άλλες τυπολογίες

RΜε ενδιαφέρον παρακολουθούν και εντός Mega τον
«ανταγωνισμό» μεταξύ των δύο καθημερινών σειρών του καναλιού. Η απογευματινή σαπουνόπερα, βασισμένη σε μεξικάνικο σίριαλ, «Η ζωή της άλλης» παρακολουθείται από περισσότερους τηλεθεατές πλέον και εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά θεαματικότητας από την ελληνική σαπουνόπερα «Τα μυστικά της Εδέμ». Η μεγάλη διαφορά εντοπίστηκε και άρχισαν, όπως μαθαίνουμε, οι εσωτερικές γκρίνιες για υποστήριξη του καναλιού μόνο στη μία σειρά.
RΕνοχλημένος εμφανίζεται ο ΑNT1 από την κριτική που γίνεται στο σόου του Γιούρι Γκέλερ
επειδή θεωρεί πως τα σχόλια θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Το θέαμα πάντως με την κρεμάλα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση της Αρχής και στο κανάλι ήδη ανησυχούν για την πολιτική των προστίμων, που είχε ακολουθηθεί και στην εκπομπή «Η στιγμή της αλήθειας».
RΝόμιμος και με τη βούλα του ΕΣΡ o Στο Κόκκινο. Ο σταθμός του ΣΥΝ είναι ο 42ος στη λίστα των αδειοδοτημένων της Αρχής μετά και την ψήφιση του νόμου 3081/2009 του Π. Παυλόπουλου. Από τη στιγμή που θεωρείται κομματικός, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν χρειάζεται πλέον άδεια για να εκπέμπει.
RΜια ενδιαφέρουσα αναζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα στην αγορά επικοινωνίας. Στα πρότυπα λειτουργίας του δημόσιου τομέα, μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες μελετούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να αλλάξουν διαφημιστικές εταιρείες και εταιρείες δημοσίων σχέσεων. Αναζητούν αυτές που έχουν ή προβλέπεται να
έχουν καλές σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου!
RΡαδιοφωνικός σταθμός και για τον Δήμο Αμαλιάδας. Η
απόφαση ελήφθη ομόφωνα για τη σύσταση του Ράδιο Αμαλιάδα, στο
οποίο ο δήμος έχει το 98% των μετοχών και το 2% ανήκει σε φυσικό
ή νομικό πρόσωπο, όπως προβλέπεται στη σύσταση της εταιρείας.
RΑμφιβολίες για την αντικειμενικότητα γκάλοπ σχετικά με την αξιοπιστία των δημοσιογράφων που δημοσιεύσαμε στις «Τυπολογίες»
εξέφρασε η «Zougla.gr». Εμείς
απλώς παραθέσαμε έρευνα που έκανε η εταιρεία Polldaddy (www.polldaddy.com), στην οποία και θα πρέπει να απευθυνθούν τα ερωτήματα και οι ενστάσεις, και να ζητηθούν τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την ακρίβεια των διαπιστώσεων του γκάλοπ που παρουσίασε.

***

8Τρεις επιτροπές που συνεστήθησαν με πρωτοβουλία του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Κ. Γκιουλέκα καταργεί η σημερινή κυβέρνηση, με απόφαση που φέρει την υπογραφή της Γενικής Γραμματέως Επικοινωνίας, Μαργαρίτας Παπαδά. Πρόκειται για τις
επιτροπές για «θέματα ΜΜΕ και επικοινωνίας στη Βόρεια Ελλάδα», για την «Παιδεία για τα ΜΜΕ» και για εκείνη που αφορούσε την προώθηση δράσεων σε επικοινωνιακό επίπεδο με τον απόδημο Ελληνισμό και τα ΜΜΕ και καταργούνται με τη διαπίστωση πως «έχουν εκλείψει οι λόγοι σύστασής τους». Τη δημιουργία τους αποκάλυψε πριν από πολύ καιρό το «Π». Το γιατί τις κατάργησαν άγνωστο. Να είναι ο
λόγος επειδή έφεραν γαλάζια υπογραφή;
8Σύμπραξη Βαρδινογιάννη – Centric για το Στοίχημα. Η Audiovisual και η Centric ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν μέσω Joint Venture στον «κλάδο της διαδικτυακής ψυχαγωγίας, εν όψει και της απελευθέρωσης του Στοιχήματος». Η συνεργασία τους αφορά στη διανομή από την Audiovisual των προϊόντων που αντιπροσωπεύει αποκλειστικά η Centric την Ελλάδα, μέσω δικτύου διανομής της πρώτης που περιλαμβάνει τα βιντεοκλάμπ και λοιπά καταστήματα. Στον ίδιο χώρο κινείται και ο Δ. Κοντομηνάς με τη William Hill και άλλοι εκδότες, χωρίς όμως να φαίνονται.

***

RΝέο ευρωπαϊκό μήνυμα για το ψηφιακό μέρισμα. Οι προτάσεις για το ψηφιακό μέρισμα εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Viviane Reding, αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, κάλεσε «τις χώρες της ΕΕ να επισπεύσουν τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση πριν από την 1η Ιανουαρίου 2012», αλλά και τις εθνικές αρχές να αξιοποιήσουν το ψηφιακό μέρισμα προς όφελος του ανταγωνισμού, ώστε να ανοίξει η αγορά σε νέους επιχειρηματίες και νέες υπηρεσίες. Η κατεύθυνση αυτή πρακτικά μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη μάχη μεταξύ των ιδιωτικών σταθμών και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που ερίζουν για το ψηφιακό μέρισμα. Συζήτηση για το θέμα είναι προγραμματισμένη και στο 11ο Διεθνές Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Info-Com World που πραγματοποιείται στις 3 Νοεμβρίου, με προσκεκλημένο τον καθηγητή Χρήστο Καψάλη, η ομάδα του οποίου συνέταξε και τον σχετικό χάρτη της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, και τον οριστικό του οποίου η αποδοχή εκκρεμεί από τη νέα κυβέρνηση.

***

RΜε νέο πρόσωπο η «Metro Ελλάδας». Η δωρεάν εφημερίδα, συμπληρώνοντας φέτος εννέα χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, προχώρησε στην εξ ολοκλήρου αισθητική αναβάθμιση της εικόνας της, με τον ανασχεδιασμό της στα πρότυπα και στις κατευθύνσεις της Metro International. Το νέο layout της «Metro» δημιουργήθηκε από τον Al Trivino, ο οποίος στο παρελθόν έχει σχεδιάσει, μεταξύ άλλων, την εφημερίδα «London Paper», την έκδοση του Σαββατοκύριακου της εφημερίδας «The New York Post» και την εφημερίδα «The Sunday Times». Το νέο προφίλ χαρακτηρίζεται πιο φιλοσοφημένο και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό από την αρχή όλων των σελίδων της εφημερίδας, των καθημερινών θεματικών ενοτήτων αλλά και των ειδικών εβδομαδιαίων ενοτήτων, με την προσθήκη περισσότερων και μεγαλύτερων φωτογραφιών, νέας γραμματοσειράς, έντονων τίτλων, γραφημάτων και άλλων life style χαρακτηριστικών.
RΟ Βασίλης Χιώτης είναι ο νέος αρχισυντάκτης του «Βήματος» στη θέση του Βασίλη Μουλόπουλου.
RΣειρά νέων επενδύσεων στα ΜΜΕ ετοιμάζουν
από κοινού Ρέστης και ΔΟΛ. Ο εφοπλιστής επί 3 ημέρες είχε πολύωρες συναντήσεις με τον Σταύρο Ψυχάρη για να χαράξουν τη στρατηγική αντιμετώπισης του ανταγωνισμού. Στην περίπτωση του City συμφώνησαν για την έναρξη του νέου προγράμματος στις 16 Νοεμβρίου, ενώ στα χέρια τους έχουν 2 προτάσεις μετονομασίας του ραδιοφώνου.
RΜέχρι τις 30 Ιουνίου του 2011 το διοικητικό συμβούλιο της DBAS Εκδοτική, η οποία ετοιμάζεται να εκδώσει τον νέο «Ελεύθερο Τύπο» στις 9 Νοεμβρίου. Πρόεδρος εξελέγη η Ευαγγελία Κοπάτου, σύζυγος του Δημήτρη Μπενέκου, επιχειρηματίας. Αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Αλέξης Σκαναβής και μέλος η Μαρίνα Μπενέκου, χήρα Κωνσταντίνου Μπενέκου. Η εταιρεία εκπροσωπείται από την Ευαγγελία Κοπάτου και τον Αλέξη Σκαναβή.
RΝέο σύστημα απευθείας τοποθέτησης και παρακολούθησης αγγελιών εφαρμόζει από την Κυριακή στο φύλλο της Βόρειας Ελλάδας η «Χρυσή Ευκαιρία». Η συγκεκριμένη εφαρμογή επιτρέπει στους πελάτες της εφημερίδας να τοποθετούν απευθείας στο φύλλο την αγγελία που επιθυμούν και να παρακολουθούν την πορεία της. Η «Χρυσή Ευκαιρία» κυκλοφορεί σήμερα -και κάθε Κυριακή και Τετάρτη- σε Μακεδονία και Θράκη με 200.000 αγγελίες από τις περιοχές αυτές και με τιμή γνωριμίας 1 ευρώ. Η γεωγραφική επέκταση της εφημερίδας συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση 16 ετών από την πρώτη της έκδοση.

**

ξΠοινή φυλάκισης δυόμισι ετών με αναστολή από το Τριμελές Εφετείο για τον δημοσιογράφο Διονύση Θανάσαινα για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης σε βάρος της συναδέλφου του Νάντιας Αλεξίου. Ο δημοσιογράφος απαλλάχθηκε από την κατηγορία της κακουργηματικής παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Η Νάντια Αλεξίου ξεκίνησε να δέχεται κλήσεις και μηνύματα ερωτικού περιεχομένου από αγνώστους και στη συνέχεια ανακάλυψε πως «υπήρχε ένας ιστότοπος όπου υπήρχε αναρτημένη μια αγγελία με τα στοιχεία nandin23 και όποιος έμπαινε στην ιστοσελίδα και μιλούσε, του ερχόταν σαν απάντηση το κινητό μου τηλέφωνο και ένα μήνυμα “τα κάνω όλα…”». Επικοινώνησε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού
Εγκλήματος και κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων και ύστερα από έρευνα ανακαλύφθηκε πως χρησιμοποιήθηκε υπολογιστής που ανήκε σε φίλο του καταδικασθέντος. Στην απολογία του ο Διονύσης Θανάσαινας αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.
***

RΝέα εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών με άρωμα γυναίκας. Ονομάζεται Women Creative Activities Production και
έχει σκοπό την παραγωγή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο κ.ά., με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 100.000 ευρώ. Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν οι κ. Βασιλική Νικολάου, Ναταλία Πέστοβα και Αγγελική Βουτσινά.
***

RΚατά την παράδοση των βρετανικών εφημερίδων, στις 5 Νοεμβρίου η Χάρις Αλεξίου γίνεται για μία εβδομάδα διευθύντρια της «LifO» και δημιουργεί ένα τεύχος μεγάλης συλλεκτικής και καλλιτεχνικής
αξίας. Στην ίδια εφημερίδα σε συνέντευξή του ο ισχυρός άνδρας της Marfin, Ανδρέας Βγενόπουλος, αναφέρει πως δεν έχει «ιδιαίτερες σχέσεις με τα media», συμπληρώνοντας πως η Marfin είναι «ένας παρά πολύ μεγάλος διαφημιζόμενος και προφανώς δεν είναι εύκολο για κάποια εφημερίδα να περάσει μια λανθασμένη εικόνα προς το κοινό». «Εν ολίγοις, υπάρχει κάποια προσοχή», συνεχίζει και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε
όμως κι εμείς προσπαθήσει να εκμεταλλευτούμε την ιδιότητά μας ως διαφημιζόμενοι στα media, ούτε να πάρουμε μια τοποθέτηση μέσα στον
επιχειρηματικό κόσμο διαφορετική από ό,τι μας ανήκει».
***

•Νέο διοικητικό συμβούλιο για το Αληθινό Ραδιόφωνο, που ελέγχει τον Real FM. Για τα επόμενα δύο χρόνια πρόεδρος εξελέγη ο Ανδρέας Γ. Κουρής, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Στέργιος Χατζηνικολάου και μέλη οι Νίκος Χατζηνικολάου, Γιώργος Κουρής, Σοφία – Ρόζα Σιδέρη, Κατερίνα και Χριστίνα Τσολακάκη.
•Πικρά μαντάτα για τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια στο τέλος του 2009. Παρά την ανακοπή της μεγάλης πτώσης στη διαφήμιση, όλοι οι σταθμοί κάνουν τους υπολογισμούς τους για τις μεγάλες ζημίες που θα παρουσιάσουν για το 2009. Η πτώση των εσόδων φαίνεται να κάθεται σε ποσοστό περίπου 20%, χωρίς τάσεις ανόδου τη νέα χρονιά.
•Μετοχικές αλλαγές και σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο ΔΕΚΑ πέρασε κατά 100% στον έλεγχο της MYENPI του Λ. Λαυρεντιάδη και ο Local TV στην Goodpoint Trading Limited. Το
Telecity μεταβιβάστηκε στον ΛΑΟΣ, οπότε μπορεί να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων για τα κομματικά media και να εκπέμπει χωρίς να είναι
υποχρεωμένο να συμμετάσχει σε προκηρύξεις αδειοδότησης,
ενώ πλέον διαθέτει και δικαίωμα ψηφιακής εκπομπής, όπως και ο 902 TV.
•Μακαρίτη (εκ… παραδρομής) εμφάνισε το περιοδικό «Κ» της «Καθημερινής» τον γνωστό μεγάλο διεθνή παίκτη του μπάσκετ και προπονητή Νίκο Μήλα. Και στο τεύχος της περασμένης Κυριακής ζήτησε συγγνώμη… ανασταίνοντάς τον! Θα… φτύνει στον κόρφο του ο Μήλας.
•Από το πρακτορείο «Ευρώπη» θα διακινηθεί σήμερα η εφημερίδα «Veto». Το «Άργος» θα αναλάβει, εκτός
απροόπτου, τη διανομή του νέου «Ελεύθερου Τύπου».

***

Να διατηρήσει θέση διευθυντή στην κρατική τηλεόραση θέλει ο
ένας από τους
εντεταλμένους συμβούλους της ΕΡΤ, εκδηλώνοντας μάλιστα δημόσια την πρόθεσή του να αναλάβει τη διεύθυνση αρχείου. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι εκεί υπάρχει ήδη προϊστάμενος…

***

RΑκόμη πιο περίπλοκος ο χάρτης των αρμοδιοτήτων στα ΜΜΕ, με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει ο ίδιος τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης! Όπως προκύπτει από το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο «οδικός χάρτης» για τα ΜΜΕ της κυβέρνησης έχει ως εξής: Στον πρωθυπουργό περνάει ο έλεγχος της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης / Επικοινωνίας, στον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο η ΕΡΤ, το
ΑΠΕ και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών κρατάει τον κρίσιμο τομέα της Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (άδειες ράδιο – TV, μετοχολόγια) και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων. Επίσης άμεση εμπλοκή με τα ΜΜΕ εκτιμάται πως θα έχει ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ενώ τα ζητήματα διαφάνειας, με τα οποία ασχολείται το ΕΣΡ, ανήκουν στον έλεγχο του Χ. Καστανίδη.
RΨυγείο οι σαββατιάτικες
εφημερίδες της περασμένης εβδομάδος. Λέξη δεν είχαν στην πρώτη σελίδα τους για την ψυχρολουσία της εκλογής του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, όπου ο εκλεκτός του πρωθυπουργού υποψήφιος παραλίγο να μην εκλεγεί και κυριολεκτικά διεσώθη, παίρνοντας κάτω από το 50%. Κάποιες εφημερίδες πρόλαβαν και έβαλαν ένα μονόστηλο στις μέσα σελίδες. Αυτό συμβαίνει όταν οι μεγάλες εφημερίδες του Σαββάτου αρχίζουν να τυπώνονται από το απόγευμα της Παρασκευής.
RΜια από τις κοινωνικοπολιτικές εκπομπές που αξίζει κανείς να παρακολουθεί είναι η εκπομπή «Ανιχνεύσεις» του Παντελή Σαββίδη στην ΕΤ-3 κάθε Τετάρτη. Χωρίς υπερβολή, είναι η καλύτερη εκπομπή όλων των καναλιών. Χωρίς φωνές, χωρίς διαγκωνισμούς και αλληλοκαλύψεις. Ήρεμη, με χαμηλούς τόνους, ο τηλεθεατής ενημερώνεται, ακούει διαφορετικές απόψεις και καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα.

***


Σχολιάστε εδώ