Πέστε κι ένα ευχαριστώ…

Να μάθουμε να αγαπάμε, ήταν η συμβουλή ενός νεαρού Αλβανού, που παρουσίασε ο Λάκης Λαζόπουλος στο «Τσαντίρι» του. Καλοδεχούμενος, μόνο που τούτη η χώρα από τότε που εμφανίστηκε είναι γεμάτη αγάπη, απόδειξη ότι και σήμερα όλες οι μεγάλες ιδέες και ο πολιτισμός πηγάζουν από εδώ. Και μόνο το γεγονός ότι έχουν φθάσει να ζουν στην Ελλάδα, σε μια τόση δα γη, πάνω από 1.500.000 ξένοι, με τους περισσότερους Αλβανούς, δηλαδή το 15% του πληθυσμού είναι μετανάστες, τι δείχνει; Ότι από την κόλαση όπου ήταν, ζουν στην Ελλάδα μια χαρά, έχουν δουλειά, έκαναν οικογένεια, απέκτησαν σπίτι.
Δεν ζητάμε τίποτα απʼ όλους τους μετανάστες, που βρήκαν καλό λιμάνι εδώ, εκτός απʼ αυτό που υποχρεωνόμασταν όλοι εμείς οι Έλληνες που πήγαμε μετανάστες στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Γερμανία, σʼ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, να έχουμε. Νόμιμα χαρτιά, πρόσκληση, βίζα. Να ξέρει το κράτος ποιος είναι ποιος. Και φυσικά να σέβονται τους νόμους και τις παραδόσεις της χώρας μας και του λαού μας. Τίποτε περισσότερο απʼ αυτά που με ξεκάθαρο τρόπο και απλή γλώσσα είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας κ. Κέβιν Ραντ, απαντώντας σε επικρίσεις μουσουλμάνων μεταναστών επειδή τα εκεί τζαμιά επιτηρούνται από τις μυστικές υπηρεσίες για να μη μετατραπούν σε άντρα τρομοκρατών:
«Οι μετανάστες, και όχι οι Αυστραλοί, είναι αυτοί που πρέπει να προσαρμοστούν. Έτσι είναι, και άμα τους αρέσει! Βαρέθηκα να ανησυχούμε σε αυτή τη χώρα μήπως προσβάλουμε ένα άτομο ή την κουλτούρα του. Θα δεχθούμε αυτά που πιστεύετε χωρίς ερωτήσεις. Αυτό που ζητάμε είναι να δεχθείτε κι εσείς αυτό που πιστεύουμε εμείς και να ζήσετε μαζί μας με αρμονία, χαρά και ειρήνη. Αυτή είναι η δική μας χώρα, η δική μας γη και ο δικός μας τρόπος ζωής και θα σας προσφέρουμε κάθε ευκαιρία να τα απολαύσετε κι εσείς. Αν δεν είστε ευχαριστημένοι τότε φύγετε! Δεν σας φέραμε εδώ με το ζόρι. Εσείς διαλέξατε να έρθετε. Οπότε δεχθείτε τη χώρα που εσείς διαλέξατε!».
Είπε όμως και κάτι βαρύ ο νεαρός αλβανός μαθητής. Ότι στην Ελλάδα υπάρχει ρατσισμός… Είναι προσβολή! Αν ήμασταν ρατσιστές (κάποιες παραφωνίες δεν είναι ο κανόνας), δεν θα έρχονταν εδώ τόσες χιλιάδες, απρόσκλητοι. Μόνοι τους επέλεξαν να ʼρθουν. Και όταν μιλάς για ρατσισμό να μην ξεχνάς τι τράβηξε η ελληνική ομογένεια, οι Βορειοηπειρώτες στην πατρίδα σου. Μαρτύρησαν και ακόμη και σήμερα τους παίρνουν, τους αρπάζουν τις περιουσίες τους. Λοιπόν θα ήταν σωστό ο μικρός μαθητής να έδινε πρώτα τη συμβουλή στους συμπατριώτες του, τους Αλβανούς, να μάθουν να αγαπάνε τους εκεί έλληνες ομογενείς, όσους έχουν απομείνει από τις διώξεις. Όχι λοιπόν μαθήματα. Ας πουν σε τούτη τη χώρα κι ένα ευχαριστώ… Που τους έδωσε την ευκαιρία να ζουν πολύ καλύτερα απʼ ό,τι ζούσαν στην Αλβανία. Διαφορετικά δεν θα έφευγαν για να ʼρθουν εδώ.
Σημ. «Π»: Ολόκληρες τις δηλώσεις του αυστραλού πρωθυπουργού τις είχε δημοσιεύσει το «Π» στο φύλλο της 4ης Οκτωβρίου και τις αναδημοσίευσε την περασμένη Κυριακή στο άρθρο του στο «Βήμα» ο έγκριτος δημοσιογράφος κ. Γιάννης Μαρίνος.


Σχολιάστε εδώ