Δίνουν παράσημα στην Άγκυρα

Τουρκικό μήνυμα
Η σουηδική προεδρία αναγνωρίζει ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Παρ’ όλα αυτά, τονίζουν στελέχη της η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει στις Βρυξέλλες ότι οι τουρκικές υποχρεώσεις μπορεί να εκπληρωθούν εάν η κυπριακή κυβέρνηση αποδεχτεί το άνοιγμα του αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου και την έναρξη εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της «βόρειας Κύπρου» και της ΕΕ, έτσι ώστε να τερματιστεί η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Οι Τούρκοι έχουν διαμηνύσει προς τη σουηδική προεδρία και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εάν γίνουν δεκτοί οι όροι τους τότε μπορούν να ανοίξουν κάποια λιμάνια και αεροδρόμια στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Στα χέρια του Συμβουλίου
Η προεδρία αποδέχεται ότι νομικώς οι τουρκικές υποχρεώσεις δεν συνδέονται με τη λύση. Παρ’ όλ’ αυτά, λόγω των συνομιλιών υπάρχει διασύνδεση, που θεωρείται συναφής με τη θετική πορεία της λύσης. Η προεδρία εκφράζει την ελπίδα ότι μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου θα αρχίσει στο Κυπριακό το πάρε-δώσε και ότι είναι πιθανό να έχουμε αποτέλεσμα στις αρχές του 2010. Η σουηδική προεδρία, όπως και η Επιτροπή, δεν έχουν απάντηση για το τι θα συμβεί τον Δεκέμβριο. Θεωρούν ότι είναι ζήτημα που θα απασχολήσει τα κράτη μέλη.
Τα πετρέλαια
Το κεφάλαιο για την ενέργεια παραμένει παγωμένο λόγω βέτο της κυπριακής κυβέρνησης, επειδή η Τουρκία παρενοχλεί τα νορβηγικά πλοία που πραγματοποιούν έρευνες για την ανεύρεση και εκμετάλλευση πετρελαίων στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Η θέση της σουηδικής προεδρίας είναι όμοια με την τουρκική. Το θέμα υποστηρίζει είναι διμερές και σε γενικές γραμμές δεν αφορά την ΕΕ.


Σχολιάστε εδώ