XΡΗΜΑτιστήριο

> Η ανοχή οδηγεί στη συνενοχή! Για ποια εταιρική διακυβέρνηση και «πράσινα άλογα» κάνετε λόγο, κύριοι του ΠΑΣΟΚ; Είναι δυνατόν να κρατάτε ακόμα τον κ. Αράπογλου στη θέση του; Το κόμμα σας δεν ήταν αυτό που κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για την εξαγορά της Π&Κ από την Εθνική; Ο πρόεδρός σας δεν ήταν εκείνος που έκανε λόγο για ληστρικές συμπεριφορές σε βάρος των δανειοληπτών; Μήπως άλλαξε κάτι τώρα που αναλάβατε την εξουσία; Χρωστάτε σε κάποιους και δεν το γνωρίζουμε;

>Ανοδικά κινήθηκε η αγορά κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι απώλειες των δεικτών στην Αμερική μετά τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα της Bank of America, η πτώση των αντίστοιχων ευρωπαϊκών παρά το «ράλι» του αργού, που ενίσχυσε τις προοπτικές κερδών στον κλάδο της ενέργειας, και η φημολογία περί αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων από πλευράς ελληνικών τραπεζών ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.864,63 μονάδες, με κέρδη 1,22% και συναλλαγές στα 285,838 εκατ. ευρώ. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν αυτοί των τηλεπικοινωνιών, των βιομηχανικών προϊόντων και των τραπεζών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν εκείνοι των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μέσων ενημέρωσης και ταξιδιών – αναψυχής. Την επομένη, οι πτωτικές τάσεις της Wall Street (μετά τις κατώτερες των εκτιμήσεων ανεγέρσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ και τις αντίστοιχες κινήσεις των μεγαλύτερων δεικτών της Ευρώπης, καθώς οι οικονομίες δεν λένε να συνέλθουν από την ύφεση) δεν έκαμψαν το έντονο εγχώριο αγοραστικό ενδιαφέρον στις τράπεζες, που ώθησε τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.892,82 μονάδες, με άνοδο 0,98% και αξία συναλλαγών στα 292,6 εκατ. ευρώ. Από τη σύνθεση του FTSE20 αξιοσημείωτα τα κέρδη της Βιοχάλκο, σημαντικά των Alpha Bank, Κύπρου, ATEbank, Πειραιώς, Eurobank, μικρότερα των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Ιntralot, MIG, Ελλάκτωρ, σταθεροποιητικά του Τ.Τ., ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές των Τιτάν, 3E και Εθνική. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι απώλειες στη Wall Street, με τις εταιρείες του δείκτη S&P 500 να βρίσκονται για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο στο κόκκινο, η πτώση στην Ευρώπη, με διάχυτη την αίσθηση ανακοπής της ανάκαμψης των εταιρειών, και η μετατόπιση του εγχώριου ενδιαφέροντος στη μικρή κεφαλαιοποίηση, με ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης κερδών, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.855,07 μονάδες, με πτώση της τάξεως του 1,30% και τζίρο μειωμένο στα 269 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 7,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. O δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,30%, ο μεσαίας κινήθηκε πτωτικά κατά 1,45%, ο τραπεζικός κοκκίνισε 1,49%, ενώ ο FTSE80 έκλεισε σε θετικό έδαφος, με κέρδη 0,44%. Την επομένη οι ρευστοποιήσεις στους αμερικανικούς δείκτες (εξαιτίας της ξαφνικής πτώσης σε Wells Fargo & Wall Mart), η άνοδος των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, που ανέτρεψαν τα αρνητικά αποτελέσματα του κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών, και η ευθυγράμμιση των εγχώριων επενδυτών με τις διαθέσεις των αλλοδαπών χαρτοφυλακίων ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείσει σε αρνητικό έδαφος.

>Τι και αν η εγχώρια οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν εκτροχιαστεί, τα επιχειρηματικά λουκέτα πολλαπλασιάζονται, οι άνεργοι αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς και οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη επιστρέψει τα χρήματα της κρατικής ενίσχυσης… Το κερδοσκοπικό όργιο στο ΧΑ, παρά το πρόσφατο πισωγύρισμα, καλά κρατεί.

>Προηγήθηκε η ημερομηνία εκδίκασης του αστικού μέρους της υπόθεσης! Με κάρβουνο φαίνεται να κινείται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη διερεύνηση καταγγελιών που έχουν να κάνουν με ΑΧΕΠΕΥ, οι οποίες τυγχάνει να είναι θυγατρικές ημικρατικών τραπεζών.

>Αν οι ταμειακές ροές των εισηγμένων επιχειρήσεων αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη επιχειρηματικών deals, τότε τα άδεια ταμεία αρκετών εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης αποτελούν προάγγελο εξελίξεων, που έχουν να κάνουν με εξαγορές και συγχωνεύσεις από μεγάλους ομίλους.

>Υπό αυτές τις συνθήκες, να λένε και ευχαριστώ! Μεγάλη πτώση σημείωσε η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου τον Σεπτέμβριο, με τους αρμόδιους να σημειώνουν ότι η καθυστερημένη έναρξη του μέτρου της απόσυρσης αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξη των πωλήσεων.

>Απίστευτο και όμως ελληνικό! Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχετίζεται με το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, ο «γαλάζιος» Αγάπιος Σημαιοφορίδης μήνες πριν από τον διορισμό του στην προεδρία του ΤΕΑΔΥ «συνεργαζόταν» με την Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, πραγματοποιώντας αγοραπωλησίες με χρήματα των ασφαλισμένων.

>Υπάρχει χρόνος και χρήμα για χάσιμο; Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την πρόθεση του διοικητικού συμβουλίου της Aspis Bank να αναθέσει σε εξειδικευμένο οίκο τη μελέτη αλλαγής τόσο της επωνυμίας όσο και της εταιρικής ταυτότητας της τράπεζας;

>To παίζει τεχνοκράτης μήπως και κρατήσει τη θέση του! Η αναφορά μας στον πρόεδρο του ΧΑ κ. Καπράλο, ο οποίος δήλωσε επιφυλακτικός τόσο με την παλαιά κυβέρνηση για την επιβολή φόρου υπεραξίας στις συναλλαγές όσο και με το οικονομικό επιτελείο της νέας για τη φορολογική πολιτική της σε σχέση με τους ξένους επενδυτές.

>Προς όφελος ποίων ο επαναπροσδιορισμός στους όρους των συμβάσεων παραχώρησης μεταξύ Δημοσίου και κατασκευαστικών εταιρειών; Σύμφωνα πάντως με τα μερίδια αγοράς του 2008 οι μεγάλοι του κλάδου (βλέπε Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ και ΓΕΚ Τέρνα) συγκέντρωσαν το 84% των εσόδων από τα έργα.

>Από αλλού το περίμεναν και από αλλού τους ήρθε! Οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών είναι πλέον απαραίτητες όχι τόσο για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου όσο για την κεφαλαιακή ενίσχυση του βασικού δείκτη των εποπτικών τους κεφαλαίων, λόγω των νέων απαιτήσεων της Βασιλείας, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε υπερπροσφορά μετοχών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του Γενικού Δείκτη.

> Έχει τη σημασία του! Από την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών στο ΧΑ να επισημάνουμε ότι, παρά τις πρόσφατες διαρροές από πλευράς ορισμένων «έγκυρων» δημοσιογραφίσκων που εκτελούσαν «εντεταλμένη υπηρεσία» για λογαριασμό κάποιων βασικών μετόχων, δεν υπήρξαν τελικά προσθήκες, διαγραφές ή μεταβολές στη σύνθεση του FTSE/ΧΑ 20.

>Το να εκφράζουν την αντίθεσή τους οι διοικήσεις των αμιγώς ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν αναμενόμενο, το να παραπονιούνται όμως και οι διορισμένες από το Δημόσιο μάλλον ήταν αναπάντεχο! Αλήθεια, κ. Τουρκολιά, γενικέ διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας, ποιος σας «εξουσιοδότησε» να κριτικάρετε τις επικείμενες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για το πάγωμα των δανείων και τις διαγραφές στα χρέη των καταναλωτών;

>Από πότε μια εισηγμένη επιχείρηση κρίνει την απόφαση ενός δικαστηρίου; Ας προβεί πρώτα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανατροπή της και ας αφήσει για μετά τις όποιες δηλώσεις, που επηρεάζουν τις προθέσεις των επενδυτών. Η αναφορά μας στην πτώχευση του ρουμανικού υποκαταστήματος της Μοχλός.

>Απʼ ό,τι φαίνεται, κάποιοι έχουν… λεφτά για πέταμα! Σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, πιστωτικής ασφυξίας και κοινωνικής αναταραχής, τα ημικρατικά ΕΛΠΕ προχωρούν σε τροποποίηση του οργανογράμματός τους, δημιουργώντας τρεις νέες διευθύνσεις, με παχυλές αμοιβές.

>Δήμευση της περιουσίας που δεν δικαιολογείται από το «πόθεν έσχες» και δημόσια διαπόμπευση για όλα τα νομότυπα που ήταν ανήθικα! Δεν είναι μόνο οι εξωπραγματικές αμοιβές που λάμβαναν τα περίφημα «golden boys» της «γαλάζιας» νομενκλατούρας ούτε η ανανέωση των συμβολαίων με τις υψηλές ρήτρες που υπέγραψαν αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών ούτε καν τα έξτρα πριμ, οι εταιρικές κάρτες, οι λιμουζίνες, τα πούρα κ.λπ. Είναι ότι πολλοί από αυτούς τους «αθεόφοβους» είχαν αποφασίσει να θωρακίσουν τα νώτα τους με χρήματα των πρώην εταιρειών τους. Είχαν προβεί δηλαδή σε ασφάλιση των τυχών αστικών ευθυνών τους, ώστε οι όποιες μελλοντικές δικαστικές διενέξεις να μην πληρωθούν από τους ίδιους.

>Χωρίς να επηρεάζει το έλλειμμα! Στην τόνωση της οικονομίας μέσω της αύξησης των επενδυτικών δαπανών για κοινοτικά έργα, χρησιμοποιώντας τον χαμηλότοκο δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αναμένεται να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο.

>Από τα τραπεζικά γκισέ στις αίθουσες των δικαστηρίων, με τις διαταγές πληρωμής στο τέλος του προηγούμενου μήνα να έχουν ξεπεράσει σε αριθμό όλες όσες εκδόθηκαν πέρυσι! Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο της Αθήνας, έως το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν εκδοθεί συνολικά 72.027 διαταγές πληρωμής, ενώ ολόκληρο το 2008 περίπου 69.328.

>Γιατί να τα βάλει με τις πολυεθνικές; Ίσως να του χρειαστούν στο κοντινό μέλλον! Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποφάσισε να αξιολογήσει την ιδιωτική εταιρεία που είχε προσληφθεί επί «γαλάζιας διακυβέρνησης» προκειμένου να προχωρήσει στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

>Δεν βάζουν μυαλό! Mέχρι την ύστατη στιγμή, αμέσως μετά την παραίτησή του και λίγο πριν από την οριστική του αποχώρηση από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ο κ. Αθανασόπουλος πέρασε από το ΔΣ της εταιρείας τροποποίηση των κριτηρίων συμμετοχής στην τρίτη φάση του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του ΑΗΣ Αθερινόλακκου.

>Αλλαγές ακούμε και αλλαγές δεν βλέπουμε! Αλήθεια, σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο της ΕΧΑΕ σχετικά με τη διάκριση των υπηρεσιών εκκαθάρισης από αυτές του διακανονισμού και της διαπραγμάτευσης; Θα υπάρχει τελικά σαφής διάκριση των ρόλων και των υποχρεώσεων των συμμετεχόντων στις διαδικασίες αυτές;

>Αν και αποσκοπούν στη διαφύλαξη των συμφερόντων τους, εντούτοις προστατεύουν και τον έλληνα ναυτικό! Με αφορμή τη δρομολόγηση στις γραμμές της Αδριατικής του επιβατηγού-οχηματαγωγού Cruise Europa από τον Όμιλο Grimaldi η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας θέτει επί τάπητος το θέμα της σύνθεσης πληρωμάτων στα πλοία του κλάδου.

>Ντόμινο καταρρεύσεων στον κύκλο του επιχειρείν που σχετίζεται με τις ιχθυοκαλλιέργειες φοβάται η αγορά, καθώς οι τράπεζες δεν συναινούν στα περισσότερα σχέδια διάσωσης, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των εταιρειών του κλάδου έχουν εξελιχθεί σε ωρολογιακό μηχανισμό. Για του λόγου το αληθές, η οικονομική συγκυρία οδήγησε στην αναστολή της επιχειρηματικής συνεργασίας των εταιρειών Σελόντα και Interfish.

>Αποφασίζουν και διατάζουν! Παρά την οικονομική κρίση, την πιστωτική παγωνιά, την αναγκαιότητα στήριξης των ισολογισμών, την απαραίτητη ενίσχυση των συμμετοχών, τις επιβεβλημένες επεκτατικές κινήσεις, τα προσφερόμενα φορολογικά κίνητρα επανεπένδυσης των κερδών, υπάρχουν εισηγμένες που προχωρούν σε επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους τους. Γιατί άραγε;

>Οι επενδυτικές τράπεζες αποδείχθηκαν περισσότερο «αντικοινωνικές» από τα εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα! Δεν χορήγησαν χρήματα στην πραγματική οικονομία, ενώ τα κέρδη τους προέρχονται από «τζογάρισμα» σε μετοχές, παράγωγα, ομόλογα, νομίσματα, εμπορεύματα, πετρέλαιο και χρυσό.

>Μπορεί ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Καραμούζης να δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ωστόσο οι φόβοι για επικείμενη αύξηση του ρυθμού σχηματισμού προβλέψεων στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων της ΝΑ Ευρώπης οδήγησαν στη σύναψη σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ της θυγατρικής της εταιρείας Postbank και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να στηρίξουν από κοινού την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη Βουλγαρία.

>Λες και ο τουρισμός δεν αποτελεί τη βαριά μας βιομηχανία, δεν συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ, δεν φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα, δεν συμβάλλει στην απασχόληση! Η αξιωματική αντιπολίτευση «ανακάλυψε» εύνοια στην προοπτική κατάργησης της έκτακτης εισφοράς και του ετήσιου φόρου στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής. Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας πάντως, πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, επισήμανε ότι δεν πρόκειται να χαρίσει φόρους στους έχοντες και κατέχοντες.

>Ανάλογα με τα οφέλη και οι ευθύνες! Για να δούμε αν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα αποδεχθούν τελικά τη θέσπιση της εγγυητικής ευθύνης των ακάλυπτων επιταγών, δηλαδή της υποχρέωσής τους να τις αποπληρώνουν μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσού…

>Σε αντίθεση με τους λοιπούς διορισμένους τραπεζίτες, που ορθώς έσπευσαν να «διευκολύνουν» τη νέα κυβέρνηση! Αληθεύει ότι η παραίτηση του προέδρου της Attica Bank αναμένεται να κατατεθεί μετά την απόφαση των βασικών της μετόχων βλέπε ΤΣΜΕΔΕ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ΤΤ;

>Η υποχώρηση των επιτοκίων στην πρόσφατη έκδοση των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου δεν αποτελεί επιβράβευση των δημοσιονομικών επιδόσεων της χώρας, αλλά αντανακλά τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά γενικότερα.

>Στα 32 δισ. ευρώ αναμένεται να εκτοξευθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη για το 2010! Το κακό σενάριο θέλει τις τράπεζες να υπολογίζουν την κορυφή των επισφαλειών στο 13% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

>Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των εταιρειών συμφερόντων «γαλάζιου» δημοσιογράφου με τη Διεύθυνση Επιχειρήσεων της ATEbank; Υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές του επιχειρηματία; Έχουν μεταφερθεί οι λογαριασμοί του στη Διεύθυνση Καθυστερήσεων; Έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες κατά των βασικών τους μετόχων;

>Προσέχει για να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση! Μεταξύ άλλων, σκέφτεται να υποχρεώσει τους traders να εκκαθαρίζουν τα συμβόλαια swaps μέσω κεντρικού συστήματος και να αντιμετωπίζουν επιπλέον χρεώσεις αν συναλλάσσονται παράγωγα over-the-counter σε διμερή βάση.

>Νέα μόδα! Το «έξυπνο χρήμα» προχωρά στη σύσταση επιχειρήσεων real estate, με ιδιοκτήτη υπεράκτιες εταιρείες, έτσι ώστε ένα ακίνητο να μην περνά στις δεύτερες, όπου ο νόμος προβλέπει επιβολή φόρου κατοχής, αλλά να μεταβιβάζεται στις πρώτες, με αποτέλεσμα το καθαρό κέρδος να φορολογείται στο όνομα της εταιρείας με συντελεστή 35% αντί για 41,5%, που είναι ο αντίστοιχος για τα φυσικά πρόσωπα.

> Αυτό σημαίνει «ασφαλές καταφύγιο»! Συνωστισμός παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα γκισέ του β΄ υπογείου της Τράπεζας της Ελλάδος, εκεί όπου όλο και περισσότεροι επενδυτές προσέρχονται για να εκμεταλλευτούν την άνοδο των τιμών του χρυσού, είτε ως πωλητές είτε ως αγοραστές.

> Ενός κακού μύρια έπονται! Kύμα φυγής αρκετών πολυεθνικών από τη χώρα πυροδοτεί η οικονομική κρίση, το ασταθές φορολογικό σύστημα, το υψηλό κόστος, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η γραφειοκρατία και η μικρή κατά γενική ομολογία, ελληνική χρηματαγορά.

> Το θέμα δεν είναι αν μπορείτε, αλλά αν θέλετε ή, καλύτερα, αν τολμάτε να τα βάλετε με τα συμφέροντα! Η αναφορά μας στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, που βλέπει πολλές δυσκολίες στη μείωση των τιμών στα διόδια των υπό κατασκευή εθνικών οδών, επικαλούμενη επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών με τις εταιρείες παραχώρησης και εκ νέου έγκριση από τη Βουλή και την Κομισιόν.


Σχολιάστε εδώ