Τα ποσά και τα πρόσωπα της ΕΡΤ

Είναι το απόσπασμα της δευτερολογίας του Γιώργου Παπανδρέου κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Η αναφορά του ίδιου του πρωθυπουργού στην αμοιβή του προέδρου της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλου είναι ένα σαφές μήνυμα για το ότι η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει και τα πρόσωπα και το κόστος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Ουδέποτε στο παρελθόν σε μια τόσο σημαντική στιγμή όπως οι προγραμματικές δηλώσεις μιας κυβέρνησης ένας πρωθυπουργός είχε αναφερθεί με τέτοιον τρόπο στην αμοιβή του προέδρου της ΕΡΤ.

Το ύψος της ετήσιας αμοιβής του προέδρου της ΕΡΤ μπορεί να σόκαρε τους αναγνώστες των «Νέων» την επόμενη ημέρα, όσοι όμως διαβάζουν τακτικά το «Π», και ειδικά αυτά τα 5,5 χρόνια, γνωρίζουν τα δεδομένα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, αφού οι «Τυπολογίες» ελέγχουν δημοσιογραφικά με συστηματικό τρόπο την εκάστοτε διοίκηση της ΕΡΤ. Όσα διαδραματίζονταν στην κρατική ραδιοτηλεόραση ελάχιστοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τα παρακολουθούσαν (Χυτήρης, Καρχιμάκης, Αράπογλου), αφού στην πλειονότητά τους επί διακυβέρνησης της ΝΔ προτιμούσαν τη σιωπή.

Αίφνης όλοι μιλούν για κόστη, αφού όμως ο αντίπαλος έχει ηττηθεί. Το «Π» παρουσιάζει σήμερα τα οικονομικά στοιχεία που διαθέτει για τα στελέχη της ΕΡΤ. Η κρατική ραδιοτηλεόραση έχει δύο εντεταλμένους συμβούλους (Κώστα Κέκη, Πάνο Λουκάκο), η αμοιβή των οποίων, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση Ρουσόπουλου – Αλογοσκούφη (26.10.2007), «καθορίζεται στο ίδιο ύψος με αυτήν που εκάστοτε ισχύει για τους γενικούς διευθυντές της ΕΡΤ». Σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνεται η συμμετοχή σε επιτροπές. Η αμοιβή ενός γενικού διευθυντή στην ΕΡΤ, σύμφωνα με την 6998 απόφαση του Θ. Ρουσόπουλου (14.4.2005), ανέρχεται σε 6.500 ευρώ καθαρά και τα έξοδα παράστασης σε 2.000 ευρώ (καθαρά), ενώ η συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ανά συνεδρίαση, ανέρχεται σε 220 ευρώ καθαρά.

Οι συνολικές μηνιαίες καθαρές αμοιβές για τους 6 γενικούς διευθυντές της ΕΡΤ ανέρχονται σε 51.000 ευρώ. Πρόκειται για τους Γιώργο Λαμπράκο, γενικό διευθυντή ενημέρωσης, Δημήτρη Γόντικα, γενικό διευθυντή τηλεόρασης, Αντώνη Ανδρικάκη, γενικό διευθυντή ραδιοφωνίας, Θάλεια Ιωαννίδου, γενική διευθύντρια ΕΤ3, Μιχάλη Πορτοκάλη, γενικό διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών, Γιώργο Υφαντή, γενικό διευθυντή διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών. Εκτός από τους γενικούς διευθυντές, υπάρχουν και οι διευθυντές ειδήσεων, που ασχολούνται καθημερινά με την επικαιρότητα και λαμβάνουν 7.500 ευρώ μεικτά τον μήνα και αυτοί της δορυφορικής τηλεόρασης που λαμβάνουν 7.000 ευρώ μεικτά…

Η ΕΡΤ διαθέτει ακόμη τουλάχιστον 12 ειδικούς συμβούλους, με συνολικές μηνιαίες καθαρές αμοιβές 56.650 ευρώ. Υπάρχουν ακόμη πρόσωπα που έχουν συνάψει συμβάσεις μίσθωσης έργου ως σύμβουλοι. Για παράδειγμα, στο Αρχείο της ΕΡΤ καταγράφονται ως «σύμβουλοι περιεχομένου» 3 δημοσιογράφοι, με αμοιβές 124.236 ευρώ (πλέον εργοδοτικών εισφορών), 112.200 ευρώ (πλέον εργοδοτικών εισφορών) και 68.985 ευρώ (πλέον εργοδοτικών εισφορών) για 12 μήνες. Τουλάχιστον άλλα 24 πρόσωπα συνεργάζονται με την ΕΡΤ ως προσωπικό ειδικών θέσεων, με συνολικές μηνιαίες καθαρές αμοιβές ύψους 87.708,80 ευρώ. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσεται και η περίπτωση στελέχους που λάμβανε 12.000 ευρώ μεικτά τον μήνα για τη διεύθυνση ενός τομέα στη ραδιοφωνία και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές η σύμβασή του διακόπηκε και στη συνέχεια ανανεώθηκε για 12 μήνες προς 11.400 ευρώ μεικτά τον μήνα. Στον ίδιο τομέα υπάρχουν περιπτώσεις διευθυντών που λαμβάνουν 8.500 ευρώ μεικτά τον μήνα, 5.985 ευρώ μεικτά τον μήνα ή ακόμη και λιγότερα, 4.870 ευρώ μεικτά τον μήνα.


Σχολιάστε εδώ