Στρατηγικές αποφάσεις για την Κύπρο πήρε η ευρύτατη σύσκεψη τούρκων διπλωματών

Η κρισιμότερη (και προφανώς προσδιοριστική) σύνοδος της τουρκικής διπλωματίας για το Κυπριακό πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διήμερο (Παρασκευή και Σάββατο) στην Άγκυρα. Κατʼ αυτήν συζητήθηκαν λεπτομερώς σοβαρές πτυχές των εν όψει εξελίξεων και ελήφθησαν «στρατηγικές αποφάσεις», όπως άφησε να εννοηθεί ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Παρʼ όλο που δεν ανακοινώθηκαν ακόμη λεπτομέρειες (ούτε και πρόκειται φυσικά να ανακοινωθούν τα λεχθέντα), σε σχετικές εκθέσεις προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διατυπώνεται η εκτίμηση ότι επρόκειτο να τεθούν επί τάπητος αφενός στρατηγικοί ελιγμοί στους οποίους θα προχωρήσει η Άγκυρα (εν όψει και του Δεκεμβρίου, για την αντιμετώπιση των ενταξιακών ανασχέσεων) και αφετέρου μέτρα τα οποία θα θέσουν τα οριστικά πλαίσια λύσεως του προβλήματος, όπως αυτά μπορεί να γίνουν αποδεκτά από την τουρκική πλευρά, τα οποία και θʼ αποβούν οι τελεσίδικες «κόκκινες γραμμές».

Η Άγκυρα θα επαναθέσει τελεσιγραφικά προς τις Βρυξέλλες «την ανάγκη άρσεως της απομονώσεως των Τουρκοκυπρίων», προκειμένου και από πλευράς της να ανοίξει κάποια λιμάνια και αεροδρόμια σε υπό κυπριακή σημαία σκάφη και αεροπλάνα.

Ταυτόχρονα –όπως προκύπτει από καλά ενημερωμένες πηγές– η σύσκεψη των τούρκων διπλωματών (που υπηρετούν σε όλες τις αποστολές πρωτευουσών με ειδικότερο ενδιαφέρον και εμπλοκή στο Κυπριακό) επεξεργάστηκε «στρατηγική εξόρμηση» προς συγκεκριμένες χώρες, για την προαγωγή του «ψευδοκράτους», προκειμένου να προλειανθεί το έδαφος εμμέσου αποδοχής του ως κρατικής πραγματικότητος έστω και χωρίς αναγνώριση. Και προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει κρούσεις τόσο σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και σε άλλες, μεταξύ των οποίων και η Μόσχα.


Σχολιάστε εδώ