Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Για τις αυξήσεις των κομίστρων των ταξί διαμαρτύρεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Σημειώνει ότι οι αυξήσεις αυτές πλήττουν τους καταναλωτές-χρήστες υπηρεσιών ταξί, επιβαρύνουν τον πληθωρισμό και οδηγούν σε πτώση τον τζίρο των ταξί, ενώ ζητά από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να παγώσει την επερχόμενη αύξηση.

>Τι πρόκειται να κάνουν για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αγνοώντας τους εκβιασμούς της ThyssenKrupp, ερωτά τους υπουργούς Οικονομικών και Άμυνας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Επίσης, ο βουλευτής ερωτά αν υπάρχουν διαβουλεύσεις ή σκέψεις για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τη Thyssen-

Krupp σε άλλους ιδιωτικούς ομίλους ή ιδιωτικά συμφέροντα. Συμφωνεί η κυβέρνηση για μια ενδεχόμενη εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση; Θέτει όρους και, αν ναι, ποιους; Σκέφτεται να αναλάβει πρωτοβουλία για να τεθούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπό δημόσιο έλεγχο και να αποκτήσουν κεντρικό ρόλο για τη διαμόρφωση μιας εθνικής πολιτικής ανασυγκρότησης της ναυπηγικής βιομηχανίας; Διαθέτει η κυβέρνηση σχεδιασμό για τη στήριξη και αναβάθμιση της ναυπηγικής δραστηριότητας της χώρας και, αν ναι, ποιος είναι αυτός; Όσον αφορά τους εργαζομένους του Τροχαίου Υλικού των Ναυπηγείων, ο κ. Λαφαζάνης επισημαίνει την ανάγκη άμεσης καταβολής δεδουλευμένων έξι μηνών, ενώ ζητά να ενταχθεί η δραστηριότητα του Τροχαίου Υλικού και των εργαζομένων σε αυτό στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και να διασφαλιστεί για τα τελευταία η ενιαία λειτουργία, με την ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων και δραστηριοτήτων τους.

Με άλλη ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται για τα νέα διόδια και τη νέα άδικη και υπέρμετρη επιβάρυνση για τους κατοίκους της Βόρειας Αττικής, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, καθώς και για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι οδηγοί στον οδικό άξονα Αθηνών – Λαμίας.

>Αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να παρασχεθεί στα νομαρχιακά συμβούλια η δυνατότητα έκδοσης αδειών για πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, ζητά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. Αναφέρει ότι η άρση των απαγορεύσεων θα μπορούσε να ενισχύσει το κέρδος του καταναλωτή, αλλά και το κέρδος του μικροπαραγωγού μέσα από την ευρεία κατανάλωση που προσφέρουν οι λαϊκές, υπό τον απαράβατο βεβαίως όρο να χρησιμοποιούνται από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς τα κατάλληλα ψυκτικά μηχανήματα.

Ο βουλευτής ερωτά επίσης τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση σχετικά με τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα αν έχει την πολιτική βούληση να διεκδικήσει από τη Γερμανία τις επανορθώσεις και τις αποζημιώσεις, όπως και την επιστροφή των κλαπέντων ελληνικών αρχαιολογικών θησαυρών.

>Τον αριθμό των κρατικών αυτοκινήτων κατά φορέα του Δημοσίου και το ετήσιο κόστος χρήσης και συντήρησης αυτών ζητά να πληροφορηθεί από τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς.

>Μπαλάκι μεταξύ των υπουργών γίνονται χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται με προγράμματα stage στο Δημόσιο, καθώς μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα σχετικά προγράμματα εργασιακής εμπειρίας ουδείς παίρνει σαφή θέση για την τύχη όσων έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 24 μήνες εργασίας, παρατηρεί ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος. Ερωτά τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο άλλαξαν θέση απέναντι στα Ελληνόπουλα. Κάνουν τώρα το σωστό ή όταν έδιναν «διαβατήριο» ένταξης στους χώρους δουλειάς οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ;

>Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των κατοίκων και των μαθητών από τις γραμμές του τρένου στον Αυλώνα, όπου σημειώνονται τραγικά δυστυχήματα, ερωτά τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Σημειώνει ότι η υπόγεια διάβαση έχει μετατραπεί σε αποχωρητήριο και δεν φωτίζεται ώστε να είναι δυνατή η χρήση της κατά τις βραδινές ώρες, ενώ η εναέρια διάβαση βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων και είναι έτοιμη να καταρρεύσει.

>Αν προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο της κατάργησης των μαθητικών παρελάσεων και της αντικατάστασής τους με πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες στα σχολεία που να δίνουν τη δυνατότητα εμβάθυνσης στα ιστορικά γεγονότα, ερωτούν την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Γρηγόρης Ψαριανός.

>Αν προτίθεται να εκπληρώσει η κυβέρνηση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα να επικυρώσει το 12ο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, καθώς και τη διεθνή σύμβαση για την προστασία όλων των μεταναστών εργαζομένων και των μελών των οικογενειών τους, ερωτούν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης.

>Σκοπεύουν οι υπουργοί Μεταφορών και Περιβάλλοντος να προχωρήσουν άμεσα σε ενέργειες και να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αναθεωρηθεί ή και να καταργηθεί η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Δημοσίου και Νέας Οδού ΑΕ, με βασικό στόχο, πέραν των άλλων, τον δραστικό περιορισμό και την κατάργηση σταδιακά όλων των διοδίων, ερωτούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θανάσης Λεβέντης.

>Την πλήρη και ουσιαστική διερεύνηση των συνθηκών θανάτου των 32 ατόμων στην Αρτέμιδα της Ηλείας κατά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 ζητά με ερώτησή του προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Με αφορμή πρόσφατη εισαγγελική διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν διαγνώστηκαν ευθύνες των αρμοδίων υπηρεσιών, ο κ. Τσούκαλης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς τι προτίθενται να πράξουν ώστε να αρθούν οι δυσμενείς εξελίξεις από την εισαγγελική διάταξη, η οποία έχει επιτείνει τον πόνο των τραγικών συγγενών των θυμάτων.

>Πόσοι νόμιμοι μετανάστες και πόσοι λαθρομετανάστες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια ερωτούν τον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Θ. Πλεύρης, Α. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης. Ζητούν επίσης να πληροφορηθούν αν η κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει το μέτρο της ποσόστωσης τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και στην ΕΕ κατόπιν διαπραγμάτευσης, με την ισόποση κατανομή των μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ.


Σχολιάστε εδώ