Νέοι στρατηγικοί ελιγμοί από την Άγκυρα

Παρʼ όλο που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του, γίνεται αντιληπτό (σύμφωνα και με ακριτομυθίες συνεργατών του Ταλάτ) ότι θα εκδηλωθούν σοβαροί επικοινωνιακοί ελιγμοί, με τους οποίους θα επιδιωχθεί να εμφανισθεί η Άγκυρα ότι προχωρεί σε αποφασιστικά βήματα επιλύσεως του Κυπριακού, ώστε να μετατεθούν οι πιέσεις στην ελληνική πλευρά και ταυτοχρόνως να παρακαμφθούν ανασχέσεις στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Άγκυρα θα ζητήσει από την Ουάσινγκτον ενεργότερη εμπλοκή, με τον διορισμό δικού της απεσταλμένου στο Κυπριακό, πιέζοντας ταυτοχρόνως προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών για την άσκηση επιδιαιτητικού ρόλου. Κάτι που βεβαίως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται ν’ αποδεχθεί, παρʼ όλο που θα βρεθεί κάτω από νέες και ισχυρότερες αυτήν τη φορά πιέσεις.
Με οδηγίες του τούρκου υπουργού Εξωτερικών διαβιβάζονται αυτές τις μέρες «προειδοποιητικά μηνύματα» προς διάφορες πλευρές για την ανάγκη επιταχύνσεως των προσπαθειών για λύση, θέτοντας ως χρονοδιάγραμμα τις εκλογές στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Μετά τη διεξαγωγή τους δεν θα είναι καθόλου εύκολο να συνεχισθούν οι διαπραγματευτικές διαδικασίες με τον τρόπο που σήμερα εξελίσσονται. Αφήνει δηλαδή να εννοηθεί ότι:
• Με την άνοδο του εθνικιστή Ντερβίς Έρογλου στην εξουσία οι διαδικασίες στη βάση που σήμερα διεξάγονται θα τερματισθούν, ενώ «θα αναζητηθούν ενδεχομένως άλλες διέξοδοι» που δεν θα διευκολύνουν τους συμβιβασμούς οι οποίοι απαιτούνται για τελική διευθέτηση.
Θα δρομολογηθούν δηλαδή μεθοδεύσεις για αναγνώριση του «ψευδοκράτους» από διάφορες χώρες, οπότε και θα προκύψουν νέα τετελεσμένα, κάτι που υπερτονίζουν στο παρασκήνιο και οι Άγγλοι, ενισχύοντας τους εκβιαστικούς μοχλούς της Άγκυρας.
Κι αυτό ενώ τα πράγματα εξωθούνται προς κρίση εν όψει και των καθοριστικών διεργασιών στις Βρυξέλλες όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με την Κύπρο να απαιτεί «συνεπή αξιολόγηση» της Άγκυρας και να είναι αποφασισμένη να ασκήσει εν συνεχεία το δικαίωμα της αρνησικυρίας, κατά το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων. Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρές περιπλοκές, τις οποίες γνωρίζουν και προσπαθούν να τις προλάβουν οι βασικοί εταίροι.
Ενώ δηλαδή από την πλευρά της η Κύπρος δεν θα αντιταχθεί στην ενταξιακή πορεία και την προοπτική ενσωματώσεως της Τουρκίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς –για να μη δώσει αφορμές και προσχήματα– εντούτοις δεν θ’ αφήσει το άνοιγμα των κεφαλαίων, «χωρίς προηγουμένως η Άγκυρα να έχει δώσει επαρκή δείγματα γραφής όσον αφορά τη συμμόρφωσή της σε ό,τι προαπαιτείται», όπως ανέφερε στο «Π» εξουσιοδοτημένη πηγή του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.
Στο μεταξύ ο Γ. Γ. των Ηνωμένων Εθνών, που θα βρίσκεται στην Αθήνα σε λίγες μέρες, απέκλεισε οριστικά τη μετάβασή του στη Λευκωσία (και στη συνέχεια στην Άγκυρα), όπως υπήρχε αρχικά σκέψη, απογοητευμένος από τη στασιμότητα που παρατηρείται στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.
Στενοί συνεργάτες του τον προέτρεπαν να επιχειρήσει τέτοιο ταξίδι και να προεδρεύσει κοινής συναντήσεως Χριστόφια – Ταλάτ. Αλλά φοβάται ότι αυτό θα οδηγηθεί σε φιάσκο, πράγμα που επέδρασε τελικά στην οριστική ματαίωση αυτού του ενδεχομένου.
Παρ’ όλα αυτά, κατά την εδώ παραμονή του ο Μπαν Κι Μουν θα διαβιβάσει στην ελληνική κυβέρνηση την ανάγκη αποφασιστικότερων βημάτων στο πρόβλημα. Κάτι που θα πράξει και προς την κατεύθυνση του Ερντογάν, τον οποίο και θα συναντήσει αργότερα στη Νέα Υόρκη.
Ο τούρκος πρωθυπουργός ετοιμάζει ήδη τις βαλίτσες του για την Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο. Ένα από τα θέματα που θα τεθούν εκεί επί τάπητος θα είναι και αυτό της Κύπρου. Οπότε αναλόγως θα εκδηλωθεί και η νέα τουρκική στρατηγική που έχει διαμορφωθεί στη σύσκεψη των σαράντα διπλωματών.


Σχολιάστε εδώ