«Γόρδιος δεσμός» η προσφυγή του πρώην Αττικής
Η πρόσφατη αποφυλάκιση του πρώην Αττικής έχει δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παντελεήμονας πιέζει πλέον ακόμη περισσότερο για να επιτύχει την επιστροφή του από την τάξη των μοναχών στο ανώτερο κλιμάκιο των αρχιερέων. Γι’ αυτό φρόντισε από νωρίς να καταθέσει την προσφυγή (με τη διαδικασία του εκκλήτου) στην ανώτερη εκκλησιαστική αρχή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ώστε να ανατρέψει την απόφαση καθαίρεσης που του έχει επιβληθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι ίδιοι οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος φρόντισαν στην ετήσια σύνοδό τους να ζητήσουν να καταργηθεί η διάταξη που «καθαίρεσε» τον Παντελεήμονα (και προέβλεπε την καθαίρεση κληρικού που έχει καταδικαστεί οριστικά από την κοσμική δικαιοσύνη)!
«Η υπόθεση έχει πολλά νομικά κενά και η οριστική επίλυσή της μπορεί να τραβήξει επί μακρόν. Η πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει κάνει τραγικά λάθη, που μπορούν εύκολα να αμφισβητηθούν από τον πρώην Αττικής. Μπορεί στο τέλος να μην έχει αποτέλεσμα, αλλά θα κρατά “όμηρο” μια Μητρόπολη για πολλά χρόνια», επισημαίνει κληρικός που γνωρίζει όλες τις πτυχές της υπόθεσης.
Αν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι στις ΗΠΑ, το θέμα του πρώην Αττικής δεν έχει σταματήσει να απασχολεί τόσο τον ίδιο όσο και τους στενούς του συνεργάτες. Ο πονοκέφαλος γίνεται ακόμη πιο έντονος καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένοι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος που διατηρούν φιλικές σχέσεις με τον Παντελεήμονα και… αγωνίστηκαν στο παρελθόν να τον γλιτώσουν από την καθαίρεση ασκούν πιέσεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να λάβει μια «δίκαιη» απόφαση.
Η λύση δεν είναι καθόλου απλή για το Φανάρι. Από τη μια έχει να αναλογιστεί τις πιέσεις των Μητροπολιτών από την Ελλάδα και, από την άλλη, δεν πρέπει να λάβει μια απόφαση που θα αντιτίθεται στην πάγια θέση του ότι «οι ιεροί κανόνες υπερισχύουν των νόμων του κράτους». Και φυσικά δεν θέλει να δείξει ότι μεταχειρίζεται ευνοϊκά έναν κληρικό που έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη με τη συμπεριφορά του.
Οι επιλογές
Οι επιλογές που έχουν στα χέρια τους οι συνεργάτες του κ. Βαρθολομαίου και θα τεθούν προς συζήτηση το επόμενο διάστημα στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου είναι, όπως λένε οι πληροφορίες, οι εξής:
– Να επιστρέψουν τον «φάκελο» του πρώην Αττικής στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και να ζητήσουν να δικαστεί κανονικά σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, καθώς η διάταξη (34 παρ. 8) του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας θεωρείται «αντικανονική» και «αντισυνταγματική». Μόλις την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέραμε, η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας αποφάσισε να καταργήσει τη συγκεκριμένη διάταξη από τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, κάτι που πολλοί χαρακτηρίζουν «μη τυχαίο» γεγονός. Το σώμα των ιεραρχών εξουσιοδότησε για τον σκοπό αυτόν τον Ιερώνυμο να ζητήσει την κατάργηση της διάταξης στη συνάντηση που θα έχει με την υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου (αφού για την αλλαγή του καταστατικού χάρτη απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης), αλλά και τη διχοτόμηση της Μητρόπολης. Πρόκειται, όπως λένε πηγές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την πάγια θέση του Οικουμενικού Θρόνου ότι οι ιεροί κανόνες υπερισχύουν των νόμων του κράτους. Με αυτόν τον τρόπο «επιστρέφει» το πρόβλημα στην Εκκλησία της Ελλάδος και δεν φαίνεται παράλληλα στην κοινή γνώμη να συγκαλύπτει μια υπόθεση που έχει προκαλέσει πολύ θόρυβο.
– Να κρίνει η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι δεν μπορεί να επιληφθεί της υπόθεσης, καθώς ο Μπεζενίτης έχει καταδικαστεί από την κοσμική δικαιοσύνη για πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο η υπόθεση του πρώην Αττικής παραμένει μετέωρη, χωρίς να υπάρχει λύση. Μητροπολίτες πιστεύουν ωστόσο ότι, εάν ληφθεί αυτή η απόφαση, ανοίγει και πάλι το μεγάλο θέμα που είχε συγκλονίσει τις σχέσεις του Φαναρίου και της Εκκλησίας της Ελλάδος επί των ημερών του Μακαριστού Χριστόδουλου, καθώς το Φανάρι θα δείξει ότι σύρεται πίσω από τις αποφάσεις της κοσμικής δικαιοσύνης, παραβλέποντας τους ιερούς κανόνες…
Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, η εξεύρεση λύσης στην υπόθεση του Μπεζενίτη, είναι κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα και η Μητρόπολη Αττικής μπορεί να μείνει «ακέφαλη» για πολλά χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί μιλούν για «θαύμα» εάν έχει τη δυνατότητα η Ιεραρχία της Εκκλησίας στην επόμενη τακτική συνεδρία της τον προσεχή Φεβρουάριο να εκλέξει Μητροπολίτη έστω στη μία από τις δύο Μητροπόλεις που θα προκύψουν από τη διχοτόμηση της πολύπαθης Μητρόπολης Αττικής.