Άλλοι αναζητούν αποζημίωση και άλλοι τη δουλειά τους!
Σε μείζον θέμα για τη λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης
εξελίσσεται το ζήτημα των συμβασιούχων της ΕΡΤ, οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται, χρησιμοποιούνται ως «χαρτί διαπραγμάτευσης» για την επόμενη μέρα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Στη γενική συνέλευση της περασμένης Πέμπτης μετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου και έγινε δυνατή η πρώτη καταγραφή τους ανά είδος! Υπάρχει η πλειονότητα των συμβασιούχων, 900 περίπου άτομα, των οποίων η σύμβαση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και κανείς δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις για το μέλλον τους. Εργάζονται σε όλες τις διευθύνσεις της κρατικής τηλεόρασης και αποτελούν τον κύριο κορμό των «εσωτερικών» εκπομπών στην ΕΡΤ.
Υπάρχουν άλλα περίπου 200 άτομα, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και υπάλληλοι, των οποίων οι συμβάσεις είχαν λήξει από τον Μάιο του 2009 ως και τον Ιούλιο του 2009 και μέχρι σήμερα έχουν αναγκαστεί να εργάζονται χωρίς αμοιβή! Είχαν προεκλογικά πάρει την «υπόσχεση» της διοίκησης ότι μετά τις εκλογές μπορεί να ανανεωνόταν η σύμβασή τους, αλλά μέχρι τότε δεν θα έπρεπε να εμφανίζονται πουθενά, παρότι δούλευαν σε εκπομπές και ειδήσεις!
Υπάρχει και η τρίτη κατηγορία, των τριμηνιτών συμβασιούχων, των οποίων η σύμβαση έληξε πρόσφατα και δεν ανανεώθηκε μετά τις εκλογές, με αποτέλεσμα να μένουν μετέωροι.
Η διοίκηση της ΕΡΤ είχε λάβει απόφαση να μην ανανεώσει τις συμβάσεις, τη στιγμή που φρόντισε να ανανεώσει προεκλογικά άλλες συμβάσεις, κυρίως στελεχών της διοίκησης σε θέσεις συμβούλων, προϊσταμένων ή σε ειδικές θέσεις με υψηλότατες αμοιβές.
Οι ίδιοι οι συμβασιούχοι κατήγγειλαν ότι έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης και ότι χρησιμοποιήθηκαν στη διαπραγμάτευση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου για την αποχώρησή του από την ΕΡΤ ΑΕ με τους ιθύνοντες της νέας κυβέρνησης.
Η εντολή του προέδρου να μη χρησιμοποιηθούν συμβασιούχοι για τις εκπομπές που
επρόκειτο να βγουν στον αέρα, μεταφέρθηκε στους «εκπομπάρχες» από τους γενικούς διευθυντές με την προτροπή σ’ αυτούς να βρουν μόνιμο προσωπικό (!) για να βγουν οι εκπομπές τους στον αέρα, όπως και αναμένεται να συμβεί από τις 7 Νοεμβρίου. Από εκείνη τη Δευτέρα ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα της ΕΤ-1 και της ΝΕΤ με την πρεμιέρα όλων των εβδομαδιαίων εκπομπών, με εξαίρεση την καθημερινή εκπομπή της Μπήλιως Τσουκαλά, η οποία στηριζόταν αποκλειστικά σε συμβασιούχους.
Την ίδια ώρα υπάρχει και το ζήτημα της παραμονής ή μη του Χ. Παναγόπουλου στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ. Μετά τη δημόσια αναφορά του πρωθυπουργού στο ύψος των ετήσιων μεικτών αμοιβών του, που ανήλθαν στα 347.000 ευρώ, δεν υπήρξε καμία επικοινωνία από πλευράς του προϊσταμένου υπουργού Π. Γερουλάνου.
Για το ζήτημα της αποζημίωσης έχουν ήδη μια νομική γνώμη στη διάθεσή τους, που υποστηρίζει πως «εφόσον η διοίκηση δεν πέτυχε τους διακηρυγμένους στόχους του στρατηγικού σχεδίου, δεν μπορεί να λάβει αποζημίωση, εάν ζητηθεί η παραίτησή του». Τίποτα όμως δεν είναι ξεκάθαρο. Κάποιες πληροφορίες πάντως λένε ότι υπάρχει προσέγγιση-συμβιβασμός ως προς το ποσόν που θα πάρει ο κ. Παναγόπουλος ως αποζημίωση. Ακούγεται για ένα ποσόν γύρω στα 300.000 ευρώ.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο κ. Παναγόπουλος αρνείται να υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση, ζητώντας εμμέσως
από την κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες.
Ως προς την επόμενη μέρα, λέγεται ότι η κυβέρνηση συζήτησε την προεδρία με αναγνωρισμένο στέλεχος της αγοράς που βρίσκεται στην ΕΡΤ και συνεργάστηκε και με τη διοίκηση Παναγόπουλου και με τη διοίκηση Στάγκου και φυσικά με τους εντεταλμένους συμβούλους που πέρασαν από την Αγία Παρασκευή.
Παραμένει άγνωστο πότε θα διευκρινιστούν τα πράγματα, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα προκηρυχθούν από την κυβέρνηση οι θέσεις για τους επικεφαλής των ΔΕΚΟ, αλλά και της ΕΡΤ. Αν ακολουθηθούν οι
ίδιες διαδικασίες όπως με τους Γενικούς Γραμματείς, θα αργήσει πολύ να ανηφορίσει τη Μεσογείων ο διάδοχος του κ. Παναγόπουλου.