Το αντιπολιτευτικό του στίγμα αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε αναζήτηση του μετεκλογικού αντιπολιτευτικού στίγματός τους βρίσκονται ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο Α. Τσίπρας απέσπασε σχεδόν εύσημα στη Βουλή από τον Γ. Παπανδρέου για όσα περί «προγραμματικής αντιπολίτευσης» είπε κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις. Ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στον Α. Τσίπρα ότι πάντα προσδοκούσε στην προγραμματική σύγκλιση των δύο χώρων και, σε συνδυασμό με τη νέα παρέμβαση του Λ. Κύρκου που ζήτησε στην ουσία στήριξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχει ανοίξει συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που θα ακολουθήσει ο χώρος απέναντι στη νέα κυβέρνηση. Ήδη ακούγεται η κριτική από τη μεριά του ΚΚΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ στις ευρωεκλογές ζητούσε την καταδίκη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τώρα κάνει λόγο για «προγραμματική αντιπολίτευση», κριτική που δεν απέχει πολύ και από όσα ισχυρίζονται οι διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που μετεκλογικά αισθάνονται παραγκωνισμένες αφού, εκτός των άλλων, δεν έχουν και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι μετεκλογικά ο Α. Τσίπρας θυμίζει περισσότερο τον «θεσμικό» Ν. Κωνσταντόπουλο και λιγότερο ή καθόλου τον «ανατρεπτικό» Α. Αλαβάνο και αποδίδουν αυτήν τη στάση στην άτυπη «συμμαχία» που έχει συνάψει με την αντιπολιτευόμενη Ανανεωτική Πτέρυγα. Η «συμμαχία» αυτή, λένε, αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής κρίσης που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από το ατυχές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όταν και απειλήθηκε η ίδια η ύπαρξη του ΣΥΝ με τις προτάσεις που τότε έπεφταν στο τραπέζι για τη μετεξέλιξη του
ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κομματικό σχηματισμό.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μετεκλογικό πεδίο βρίσκει τον ΣΥΝ κυρίαρχο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι διάφορες συνιστώσες, μετά την αρχική γκρίνια για τη σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας, έχουν χαμηλώσει τους τόνους εναποθέτοντας την παρέμβασή τους στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει στα τέλη Νοέμβρη, όπου και θα τεθούν εκ νέου τα ανοιχτά ζητήματα της οργανωτικής συγκρότησης του συμμαχικού σχήματος της Αριστεράς.
Παράλληλα, όμως, εν όψει της Συνδιάσκεψης, ψηφοφόροι που αυτοπροσδιορίζονται ως «ανένταχτοι του ΣΥΡΙΖΑ» συνεχίζουν τις εβδομαδιαίες συνελεύσεις τους υπό την σκέπη της Πρωτοβουλίας για την Αντισυστημική Αριστερά στις οποίες και επεξεργάζονται –ερήμην του ΣΥΝ– ακόμα και σχέδιο για τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Στις συνελεύσεις αυτές το κλίμα είναι εχθρικό για τον ΣΥΝ τον οποίο κατηγορούν για «ηγεμονισμό» και «καπέλωμα» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς –όπως λένε– ο ΣΥΝ χρησιμοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «βαστάζο» προκειμένου να πετύχει την κοινοβουλευτική του επιβίωση, ενώ δεν λείπουν και οι αιχμές για τις διάφορες οργανωμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που ανέχονται αυτήν την κατάσταση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας για την Αντισυστημική Αριστερά δημοσιεύθηκε άρθρο στελεχών της όπου αφήνονται σαφέστατα υπονοούμενα ότι οι διάφορες συνιστώσες του
ΣΥΡΙΖΑ υποτάσσονται στις επιταγές του ΣΥΝ λόγω των οικονομικών ανταλλαγμάτων που παίρνουν από την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων. Στο άρθρο αναφέρεται ότι από την κρατική επιχορήγηση του 2009 ύψους περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ, εκτός από τον ΣΥΝ που παίρνει τα 4.312.800 ευρώ (72% της συνολικής επιχορήγησης), οι υπόλοιπες συνιστώσες μοιράζονται: Η ΚΟΕ 299.500 (5% της επιχορήγησης), η ΑΚΟΑ 299.500 (5%), το ΔΗΚΚΙ 299.500 (5%), η ΔΕΑ 209.500 (3,50%), οι Ενεργοί Πολίτες 149.00 (2,50%), η ΚΕΔΑ 149.500 (2,50%), το Κόκκινο 89.850 (1,50%), η Ρόζα 89.850 (1,50%), το Ξεκίνημα 89.850 (1,50) και οι Οικοσοσιαλιστές 10.000 ευρώ.
Στα σχόλια στην ιστοσελίδα που ακολουθούν το παραπάνω άρθρο γίνεται λόγος για «εξαγορά» των διάφορων συνιστωσών από τον ΣΥΝ και υπενθυμίζονται τα λόγια του Α. Τσίπρα ο οποίος στην κορύφωση της κρίσης του καλοκαιριού είχε πει ότι εάν είναι να επανεξετάσουμε την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε να επανεξετάσουμε όλα τα θέματα (και την οικονομική επιχορήγηση;) από την αρχή.
Η τακτική του ΣΥΝ και συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζεται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ που ολοκληρώνεται σήμερα και οι αποφάσεις της θα αποτελέσουν την πυξίδα με βάση την οποία θα κινηθεί ο ΣΥΝ εν όψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Νοεμβρίου που θα αποτελέσει την πρώτη μετεκλογική δοκιμασία του σχήματος το οποίο μέχρι τώρα πορεύεται με την ανακούφιση της εκλογικής επιβίωσης.


Σχολιάστε εδώ