Ποινικώς κολάσιμοι

Σε τηλεοπτική εκπομπή ο αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης κατήγγειλε ότι πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί της απερχόμενης κυβέρνησης, κατά την αποχώρησή τους από τα γραφεία τους, πήραν μαζί τους και μερικά αντικείμενα [σκληρούς δίσκους, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φυτά (!) κ.λπ.], τα οποία ανήκουν στο κράτος και επομένως έκαναν εγκληματικές ποινικά κολάσιμες πράξεις.
Αν όντως έγιναν αυτά και αν όντως είναι κολάσιμες νομικά πράξεις (δεν είμαι νομικός), η καταγγελία του αντιπρόεδρου δεν φθάνει, αλλά πρέπει να συνοδευθεί από άμεση παραπομπή αυτών στη δικαιοσύνη για τα παραπάνω αδικήματα (επαναλαμβάνω: αν πράγματι έγιναν με άνωθεν εντολή, όπως ισχυρίζεται ο πάντα υπερβολικός κ. Πάγκαλος).
Όλος ο κόσμος παραπονείται ότι «όλοι κλέβουν και κανένας δεν πάει φυλακή».
Ιδού λοιπόν η λαμπρή ευκαιρία για τον κ. Πάγκαλο να δείξει μηδενική ανοχή στους παρεκτραπέντας τέως λειτουργούς και να δώσει ένα καλό παράδειγμα αλλαγής νοοτροπίας και συμπεριφοράς, την οποία επιμόνως ζητά ο κόσμος όχι μόνο του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και της πολιτικά αντιπάλου παράταξης.
Αυτό το αίτημα δεν σημαίνει ούτε εκδίκηση ούτε υπερβολή, αλλά δικαιοσύνη και πρόληψη, διότι οι μέλλοντες κρατικοί λειτουργοί θα διστάσουν να κάνουν τα ίδια. Ο (μέσος) πολίτης ευχαρίστως θα ακούσει την παραπομπή στη δικαιοσύνη και τον κολασμό (αν επέλθει) και θα αρχίσει να ελπίζει σε ένα καλύτερο και κυρίως δικαιότερο μέλλον για την κοινωνία μας. Το κυριότερο όμως είναι ότι η τιμωρία θα σημάνει τη μη επανάληψη των παραπάνω αδικημάτων, οποιασδήποτε έκτασης και τιμής, ενώ η λήθη και η ατιμωρησία προωθεί την παρανομία και τη διαφθορά.
Τολμήστε λοιπόν και να είστε βέβαιοι ότι όλοι θα είμαστε μαζί σας, ανεξαρτήτως κόμματος και τοποθέτησης, ενώ αν αδρανήσετε θα χαρακτηρισθείτε είτε συκοφάντες, είτε συνένοχοι, είτε της ήπιας προσαρμογής.
Ο ισχυρισμός ότι η υπόθεση είναι αστεία και λαϊκισμός (η προβολή της), είναι μάλλον υπεκφυγή και πραγματικός λαϊκισμός. Είναι καιρός να μάθουν μερικοί τι σημαίνει κράτος, αλλιώς ας το διαλύσουμε να ησυχάσουμε. Τι στην ευχή, δεν πήραν ακόμα το μήνυμα του κόσμου;
Δρ Αναστάσιος Β. Κοβάτσης
Καθηγητής Πανεπιστημίου (ΑΠΘ)


Σχολιάστε εδώ