Μπαγίς: Λύση δύο συνιδρυτικών κρατών!
«Νόμιμος ειρηνικός»
στρατός
Οι εργασίες της συγκεκριμένης επιτροπής πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη στην Άγκυρα. Ο κ. Μπαγίς υποστήριξε ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο έφερε τη σταθερότητα και την ειρήνη. Για 34 χρόνια, είπε, από τότε που βρίσκεται ο τουρκικός στρατός στο νησί, δεν υπάρχει κανένα θύμα.
Η παρουσία του στρατού μας, είπε ο τούρκος υπουργός, είναι νόμιμη με βάση το δικαίωμα επέμβασης. Άλλωστε, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο η Τουρκία που διαθέτει στρατεύματα στην Κύπρο. Υπάρχουν, τόνισε, και βρετανικά στρατεύματα και βρετανικές βάσεις. Εάν θέλουν οι υπόλοιποι να συζητήσουμε το θέμα των εγγυήσεων, να το συζητήσουμε. Εάν, ισχυρίστηκε, υπογραφόταν το σχέδιο Ανάν, το οποίο η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι υποστήριξαν, στην Κύπρο θα παρέμεναν 650 Τούρκοι και 950 Έλληνες στρατιώτες. Η Τουρκία, τόνισε, έχει προχωρήσει σε γενναία βήματα στο Κυπριακό, ανοίγοντας τα «σύνορα» στην Κύπρο και στην Τουρκία επιτρέποντας στους «νότιους» να επισκέπτονται τον βορρά και τη χώρα μας όποτε το επιθυμούν. Τώρα, είπε, είναι σειρά των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας να προχωρήσουν σε «γενναία βήματα».
Το χατίρι
Η κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους του ΔΗΣΥ – ΕΛΚ και η Αντιγόνη Παπαδοπούλου του ΔΗΚΟ – Σοσιαλιστική Ομάδα, απάντησαν άμεσα στον κ. Μπαγίς. Η κ. Θεοχάρους αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι είπε προς τον τούρκο υπουργό ότι η χώρα τους «δεν μας κάνει χατίρι επειδή μας επιτρέπει να πάμε ως τουρίστες στην Κερύνεια, στα σπίτια μας και στις περιουσίες μας. Δεν είμαστε», πρόσθεσε, «”νότιοι”, αλλά ευρωπαίοι πολίτες – Ελληνοκύπριοι» και επισήμανε ότι εάν η Τουρκία δεν αποσύρει τον στρατό της από την Κύπρο και δεν προχωρήσει σε λύση στη βάση των αρχών της ΕΕ, πώς αναμένει να ενταχθεί στην ΕΕ;
Εποικισμός
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της κ. Παπαδοπούλου, η οποία χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να οφείλει να επιδείξει διαβατήριο στις κατοχικές Αρχές για να επισκεφθεί το σπίτι της στην κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό κωμόπολη της Μόρφου. «Εμείς», είπε, «θέλουμε να δούμε την Τουρκία στην ΕΕ. Η ίδια», διερωτήθηκε, «θέλει;
Θα προχωρήσει», είπε, «η Τουρκία στον τερματισμό της κατοχής, του εποικισμού και του ξεπουλήματος των περιουσίων μας στην κατεχόμενη Κύπρο; Εάν δεν αποσύρει τον στρατό της από το νησί πώς θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και πώς θα εξευρεθεί λύση στη βάση των αρχών της ΕΕ;».
Πίσω στον Σαμψών
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε. Ο κ. Μπαγίς ισχυρίστηκε ότι το ’74 στην Κύπρο ο Σαμψών έκανε πραξικόπημα και ο Μακάριος, μιλώντας από του βήματος των Ην. Εθνών δεν είχε αναφερθεί σε κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, αλλά από τον Σαμψών. «Εάν, ήμουν», πρόσθεσε, «Ελληνοκύπριος, θα υποστήριζα την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ για να διευκολύνω τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού».
Για να χρυσώσει το χάπι, ο τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε ότι θα αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση αποφασίσουν οι ηγέτες των δύο πλευρών στο νησί.