διαβήματα, με στόχο να δημιουργηθεί τετελεσμένο, που να ευνοεί τη δημιουργία καθεστώτος Ταϊβάν στο «ψευδοκράτος», χωρίς να προκαλούνται αντιδράσεις. Δέκτες είναι κυρίως ισλαμικές χώρες (όπως η Συρία, η Λιβύη, το Πακιστάν, το Ιράν κ.ά.), ενώ βολιδοσκοπείται πιεστικά και η Μόσχα, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τους αγωγούς φυσικού αερίου, στις οποίες η Άγκυρα δίνει τα ρέστα της!
Πρέπει να τονιστεί ο δόλιος ρόλος των Άγγλων, καθώς σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παρεμβαίνουν ενισχύοντας τις τουρκικές αυτές κινήσεις, υποστηρίζοντας την αναβάθμιση του «ψευδοκράτους», σε βαθμό όχι διπλωματικής αναγνωρίσεως, αλλά αποδοχής του ως «συνιστώντος κράτους» της «εν όψει ομοσπονδίας». Κι αυτό με τη λογική ότι έτσι θα πεισθεί (δηλαδή θα πιεσθεί) να συναινέσει σε συμβιβασμό η ελληνοκυπριακή πλευρά. Προ πενθημέρου ο βρετανός ύπατος αρμοστής έδωσε μεγάλη δεξίωση στα γραφεία της πρεσβείας του στα κατεχόμενα, με συμμετοχή του Ταλάτ, ξένων πρέσβεων, εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών, αξιωματικών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και οικονομικών παραγόντων. Σ’ αυτήν παρευρέθηκε και ο διπλωματικός τοποτηρητής της Άγκυρας, καθώς και τούρκοι αξιωματικοί των κατοχικών δυνάμεων!


Σχολιάστε εδώ