«Γόρδιος δεσμός» για τον ΣΥΝ το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Σε «γόρδιο δεσμό» εξελίσσεται για τον ΣΥΝ το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και οι οργανωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου το συμμαχικό σχήμα να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες, αφού όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι με τη σημερινή οργανωτική του μορφή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προχωρήσει. Το θέμα απασχολεί έντονα όλους τους ενδιαφερόμενους και οι ζυμώσεις ανάμεσα στις διάφορες συνιστώσες δίνουν και παίρνουν εν όψει της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει στα τέλη Νοεμβρίου και στην οποία θα αποφασιστεί η νέα οργανωτική συγκρότησή του. Με ενδιαφέρον –όπως είναι φυσικό– περιμένουν όλοι την τελική θέση του ΣΥΝ για το θέμα, αφού ό,τι αποφασίσει η Κουμουνδούρου θα βαρύνει και θα καθορίσει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, που συνεδρίασε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, δεν κατέληξε σε οριστική απόφαση και παρέπεμψε το θέμα σε νέα συνεδρίασή της που θα γίνει σε δύο εβδομάδες. Πάντως ένα περίγραμμα των θέσεων του ΣΥΝ δόθηκε μέσα από την εισήγηση του Α. Φλαμπουράρη, ο οποίος εκπροσωπεί τον ΣΥΝ στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με αυτήν, τα μέλη του ΣΥΝ, όπως επίσης και τα μέλη των διάφορων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσονται αυτομάτως ως μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη να εγγραφούν ως μέλη και όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αυτόνομοι και δεν μετέχουν σε καμία από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτήν τη θέση –κατά τον ΣΥΝ– δίνεται μια νέα ώθηση στα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δεν μετατρέπεται το συμμαχικό σχήμα σε ενιαίο κόμμα, κάτι που καμία τάση στην Κουμουνδούρου δεν επιθυμεί.
Η θέση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνους όσους αυτοπροσδιορίζονται ως αυτόνομα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού θεωρούν ότι στην ουσία συνεχίζεται η σημερινή τάξη πραγμάτων με την ηγεμονία του ΣΥΝ και των δορυφόρων του. Η κίνησή τους Πρωτοβουλία για την Αντισυστημική Αριστερά πραγματοποιεί απανωτές συσκέψεις στις οποίες μέσα σε ένα εχθρικό για τον ΣΥΝ κλίμα διαμορφώνεται ακόμα και καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου κόμματος χωρίς συνιστώσες και βαρονίες κορυφής. Αφήνουν δε να εννοηθεί –χωρίς να το λένε φανερά– ότι τις κινήσεις τους τις βλέπει θετικά ο «αόρατος» Α. Αλαβάνος, ο οποίος και θα παρέμβει υπέρ τους στην κρίσιμη από κάθε άποψη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του Νοεμβρίου.
Θεωρώντας ότι έχει καιρό μέχρι να τεθούν στα τέλη Νοεμβρίου τα θέματα του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του ΣΥΝ αποφάσισε να βάλει μια πρώτη τάξη στα του «οίκου της» και ειδικότερα στην προς τα έξω εμφάνιση του κόμματος μέσα κυρίως από τα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, θέμα που ταλανίζει εδώ και χρόνια την Κουμουνδούρου. Έτσι η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή –με τη χλιαρή σε σχέση με το παρελθόν διαφωνία της Ανανεωτικής Πτέρυγας– αποφάσισε να επιβάλει πρακτική ΚΚΕ στη δημόσια εμφάνιση των στελεχών του ΣΥΝ. Σύμφωνα με την απόφαση, «τα στελέχη του κόμματος συμμετέχουν σε εκπομπές σε συνεννόηση με το Γραφείο Τύπου και με βάση την ειδική χρέωση που έχουν αναλάβει ή την ανάγκη της συγκυρίας. Το Γραφείo Τύπου φροντίζει να εφοδιάζει τα στελέχη με στοιχεία και επιχειρήματα, αλλά να αξιοποιεί και άλλα μέλη του κόμματος με βάση την ειδική γνώση και εμπειρία. Ο κανόνας αυτός χρειάζεται να γνωστοποιηθεί στα ΜΜΕ και εάν παραβιάζεται θα ανακοινώνεται η παραβίαση στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ώστε να γίνεται γνωστή στο κόμμα».
Η απόφαση αυτή μπορεί να εγκρίθηκε με τη χλιαρή διαφωνία της Ανανεωτικής Πτέρυγας, ωστόσο είναι σίγουρο ότι εάν εφαρμοστεί θα προκαλέσει εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος, αφού έτσι θα περιοριστεί εκ των πραγμάτων η παρουσία των στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας στα τηλεοπτικά κανάλια, στα οποία είχε μέχρι τώρα προνομιακή μεταχείριση έναντι των στελεχών άλλων τάσεων.
Συζήτηση έγινε στον ΣΥΝ και για τη λειτουργία των εσωκομματικών τάσεων, αλλά το θέμα δεν θεωρείται ακόμα ώριμο για λύση, αφού οποιαδήποτε απόφαση θα έθιγε κεκτημένα χρόνων και έτσι η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αρκέστηκε στην ευχή οι τάσεις να μη μετατρέπονται σε «εσωτερικούς εκλογικούς μηχανισμούς».


Σχολιάστε εδώ