Η Disney, το εργασιακό κόστος και η χρήση της τεχνολογίας

Την εικόνα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν στη νέα κυβέρνηση, την ώρα που βγαίνουν σαρωτικά στοιχεία για το κόστος διαφόρων εκπομπών αλλά και για αμοιβές. Οι φάκελοι όλων των υποθέσεων («παράνομες προσλήψεις», εκθέσεις ορκωτών λογιστών, «Διονύσης Σολωμός», «Olympic Trophy» κ.λπ.) έχουν ήδη κατατεθεί αρμοδίως στα γραφεία των υπουργών και, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων δέκα ημερών αναμένονται οι κυβερνητικές αποφάσεις για την ΕΡΤ.
Η κρατική τηλεόραση εμφανίζεται για μια ακόμη φορά σε σημείο καμπής. Τρία είναι τα μείζονα προβλήματα στη λειτουργία της: η ανυπαρξία της κρατικής τηλεόρασης στον τομέα της τηλεοπτικής παραγωγής και ψυχαγωγίας, το υψηλό κόστος εργασίας και η διαχείριση της τεχνολογικής υποδομής.
Έτσι, η ΕΡΤ, ακολουθώντας τα τελευταία χρόνια το μοντέλο της εμπορικής ιδιωτικής τηλεόρασης, δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε αθλητικά δικαιώματα και συμφωνίες με ξένα στούντιο, όπως της Disney, ενώ, για παράδειγμα, φέτος η ΕΡΤ δεν έχει προγραμματισμένη κάποια ελληνική σειρά. Για την περιβόητη συμφωνία με τον Ολυμπιακό, παρότι το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή, δεν έγινε ποτέ γνωστό το ακριβές ποσόν που πλήρωσε η ΕΡΤ, ενώ δεν είναι επίσης γνωστό πόσα χρήματα κατέβαλε στο σύνολο τα τελευταία χρόνια για αθλητικά τηλεοπτικά δικαιώματα. Το κόστος προγράμματος υπολογίζεται χονδρικά στα 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που έχει στη διάθεσή της η Γενική Διεύθυνση Ψυχαγωγίας. Το πραγματικό χάος είναι στο κόστος της μισθοδοσίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (απολογισμός 2008), το εργασιακό κόστος αντιστοιχεί στο 54,21% των εξόδων της ΕΡΤ. Σε αυτό περιλαμβάνονται η τακτική μισθοδοσία, οι πρόσθετες αμοιβές, οι αμοιβές συνεργατών και οι λεγόμενες ομάδες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του απολογισμού του 2008. Η τακτική μισθοδοσία, που είναι μέρος αυτής της δαπάνης, φτάνει τα 154 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 41,85% των εξόδων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Σε αυτήν όμως δεν περιλαμβάνεται το κόστος των συμβασιούχων, το οποίο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, ανέρχεται στο ποσόν των 31,6 εκατομμυρίων ευρώ! Αυτό το εργασιακό κόστος εντάσσεται στο κόστος των Γενικών Διευθύνσεων και το μεγάλο βάρος το σηκώνει η Ενημέρωση, με συνολικό προϋπολογισμό 32 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 13 εκατ. πηγαίνουν σε συμβάσεις έργου.
Το πόσο περίπλοκη είναι η κατάσταση φαίνεται ξεκάθαρα στην υπόθεση της ψηφιακής τηλεόρασης, η οποία δεν είναι ενταγμένη υπηρεσιακά στο οργανόγραμμα της ΕΡΤ ΑΕ. Παρότι καταγράφει κόστος λειτουργίας 15 εκατομμυρίων ευρώ, κανείς δεν γνωρίζει πόσα από αυτά πηγαίνουν για τηλεοπτικά προγράμματα και πόσα για αμοιβές. Στην ψηφιακή στο μεταξύ εργάζονται ήδη 300 συμβασιούχοι, που είναι κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι, αφού δεν εντάσσονται υπηρεσιακά πουθενά. Το τρίτο και εξίσου σοβαρό πρόβλημα της ΕΡΤ είναι η τεχνολογική της δομή. Παρά τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει σε ψηφιακά μηχανήματα και υποδομές, η ΕΡΤ δεν χρησιμοποιεί τις μονάδες αυτές, αλλά αντιθέτως δίνει το σύνολο των παραγωγών της σε εξωτερικές εταιρείες με τη μέθοδο των συμπαραγωγών, που έχει εξελιχθεί σε πραγματικό αγκάθι στη λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης.


Σχολιάστε εδώ