Λουκέτα και χιλιάδες άνεργους φέρνει η κρίση

Η αγορά αρχίζει να στενάζει. Επιχειρήσεις κλονίζονται.

Η αναδουλειά έχει χτυπήσει μικρά και μεσαία μαγαζιά! Οι εργαζόμενοι ανησυχούν. Περικοπές και περιορισμοί, μειωμένα ωράρια, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που δεν ξέρεις τι μπορεί να ξημερώσει. Τα μετρητά άφαντα. Οι ακάλυπτες επιταγές βουνό! Άγχος μέχρι να δεις αν η επιταγή θα πληρωθεί. Ακόμη και η ζήτηση δανείων από τις τράπεζες έχει πέσει. Σε γειτονιές πολλά τα λουκέτα. Τα ενοικιαστήρια αυξάνονται και παρότι έχουν κατεβάσει τις τιμές δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Τονωτικές ενέσεις από πουθενά… Με τον ορίζοντα μαύρο και άραχνο. Σʼ αυτό συνέβαλαν πολύ οι πρόωρες εκλογές. Χάλασαν προγράμματα και προβλέψεις. Αλλά και η κυβερνητική στασιμότητα παντού, μέχρι να βρει η νέα εξουσία τον βηματισμό της… Να κινηθεί η κρατική μηχανή, που σήμερα ούτε καν στο ρελαντί δεν λειτουργεί… Και αυτό έχει ως συνέπεια 15 με 20 δισ. που χρωστάει το Δημόσιο σε εταιρείες και επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, να μην τα πληρώνει και πολλοί απειλούνται με πτώχευση και κατασχέσεις. Μέχρι να μπει μπροστά η κρατική μηχανή, όλα θα χειροτερεύουν.

Ακόμη και η περιστολή των δαπανών, που έχει στο πρόγραμμά του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί, αυτήν τη στιγμή στερεί «αίμα» ζωής από την αγορά. Όπως και η κατάργηση των Stage. Πάνω από 30.000 οικογένειες θα χάσουν από 400-500 ευρώ, που έπεφταν στην κατανάλωση. Και ήταν μια κάποια ανάσα για την αγορά.

Μπροστά σε μεγάλο έμφραγμα είναι η οικονομία μας. Και οι πολίτες. Όλοι, με πρώτους τους εργαζόμενους, χωρίς να έχουν λιγότερη αγωνία οι επιχειρηματίες.

Δεν ξέρουμε εμείς οι απέξω ποια είναι η λύση. Αυτή είναι δουλειά της κυβέρνησης. Εκείνο όμως που πρέπει να γίνει, και μάλιστα αύριο κιόλας, είναι το πώς θα αποφευχθούν τα λουκέτα και δεν θα γεμίσουν άνεργους οι δρόμοι. Το έχουμε μήνες πριν επισημάνει στην κυβέρνηση του Καραμανλή, το ίδιο κάνουμε και σήμερα που κυβερνάει ο Γιώργος.

Ο λαός δουλεύει, δεν δημιούργησε αυτός την οικονομική κατάρρευση, δεν μπορεί επομένως πάλι αυτός να πληρώσει τον λογαριασμό…


Σχολιάστε εδώ