εδώ Βρυξέλλες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει από τον περασμένο Μάρτιο μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προώθηση της μικροπίστωσης, με σκοπό τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός αφορά δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ ανά δικαιούχο και φιλοδοξεί να δώσει στους ανέργους την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και να ανοίξει τον δρόμο προς την επιχειρηματικότητα για τις πιο μειονεκτικές ομάδες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των νέων.
wΟ ευρωβουλευτής της ΝΔ, καθηγητής κ. Γεώργιος Παπαστάμκος ορίσθηκε διακομματικός εισηγητής της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις γεωργικές διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαστάμκος, στο πλαίσιο της προηγούμενης κοινοβουλευτικής θητείας, υπήρξε εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), καθώς και αγορητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σχετικά με τις εν λόγω διαπραγματεύσεις.
wΕπίσης ο Γιώργος Παπαστάμκος άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις διαβουλεύσεις που διεξάγει -εξ ονόματος της ΕΕ των 27- με εμπορικούς εταίρους της Ένωσης για τους Γενικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ). Σύμφωνα με τον κ. Παπαστάμκο, προφανώς και είναι προτιμητέα η επίλυση των εν λόγω διαφορών βάσει διαβουλεύσεων με στόχο την αποφυγή λήψης εμπορικών αντίμετρων εις βάρος των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Παράλληλα όμως η Επιτροπή οφείλει, στο πλαίσιο των εν λόγω διαβουλεύσεων, να διασφαλίσει το -ορθώς αυστηρό- ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.
wΣτο πρώτο εξάμηνο του 2010 παραπέμπει η Επιτροπή την υποβολή του Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΣΔΙΦ) και τη χειραφέτηση των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για την Ανάπτυξη και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, De Gucht, σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Άννυ Ποδηματά.
wΗ αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα συμμετείχε στις εργασίες της Συνέλευσης EuroLat, που πραγματοποιήθηκε στον Παναμά στις 29 και 30 Οκτωβρίου. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής, ή EuroLat, ιδρύθηκε το 2006. Είναι ο κοινοβουλευτικός θεσμός της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που δημιουργήθηκε στη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ – Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής τον Ιούνιο του 1999 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η EuroLat αποτελείται από 150 βουλευτές, 75 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και 75 από τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς της Λατινικής Αμερικής, όπως το Parlatino (Κοινοβούλιο Λατινικής Αμερικής), το Parlandino (Κοινοβούλιο των Άνδεων), τo Parlacen (Κοινοβούλιο Κεντρικής Αμερικής) και το Parlasur (Κοινοβούλιο της Mercosur).


Σχολιάστε εδώ