Κοινωνική αναταραχή από τις 30.000 απολύσεις!

Έτσι:
• Η ΑΔΕΔΥ σε συνεδρίαση του Γενικού της Συμβουλίου και διά στόματος του προέδρου της Σπ. Παπασπύρου
(ΠΑΣΚ/ΔΥ) ζητά να προσδιοριστούν κριτήρια προκειμένου να μη βρεθούν στον δρόμο «άνθρωποι που δουλεύουν για 3, 4 και 5 χρόνια στο Δημόσιο», ενώ
• Η ΓΣΕΕ μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως στο πρόβλημα, παρά μόνο διά του προέδρου της Γ. Παναγιόπουλου, ο οποίος με ομόφωνη απόφαση της ΠΑΣΚΕ προηγήθηκε -ως θέση- των τελικών αποφάσεων που ανακοίνωσε 24 ώρες μετά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος: «Όχι Stage στο Δημόσιο, όχι μοριοδότηση».
Πάντως οι τρεις αντιπολιτευόμενες συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτ. Παρέμβαση) με οριακή πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ πρόκειται διά των εκπροσώπων τους Γ. Τσαλικάκη, Γ. Μαυρίκου, Γ. Πέρρου και Γ. Γαβρίλη να αναλάβουν πρωτοβουλίες, για αναζήτηση κοινής πλατφόρμας στην αντιμετώπιση των ανέργων των Stage. Και μπορεί και είναι αναγκαίο να συμβεί αυτό, διαμηνύουν από το ΠΑΜΕ, ενώ και ο Γ. Γαβρίλης υπογραμμίζει ότι άμεσα πρέπει να αναζητηθούν συμφωνίες για την υπεράσπιση εργαζομένων και ανέργων. Ανάλογη θέση έχει και ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ Γ. Τσαλικάκης που τονίζει ότι πρέπει να αναζητηθεί κοινή θέση και πρόταση της ΓΣΕΕ για άρση του αδιεξόδου. Συνεπώς:
Αν στεφθούν από επιτυχία οι διαβουλεύσεις και ζυμώσεις των τριών αντιπολιτευόμενων συνδικαλιστικών παρατάξεων, τότε οι χιλιάδες Stagiers θα έχουν σύμμαχο και τη ΓΣΕΕ για μια δικαιότερη αντιμετώπιση του προβλήματος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με απέναντί της το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος (ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ) θα πιεστεί να προχωρήσει σε διάλογο και με κοινωνική ευαισθησία να προσεγγίσει το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Έτσι και αλλιώς η ΓΣΕΕ έχει χωριστεί στα δύο και δίνεται η τελευταία ίσως μάχη για να ανακτήσει την ελάχιστη αξιοπιστία που έχει απομείνει. Στο μεταξύ βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν για «κακό χειρισμό» του όλου θέματος, ενώ προβληματισμένος από τις αντιδράσεις είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου που «βλέπει» την παρέμβαση – τομή που επιχειρεί η κυβέρνησή του για αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση του κράτους, παρότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, να ναυαγεί από την αναλγησία με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι εργαζόμενοι στα Stage (σ.σ.: να μην πούμε για την πρωτοφανή άποψη κυβερνητικού στελέχους, σύμφωνα με την οποία όσοι προσελήφθησαν προεκλογικά και εργάστηκαν έως σήμερα δεν θα πληρωθούν. Τέτοια βάναυση καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας και μάλιστα από την ίδια την Πολιτεία, δεν έχουμε συναντήσει ποτέ στο παρελθόν…).
Ανάγκη για ίδια μέτρα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την ίδια προϋπηρεσία υποστηρίζει και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: και πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ αλλά και υπουργός) Χρ. Πρωτόπαπας. Κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, σε πρόσφατες δηλώσεις του που έδωσαν αφορμή σε κάποιους να μιλούν για «διακριτική» αναδίπλωση της κυβέρνησης.
Όμως η άκαρπη συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδου, παρά το ενδιαφέρον που επέδειξε ο υπουργός όπως είπαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Stage δείχνει ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στη θέση της να διωχθούν άνθρωποι με εμπειρία και χρόνια προϋπηρεσίας… Και η άκαμπτη -εκτός από απάνθρωπη- αυτή στάση ενισχύει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σε Δημόσιο, και Τοπική Αυτοδιοίκηση ετοιμάζονται «στρατιές αντικαταστατών» με διάφορους τρόπους.
Πολιτική λύση ζητά ο κ. Παπασπύρος
Για άλλη μια φορά, με αφορμή το πρόβλημα των εργαζομένων στα Stage διαπιστώνεται η πολιτικοσυνδικαλιστική απόκλιση μεταξύ της ΠΑΣΚΕ (ιδιωτικός τομέας) και της ΠΑΣΚ/ΔΥ.
Πολιτική λύση υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ στο θέμα των Stagiers σε αντίθεση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ με τη θέση: «Τέρμα τα προγράμματα στο Δημόσιο. Τέρμα η μοριοδότηση». Άρα στην ανεργία όλοι.
Ο κ. Παπασπύρος με δήλωσή του αναφέρει:
«Άλλη μια φορά, τώρα με το ζήτημα των προγραμμάτων Stage, οι πελατειακές πρακτικές που εμπορεύονται ελπίδες αναδεικνύουν και πάλι όψεις παθογένειας, ομηρίας νέων ανθρώπων, χρησιμοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων άσχετων με το έργο τους.
Η αυθαιρεσία, η καταχρηστικότητα, οι παρατυπίες, η ανορθολογικότητα και η συστηματική παράκαμψη του ΑΣΕΠ, αποτυπώνονται με ακραίο τρόπο στην υπόθεση των Stage, αδικούν νέους που δεν είχαν ή δεν ήθελαν με τέτοιους τρόπους πρόσβαση στα συγκεκριμένα προγράμματα ή το Δημόσιο. Από την άλλη, εγκλώβισαν και νέους ανθρώπους που για 4 ή 5 ή 6 χρόνια στην κατάσταση αυτή δημιούργησαν επαγγελματικό status και αναζητούν τώρα την αναγνώριση και νομιμοποίησή του.
Απαιτείται ακριβής προσδιορισμός της σύνθεσης και της έκτασης του προβλήματος προκειμένου με αποδεκτά κριτήρια να εντοπιστεί και να αναγνωριστεί η θεμελίωση ή όχι άλλης μορφής σχέσης δηλαδή εργασίας, και όχι μαθητείας. Στη βάση αυτή η λύση πρέπει να προέλθει από την πολιτική και όχι από τα δικαστήρια που σημαίνουν και επιπλέον κόστος για νέους που επί μακρόν ήταν ανασφάλιστοι και με 470 ευρώ.
Προφανώς υπάρχει και η άλλη διάσταση, των νέων που περίμεναν το ΑΣΕΠ αλλά δεν το έβλεπαν και εδώ είναι η άλλη πλευρά της αδικίας, της ανισότητας».
Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
– Ο κ. Φιλ. Ταυρής εκ μέρους της ΔΑΚΕ τάσσεται «υπέρ των προγραμμάτων μαθητείας στον ιδιωτικό τομέα στα χρονικά όρια που ορίζονται» και για το τωρινό πρόβλημα υποστήριξε «τη μοριοδότηση όλων όσων ακολουθούν τα προγράμματα σε τυχόν συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ». Ο κ. Ταυρής πρόσθεσε ότι με πολιτικές διώξεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της κοινωνίας και χαρακτήρισε «ανήθικο το γεγονός να ζητά η ΓΣΕΕ την απόλυση 30.000 και πλέον που υπάγονται στα προγράμματα Stages. Κρίνεται η αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ.
– Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Γαβρίλης (Αυτ. Παρέμβαση) αφού αποδοκιμάζει όλες τις εξευτελιστικές μορφές εργασίας που εφαρμόζονται στη χώρα μας, υποστηρίζει ότι δεν πρέπει με αφορμή τις δημοσιονομικές δυσκολίες, να αντιμετωπιστούν οι εργαζόμενοι στα Stage ως εξιλαστήρια θύματα. Ο κ. Γαβρίλης τάσσεται υπέρ της κατάργησης των προγραμμάτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και υπέρ της μοριοδότησης όσων υπηρετούν σε ανοιχτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. «Έχουμε και εμείς ευθύνες για όσα συμβαίνουν σήμερα» λέει ο συνδικαλιστής, καθώς μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις διοικήσεις Οργανισμών, ψήφιζαν ή την ανανέωση ή την παράταση της εργασιακής σχέσης.
Εκ μέρους του ΠΑΜΕ οι κ. Γ. Πέρρος και Χρ. Κατσώτης αφού αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ταυτίστηκε με την κυβερνητική πολιτική που τη χαρακτήρισε ως «παλαιά κοπής» τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των προγραμμάτων Stage και υπέρ της μονιμοποίησης όλων όσων απασχολούνται σε αυτά, χωρίς καμία διάκριση. Άμεση κατάργηση της άθλιας εκμετάλλευσης των εργαζομένων και διασφάλιση του δικαιώματός τους για μόνιμη και σταθερή εργασία, είπαν χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.
• Σημειώνεται ότι η «ομηρία» των εργαζομένων στα περιβόητα προγράμματα Stage ξεκινούσε όταν οργανισμοί όπως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΔ, η Εργατική Κατοικία, Δήμοι κ.λπ. μέσω των διοικήσεων τους, ζητούσαν ενίσχυση του προσωπικού τους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Και διατηρούσαν το προσωπικό αυτό, με ανοχή όλων, πέραν του προβλεπόμενου από τα ίδια τα προγράμματα, χρόνου, γιατί κάλυπταν διαρκές και πάγιες ανάγκες.


Σχολιάστε εδώ