Στη σκαλωσιά…

3Στη φάση της ενημέρωσης βρίσκεται ακόμη ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, που καλείται είτε να επιλύσει είτε να διαχειριστεί τα κυρίαρχα κοινωνικά ζητήματα: Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, ανεργία. Όσο έμπειρος και να είναι ο υφυπουργός του Γ. Κουτρουμάνης, κυρίως στα ασφαλιστικά ζητήματα, ο υπουργός είναι αυτός που φέρει την πολιτική ευθύνη. Γι’ αυτό, είναι αξιέπαινο το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος δεν κρύβεται από τους δημοσιογράφους και μάλιστα καθιερώνει τακτική συνέντευξη Τύπου για «υπεύθυνη ενημέρωση». Ότι κάθεται σε ηλεκτρική καρέκλα ο υπουργός, δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς.
3Μας λένε ότι δεν δυσανασχέτησαν στην κυβέρνηση, όταν άκουσαν από δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας πως το πρόβλημα των χιλιάδων νέων που προσλήφθηκαν στα προγράμματα μαθητείας Stage πρέπει να επιλυθεί με διυπουργική απόφαση και όχι με απόφαση μόνο του κ. Λοβέρδου. Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης αποδέχεται άλλωστε ότι έχει την ευθύνη για όσους (και είναι οι περισσότεροι) εργάζονται σε δήμους, νομαρχίες, δημόσιο τομέα κ.λπ. Αν τώρα κάποιοι επιθυμούν η κυβέρνηση να βγει πολιτικά αλώβητη από ένα νέο κύμα ανεργίας που θα προκαλέσει η απόφαση για διακοπή της μαθητείας ή και η αυστηρή τήρηση του νόμου, την παραβίαση του οποίου όλοι ανέχονται, μάλλον ματαιοπονούν.
3Και φάρσα για βόμβα στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη το πρωί. Στον δρόμο βγήκαν οι υπάλληλοι, αστυνομικοί κύκλωσαν το κτίριο της Πειραιώς, εκπαιδευμένα σκυλιά έψαξαν κάθε γωνία. Κάποιοι ήδη λένε ότι το υπουργείο έχει καταστεί στόχος ενεργειών που σκοπό έχουν να δυσχεράνουν τη λειτουργία του. Ο χρόνος θα δείξει προς τα πού θα πάνε τα πράγματα.
3Χωρίς να προηγηθεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, όπως ζητούσαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων, αναβλήθηκε η συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ την Πέμπτη. Και προσωπικές οι δηλώσεις του προέδρου Γ. Παναγόπουλου για την αντιμετώπιση των νέων που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα Stage. Είναι δυνατόν;
3Συγκρατημένα τα μέλη της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό και υφυπουργό Εργασίας. Λύσεις αναζητούνται ακόμη για τα ασφαλιστικά Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων. Η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο προαπαιτεί ισχυρή, σταθερή και ενιαία πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί. Το τοπίο είναι πολύ θολό για αξιόπιστες εκτιμήσεις…
3Μπορεί η ηγεσία της ΔΑΚΕ να αποφάσισε την τήρηση επισήμως ουδέτερης στάσης απέναντι στις κομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ, τα στελέχη της όμως αποδύονται σε αγώνα δρόμου για τη στήριξη των υποψηφίων της αρεσκείας τους. «Ρεύμα» μεγάλο διαθέτει όπως μαθαίνουμε ο κ. Αντ. Σαμαράς και ακολουθεί η κ. Ντόρα Μπακογιάννη στις επιλογές των συνδικαλιστών. Αν όμως, ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος θέσει υποψηφιότητα με στήριξη του κ. Βαγ. Μεϊμαράκη, τότε τα πράγματα αλλάζουν σε βάρος του κ. Σαμαρά. Ως προς το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό πλαίσιο που θα έκρινε την προτίμηση των ΔΑΚιτών, όπως οι ίδιοι οι συνδικαλιστές έλεγαν, σε αυτή τουλάχιστον την φάση έχει ξεχαστεί.
3Δικό τους «λόμπι» έφτιαξαν οι κρητικοί συνδικαλιστές: Μία είναι για αυτούς η υποψηφιότητα και θα τη στηρίξουν με νύχια και με δόντια, όπως λένε. Μια βεβαίως και η υποψήφια από τη μεγαλόνησο. Ο «κοινωνικός φιλελευθερισμός» της Ντόρας είναι σαν τη ρακή – «μοναδικός».


Σχολιάστε εδώ