Άρωμα δημοτικών εκλογών

Θα λέγαμε ότι είναι πολύ… πρόωρο να αρχίσουμε από τώρα να μιλάμε για τις δημοτικές εκλογές, με το δεδομένο ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσοι δήμοι θα υπάρχουν τότε, γιατί αν εφαρμοσθεί ο «Καποδίστριας 2» θα έχουμε σημαντικές αλλαγές, αν θα γίνουν παράλληλα και νομαρχιακές εκλογές, μια και συζητείται η κατάργηση των νομαρχιών και η υπαγωγή τους σε περιφέρειες με αιρετούς περιφερειάρχες, αλλά τα γεγονότα είναι τόσα πολλά που μας υποχρεώνουν να κάνουμε -έστω- μια απλή καταγραφή.

Ως πρώτη εκτίμηση, θα λέγαμε ότι με τα σημερινά δεδομένα ο Φασούλας φαίνεται ενισχυμένος. Το ΠΑΣΟΚ ανέβασε τη δύναμή του στον Πειραιά, η ΝΔ έχει τα προβλήματά της και μέχρι να βρει αρχηγό και να ωριμάσει για να μπορέσει να εξετάσει και την αυτοδιοίκηση, μάλλον θα χρειασθεί πολύ χρόνο. Το γεγονός αυτό, αντί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα στελέχη της ΝΔ στον Πειραιά, αντίθετα «άνοιξε την… όρεξη» ορισμένων που θεωρούν ότι… τελευταία της ευκαιρία είναι πλέον ο δήμος. Ήδη ανοιχτά δήλωσε ότι θα διεκδικήσει το «χρίσμα» της ΝΔ για τον Δήμο Πειραιά ο δεύτερος σε σταυρούς υποψήφιος του κόμματος Παναγιώτης Μελάς, ο οποίος έχασε τη βουλευτική του έδρα λόγω της… καθίζησης της ΝΔ. Ο Π. Μελάς δεν έχει πει μόνο ότι θα διεκδικήσει τον δήμο. Έχει αρχίσει να οργανώνεται και να συζητά με επώνυμους Πειραιώτες για να κατέβουν μαζί του ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Αδιευκρίνιστη είναι η στάση του Βασίλη Μιχαλολιάκου που… λοξοκοιτάζει τον δήμο και από τους Νεοδημοκράτες θεωρείται ως ο πλέον επικίνδυνος αντίπαλος για τον Φασούλα. Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως ο Β. Μιχαλολιάκος δεν έχει αφήσει τα στελέχη του να δώσουν υποσχέσεις ότι θα είναι υποψήφιοι με κάποιον άλλον. Κάτι που δείχνει ότι ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πάρει την απόφαση να κατέβει.

Να σημειώσουμε ότι και οι δύο έχουν πλησιάσει διαμερισματικούς συμβούλους με απήχηση στο εκλογικό σώμα και έχουν ζητήσει τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιό τους. Αυτό σίγουρα κάτι λέει… Πάντως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μόνο όταν εκλεγεί αρχηγός στη ΝΔ. Γιατί οι πληροφορίες μας λένε πως 3-4 επίδοξοι υποψήφιοι έχουν πλησιάσει την Ντόρα και της έχουν ζητήσει να τους «χρίσει» υποψήφιους δημάρχους της ΝΔ στον Πειραιά με αντάλλαγμα τη στήριξή τους στις εκλογές για την αρχηγία! Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο υπάρχει διάθεση, αλλά ότι και κάποιοι άλλοι έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν τον δήμο, εκτός του Μελά που το έχει δηλώσει δημόσια.

Εδώ να σημειώσουμε δύο περιστατικά που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Το ένα αφορά την αποκάλυψη της «προσχώρησης» του Π. Μελά στο στρατόπεδο της Ντόρας και το άλλο την ανοιχτή στήριξη του Β. Μιχαλολιάκου στον Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα οι δύο γιοι του Μελά εγκαταστάθηκαν στο γραφείο της Ντόρας. Αυτό σημαίνει πως, αν η Ντόρα γίνει αρχηγός της ΝΔ, το χρίσμα θα το πάρει ο Μελάς, ενώ αν εκλεγεί ο Σαμαράς, υποψήφιος δήμαρχος της ΝΔ θα είναι ο Μιχαλολιάκος! Εκτός βέβαια κι αν «κλείσει» με κάποιον από τους δύο υποψήφιους αρχηγούς της ΝΔ ο Π. Μαντούβαλος.

Και οι υποσχέσεις πάνε… περίπατο. Σ’ αυτήν την περίπτωση όμως το «αντάρτικο» θα πρέπει να θεωρείται… αναπόφευκτο!

Όσον αφορά την πλειοψηφία, εκεί τα πράγματα φαίνονται πιο ξεκάθαρα. Ο Π. Φασούλας με τους συνεργάτες του δεν βιάζονται να καταρτίσουν λίστες με υποψήφιους, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδιώξουν ριζικές αλλαγές και ανανέωση, προκειμένου να απαλλαγούν από διάφορα… βαρίδια που κληρονόμησαν!

Διερευνητικές επαφές έχουν αρχίσει, αλλά βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Απ’ όσα γνωρίζουμε, τα πρόσωπα που έχουν βολιδοσκοπηθεί για να μετάσχουν στο νέο ψηφοδέλτιο του δημάρχου είναι πολύ αξιόλογα και έχουν απήχηση στον κόσμο του Πειραιά. Αν δεχθούν να συστρατευθούν μαζί του, σίγουρα το ψηφοδέλτιό του θα είναι πολύ ισχυρό. Αν και ο δήμαρχος αυτήν τη στιγμή το μόνο που θέλει να σκέπτεται είναι τα έργα που έχει προγραμματίσει να ολοκληρώσει μέχρι το καλοκαίρι, ώστε να μπει χωρίς… άγχος στην τελική ευθεία για τις εκλογές.


Σχολιάστε εδώ