Μικρός ναύσταθμος για τον τουρκικό στόλο στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου

Η ΤΟΥΡΚΙΑ προχωρά σε βελτιωτικά έργα για την ενίσχυση του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου, μέρος του οποίου έχει μεταβληθεί σε… μίνι ναύσταθμο για τουρκικά πολεμικά, τα οποία σχεδόν μονίμως πλέον ναυλοχούν εκεί. Κι αυτό σχετίζεται με τις αναμενόμενες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου (και όμορων χωρών), όπου υπάρχουν προοπτικές γεωτρήσεων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Πετρελαίου δηλαδή και κυρίως φυσικού αερίου, μεγάλα κοιτάσματα του οποίου έχουν εντοπιστεί.
Άριστα ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα προωθεί συμφωνίες με τη Δαμασκό για εκμετάλλευση κοινής οικονομικής ζώνης, ενώ από την άλλη έχει και πάλι προειδοποιήσει τον Λίβανο και την Αίγυπτο να μην προχωρήσουν σε υλοποίηση των συμφωνιών που συνομολόγησαν με τη Λευκωσία, γιατί δεν θα επιτρέψει εξόρυξη από περιοχές της Μεγαλονήσου.
Τουρκικά σκάφη περιπολούν συχνά -χωρίς όμως να παραβιάζουν τα προς νότον χωρικά ύδατα της Κύπρου- ώστε να στέλνουν το μήνυμα για δυναμική αντίδραση σε περίπτωση που θα γίνουν κινήσεις για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Οι περιπολίες αυτές προεκτείνονται μέχρι το Καστελλόριζο, κάτι που αφορά την αμφισβήτηση και της αντίστοιχης οικονομικής ζώνης της Ελλάδος!
Η Συρία -με την οποία η Τουρκία μόλις προ μερικών ετών κόντεψε να έλθει σε στρατιωτική σύγκρουση- στηρίζει τώρα πλήρως τις τουρκικές θέσεις σ’ αυτό το ζήτημα, ενώ συνεχίζει την ατμοπλοϊκή ζεύξη με το παράνομο λιμάνι της Αμμοχώστου, παρά τα διαβήματα της Λευκωσίας και τις αόριστες υποσχέσεις της Δαμασκού προς κυπριακές αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου.
Η Τουρκία προχώρησε στο μεταξύ σε επέκταση των ορίων που ελέγχει στη θαλάσσια περιοχή της Αμμοχώστου (επεξέτεινε δηλαδή την κατοχική γραμμή νοτιοανατολικότερα), βάζοντας νέες «σημαδούρες» και πυκνώνοντας τις περιπολίες ακταιωρών στην περιοχή, κάτι που οδήγησε σε κυπριακά διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς -ως συνήθως- οιοδήποτε αποτέλεσμα! Κι αυτό περιορίζει και τη διακίνηση των κυπριακών αλιευτικών στην περιοχή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα και εντάσεις.


Σχολιάστε εδώ