Σε πλήρη σύγχυση Αθήνα – Λευκωσία για τον «οδικό χάρτη»

Σε πλήρη σύγχυση βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα για έναν νέο «οδικό χάρτη» σχετικά με τις τουρκικές υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναγκάστηκε να ζητήσει την Τρίτη το βράδυ από τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να ασχολούνται με τον «οδικό χάρτη» διότι μόνο σύγχυση προκαλείται και δίδεται η ευκαιρία σε κάποιους να πλήξουν τις καλές σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας.
Ο πρώτος όμως που έπραξε κάτι τέτοιο, που προκάλεσε δηλαδή σκιές στις σχέσεις της Λευκωσίας και των Αθηνών, ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας, από τους συνεργάτες του οποίου διέρρευσε στα ΜΜΕ ότι ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός τηλεφώνησε αρχικά στον κύπριο Πρόεδρο λέγοντάς του ότι θα πραγματοποιούσε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, εν συνεχεία πληροφορήθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ ότι την επόμενη μέρα μετέβαινε στην Τουρκία! Ο δεύτερος που έσπειρε ζιζάνια ήταν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος παρέπεμψε για τον «οδικό χάρτη» στον κ. Παπανδρέου.
Άλλα μέσα, άλλα έξω
Λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού δήλωνε ότι ο «οδικός χάρτης» μπορεί να εφαρμοστεί μετά τον Δεκέμβριο καθορίζοντας εκ νέου τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπαίνουν στο περιθώριο οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από τη ρητορική γλώσσα του Προέδρου αποκρύπτεται η απαρέσκειά του για τη στάση του έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος επιχείρησε να πείσει εντός της αιθούσης, δηλαδή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ότι θα πρέπει να εξευρεθεί φόρμουλα για αναβολή της αξιολόγησης τον Δεκέμβριο, με το αιτιολογικό του καθορισμού νέου «οδικού χάρτη».
Και από τον κ. Παπανδρέου και από τον κ. Χριστόφια υπάρχει διγλωσσία. Άλλα λένε μέσα και άλλα έξω.
Ειδική σχέση
Στις Βρυξέλλες είναι βέβαιο ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και το ότι η Γαλλία, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια το κύριο στήριγμα της Κύπρου στην ΕΕ, είναι σαφώς ενοχλημένη από τη στάση του έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος με επιμονή και δηκτικά υποστήριξε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και τάχθηκε από του βήματος της κυπριακής Βουλής εναντίον της ειδικής σχέσης, την οποία σφόδρα υποστηρίζει ο γάλλος Πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Στη Λευκωσία κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Γαλλία ήταν τόσο ενοχλημένη, που ο γάλλος Πρόεδρος έκανε δεύτερες σκέψεις σχετικά με την επίσκεψή του στην Κύπρο στις αρχές Νοεμβρίου για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου της Λάρνακας, που το ανέλαβε γαλλική πολυεθνική εταιρεία.
Οι εκκλησίες των κατεχόμενων
Ο κ. Παπανδρέου είχε επαφές με όλα τα πολιτικά κόμματα, με τους συγγενείς των αγνοουμένων, καθώς και με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄, ο οποίος μίλησε στον πρωθυπουργό για τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει η Εκκλησία της Κύπρου για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων του νησιού στα κατεχόμενα.


Σχολιάστε εδώ