Πορεία στην ομίχλη…

Η Ελλάδα πρέπει να λάβει αμέσως σκληρά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα προκειμένου νʼ αρχίσει η μείωση του ελλείμματος που σήμερα κινείται στο 12%. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι απαίτησαν από τον έλληνα υπουργό η χώρα μας να δώσει ακριβή στοιχεία για το έλλειμμα, αμφισβητώντας ευθέως τα στοιχεία που είχαν σταλεί στις Βρυξέλλες από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η τελική απόφαση της Κομισιόν σχετικά με τα ελλείμματα θα οριστικοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2010, οπότε θα αποσαφηνισθεί αν θα ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα για παράταση 3 ή 4 χρόνων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο 3%. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα μας θα τεθεί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των Βρυξελλών και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα «τσεκάρουν» κάθε τρίμηνο την… πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Στην ετήσια έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου τολμηρών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον περιορισμό του ελλείμματος.

Τριβές

Στο μεταξύ ασαφείς παραμένουν οι προθέσεις της κυβέρνησης τόσο ως προς τα μέτρα που θα λάβει, όσο και ως προς το από πού θα αντληθούν οι πόροι για την υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει ότι θα τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις. Παράλληλα ανέκυψαν οι πρώτες δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό έργο. Οι χειρισμοί του Α. Λοβέρδου στο θέμα του Ασφαλιστικού και των εργαζομένων σε stage προκάλεσαν αντιδράσεις από συναρμόδιους υπουργούς. Πάντως από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι θα καταργηθούν τα stage στο Δημόσιο και θα επανεξετασθούν από μηδενική βάση όλες οι συμβάσεις έργου. Ακόμη, οι εξαγγελίες της Λ. Κατσέλη σχετικά με το «πάγωμα» των δανείων συναντά την κατηγορηματική άρνηση των τραπεζών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους κάνουν λόγο για συνέχιση της «αντιλαϊκής πολιτικής» που εφάρμοσε η Ν. Δημοκρατία τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Στη τελική ευθεία

ΤΕΡΜΑ στις φήμες και στα σενάρια που κυκλοφορούσαν τους τελευταίους μήνες έθεσε ο Κ. Παπούλιας. Με μια λιτή δήλωσή του στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόταση για επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είχαν προηγηθεί οι αναφορές του κ. Παπανδρέου και του κ. Καραμανλή κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, όπου αμφότεροι είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του κ. Παπούλια.

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του προς τους βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας ο κ. Καραμανλής ανέλαβε εκ νέου την ευθύνη για την ήττα στις εκλογές. Παράλληλα επισήμανε ότι στο κόμμα χρειάζεται να επικρατήσει ενότητα και ομοψυχία και ότι στις διαδικασίες διαδοχής πρέπει να υπάρχουν χαμηλοί τόνοι. Ανέφερε ότι θα παραμείνει στην «πρώτη γραμμή», χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Από την πλευρά τους, οι διεκδικητές της αρχηγίας ξεκίνησαν περιοδείες στην περιφέρεια εν όψει του συνεδρίου, αλλά και των εκλογών που ορίσθηκαν για τις 6 Δεκεμβρίου. Προβάδισμα της Ντ. Μπακογιάννη δείχνει νέα δημοσκόπηση. Συγκεντρώνει το 41,3%, έναντι 28,2% του Αντ. Σαμαρά και 19,8% του Δ. Αβραμόπουλου. Η κ. Μπακογιάννη προηγείται και στο ερώτημα «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τον Γ. Παπανδρέου;». Παίρνει 40,7%, με τον Αντ. Σαμαρά στο 24,8% και τον Δ. Αβραμόπουλο στο 20,1%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: Μπακογιάννη 34,7%, Σαμαράς 25,8%, Αβραμόπουλος 19,8% και Ψωμιάδης 9,4%. Με τα δεδομένα αυτά η μάχη φαίνεται ότι θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Νέα σελίδα

ΠΛΗΡΗΣ σύμπτωση απόψεων μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου διαπιστώθηκε στις συνομιλίες Δ. Χριστόφια και Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του δεύτερου στη Λευκωσία. Αμφότεροι έκαναν λόγο για μια δίκαιη λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ υπογράμμισαν ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν θέλει να προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης. Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα προανήγγειλε πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Ο προσεχής Δεκέμβριος θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμος, καθώς στις Βρυξέλλες θα εξετασθούν τα νέα κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με Αθήνα και Λευκωσία να έχουν δεσμευτεί ότι θα θέτουν βέτο.

Ο Μιχ. Χριστοφοράκος, ο άνθρωπος που συνδέθηκε με το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων 20 χρόνων στην Ελλάδα, κυκλοφορεί πλέον ελεύθερος. Όπως αναμενόταν, η γερμανική δικαιοσύνη απεφάνθη ότι δεν πρέπει να εκδοθεί στη χώρα μας, καθότι γερμανός υπήκοος και τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται έχουν παραγραφεί. Ο κ. Χριστοφοράκος υποχρεώνεται να καταβάλει χρηματική εγγύηση 250.000 ευρώ και να μην ταξιδέψει εκτός Γερμανίας.

ΚΑΤΑ τα λοιπά, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ανοίξει εκ νέου τον φάκελο της «17 Νοέμβρη», καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν προκύψει στοιχεία για συμμετοχή και άλλων προσώπων στην τρομοκρατική οργάνωση. Αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο προκάλεσε «έφοδος» της Αστυνομίας στα Εξάρχεια στη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν πρόσωπα που δεν είχαν καμιά σχέση με επεισόδια που είχε προκαλέσει νωρίτερα ομάδα «κουκουλοφόρων». Ακολούθησε έντονη διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ και με εντολή του κ. Χρυσοχοΐδη αφέθηκαν ελεύθεροι.


Σχολιάστε εδώ