Φάκελο για «παράνομες προσλήψεις» στην ΕΡΤ μελετούν στο ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με αποκαλυπτικές πληροφορίες του «Π», η έρευνα των
ελεγκτών δημόσιας διοίκησης ζητήθηκε από την Εισαγγελέα και οι ελεγκτές διενεργούσαν επί μήνες «ανακρίσεις»
ογδόντα τουλάχιστον στελεχών και υπαλλήλων της κρατικής τηλεόρασης, ενώ έλεγξαν εκατοντάδες έγγραφα και στοιχεία των υπηρεσιών της ΕΡΤ.
Η έρευνα διεξήχθη στην έδρα του Σώματος Ελεγκτών και όχι στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ή στο
υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης. Το πόρισμα με τα συμπεράσματά τους παραδόθηκε στο τέλος του περασμένου Ιουλίου στην Εισαγγελέα.
Αυτή είναι η μεγάλη υπόθεση για την οποία ενημερώνονται τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη της κυβέρνησης και γιʼ αυτό διοχετεύεται η σιγουριά πως οι αλλαγές στην ΕΡΤ θα προχωρήσουν
«αναίμακτα». Ήδη δίνεται εντέχνως η πληροφορία σε πολιτικούς συντάκτες για την ύπαρξη «σοβαρής υπόθεσης στον Εισαγγελέα», η οποία φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη διοίκηση και τα στελέχη της ΕΡΤ, ανεξάρτητα με το πού ανήκουν πολιτικά, για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών της όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το θέμα είναι αν το εν λόγω πόρισμα θα αξιοποιηθεί για να προχωρήσει η εξυγίανση στην ΕΡΤ ΑΕ ή θα μπει κι αυτό στο «ψυγείο», αφού χρησιμοποιηθεί για την αναγκαία στην κυβέρνηση «διαπραγμάτευση» σχετικά με τις αλλαγές που θέλει να κάνει στην ηγεσία της κρατικής τηλεόρασης.
Το «Π» έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία του πορίσματος και, όπως αποκαλύπτει σήμερα, αφορούν δεκάδες πρώην συμβασιούχους για τους οποίους οι υπηρεσίες της ΕΡΤ βεβαίωσαν το ΑΣΕΠ πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, χωρίς αυτό να αποδεικνύεται από τα έγγραφα, τα οποία δεν κατετέθησαν ποτέ στο Συμβούλιο.
Η μομφή δεν στρέφεται κατά των συμβασιούχων έργου που υπέβαλαν τα χαρτιά τους για μονιμοποίηση, αλλά κατά των διαδικασιών που εφαρμόσθηκαν, οι οποίες χαρακτηρίζονται «παράνομες». Οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης βρήκαν περιπτώσεις:
– Συμβασιούχων που είχαν 4 ή 9 μήνες προϋπηρεσία, αλλά βεβαιώθηκε από την τριμελή αρμόδια επιτροπή της ΕΡΤ ότι είχαν τις προϋποθέσεις και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς
ανάγκες.
– Συμβασιούχων που υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία τα διαστήματα που βεβαιώθηκε πως εργάζονταν με σύμβαση έργου.
– Ατόμων που το βεβαιωθέν διάστημα κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών συμμετείχαν σε ριάλιτι παιχνίδια ιδιωτικών καναλιών.
– Συμβασιούχων που κατέθεσαν δικαιολογητικά για μεγάλα διαστήματα
ασθένειας με τον απαραίτητο χρόνο, αλλά με βεβαιώσεις ιδιωτών γιατρών.
– Ατόμων που συμμετείχαν σε «ενώσεις προσώπων» και παρείχαν «έργο» και «υπηρεσίες» με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, όπως σημειώνεται, διαπιστώθηκε πληθώρα λαθών στο μηχανογραφικό σύστημα της ΕΡΤ, το οποίο χαρακτηρίζεται «διάτρητο», όπως επίσης και πάρα πολλά λάθη με τα ένσημα του ΙΚΑ για εκατοντάδες συμβασιούχους.
Ακόμη κι αυτοί που πραγματικά κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες δεν μπορούν εξαιτίας του συστήματος να αποδείξουν «προϋπηρεσία» εντός ΕΡΤ αφού δεν υπάρχουν τα ένσημά τους!
Χαρακτηριστικό είναι, όπως προκύπτει από καρτέλες συμβασιούχων, ότι εμφανίζεται να έχουν
υπογραφεί σε διάστημα 4 μηνών 1.113 (!) συμβάσεις, όταν ο αριθμός των συμβασιούχων κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε πως δεν υπερβαίνει τα 444
άτομα.
Μέχρι και για προμήθεια συστήματος μηχανοργάνωσης που παραλήφθηκε και λειτουργούσε εν αγνοία του διευθυντή (!) έγινε έλεγχος από τους ελεγκτές που
ανέλαβαν την υπόθεση.
Σύμφωνα με το ΠΔ 164/2004 στην ΕΡΤ υπεβλήθησαν το 2004 1.815 αιτήσεις μονιμοποιήσεων. Εγκρίθηκαν με
υπογραφή της ΕΡΤ 1.506 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, ακόμη και γιʼ αυτούς που είχαν εξαρτημένη εργασία μερικής απασχόλησης (για παράδειγμα, εκπομπή μίας ώρας την εβδομάδα στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο).
Με τη μονιμοποίηση των 1.506 ατόμων το μόνιμο προσωπικό της ΕΡΤ αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται σε 5.500 άτομα, χωρίς την καινούργια γενιά των συμβασιούχων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο αριθμός που απασχολείται μαζί με τους συμβασιούχους στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ αγγίζει πλέον τα 6.750 άτομα!