Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

> Δεδομένο πρώτο: Όποιος πίστευε πως ύστερα από τέτοιο ξέφρενο ράλι στο ΧΑ δεν θα ακολουθούσε σωρεία ρευστοποιήσεων, ιδίως στους τραπεζικούς τίτλους και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, μάλλον… καινούργιος θα ήταν στην αγορά!

> Δεδομένο δεύτερο: Όποιος πιστεύει πως οι μαζικές ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές έγιναν τυχαία, ίσως επειδή οι διαχειριστές των μεγάλων χαρτοφυλακίων είχαν αίφνης την ίδια ιδέα (ή τους ίδιους φόβους για το κοντινό μέλλον), επίσης πλανάται οικτρά. Αλλά δεν νομίζω πως υπάρχει έστω κι ένας άνθρωπος εκεί έξω, έστω κι ένας νεόκοπος επενδυτής, ο οποίος δεν έμαθε καλά το μάθημά του το τελευταίο διάστημα!

> Ιδίως όταν άρχισαν τα ρεπορτάζ περί των προθέσεων της κυβέρνησης να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς σε τράπεζες (έκτακτη εισφορά;), εισηγμένες και μεγάλες εταιρείες, το ερώτημα δεν ήταν πλέον εάν οι ξένοι διαχειριστές και τα μεγάλα χαρτοφυλάκια θα προχωρούσαν σε «ξεφόρτωμα» των θέσεών τους, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που έχουν καταγράψει υψηλότατες υπεραξίες, αλλά το πότε θα γινόταν αυτό. Η απάντηση ήρθε αμέσως: Οι ξένοι αλλά και οι εγχώριοι «θεσμικοί» αντέδρασαν ακαριαία, πούλησαν έως και «market» και δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους, χωρίς καν να υπολογίζουν την πιθανότητα μίνι κατάρρευσης της αγοράς. Και για μια ακόμη φορά μάς απέδειξαν πως το παιχνίδι προφανώς το ορίζουν αυτοί και πάντως σε καμία περίπτωση ο μικρομεσαίος ιδιώτης επενδυτής, που είθισται να ακολουθεί ασθμαίνων τις εξελίξεις και να ευελπιστεί πως θα προλάβει να «χωθεί»…

> Αυτά, για να τελειώνουμε μια και καλή με τις θεωρίες περί «χρηματιστηριακής άνοιξης» το προηγούμενο εννιάμηνο. «Άνοιξη» ναι, αλλά για ποιους;

> Από τώρα και στο εξής λοιπόν το ζητούμενο για την αγορά είναι να διακρατήσει σε βάθος χρόνου τα τεχνικά –και ουσιαστικά εδώ που τα λέμε– επίπεδα στήριξης και αντίστασής της. Οι αναλυτές λένε πως σε πρώτη φάση το επίπεδο που πρέπει να παραμείνει ισχυρό είναι η περιοχή των 2.800 μονάδων, ενώ το «ταβάνι» προσώρας ορίζεται περίπου στις 3.150 – 3.200 μονάδες. Εάν αυτά συμβούν, το ξανασυζητάμε…

ΥΓ.: Το πόσο «ανατρίχιασαν» τα στελέχη της αγοράς με τη σκέψη έστω αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των κερδών και των μερισμάτων των εισηγμένων γίνεται εύκολα κατανοητό και από την επίσημη θέση της ΕΧΑΕ απέναντι στα σενάρια περί επιβολής φόρου υπεραξίας στις χρηματιστηριακές πράξεις.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΧΑ Σπύρος Καπράλος, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, τόνισε πως «το Χρηματιστήριο αναμένει συγκεκριμένες ρυθμίσεις και θέσεις από τη νέα κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα αυτό». Ενώ συμπλήρωσε ότι καλό είναι να μη διαταράσσονται λεπτές ισορροπίες τέτοια εποχή…


Σχολιάστε εδώ