Πετάνε στον δρόμο 30.000 νέους!

Τρεις ώρες χρειάστηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, οι υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, Α. Λοβέρδος, ο υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ Χ. Παμπούκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής για να καταλήξουν στην απόφαση με την οποία:

• Καταργούνται τα προγράμματα μαθητείας σε Δημόσιο και Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν προβλέπεται μοριοδότηση ακόμη και για όσους εργάζονται έως και πέντε χρόνια.

Σκληρότερος όλων ο κ. Πάγκαλος, επιφυλάξεις εξέφρασαν οι κ. Ραγκούσης και Λοβέρδος, ενώ για την ανάλγητη αυτή κατάληξη της πολύωρης συνεδρίασης ίσως την πραγματική αιτία να έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μίλησε για «έλλειψη χρημάτων» αντί της ηθικολογίας περί νομιμότητας και άλλων συναφών επιχειρημάτων.

Με την απόφαση αυτή, αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια πραγματική τομή όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, θέτοντας τέρμα στα περιβόητα προγράμματα εκμετάλλευσης και όχι μαθητείας, τα σπρώχνει στον ιδιωτικό τομέα καλύπτοντας τις ασφαλιστικές εισφορές (είτε από τον ΟΑΕΔ είτε από τον ΛΑΕΚ), χωρίς να επιδείξει την παραμικρή κοινωνική ευαισθησία στα πραγματικά θύματα.

Και επειδή η απομάκρυνση χιλιάδων νέων ανθρώπων που κατά γενική ομολογία κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε νοσοκομεία, δήμους, νομαρχίες, οργανισμούς (ΙΚΑ-ΟΑΕΔ κ.λπ.) θα προκαλέσει παραλυσία στη λειτουργία τους και επειδή όλοι γνωρίζουν τον χρόνο που απαιτείται από την προκήρυξη νέων θέσεων από το ΑΣΕΠ μέχρι την πρόσληψη νέων, είναι βέβαιο ότι, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις, θα ακολουθήσουν μαζικές αντικαταστάσεις με κάθε ανορθόδοξο τρόπο. Γιατί η κυβερνητική δέσμευση για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όπου υπάρχουν οργανικά κενά, με ευθύνη του ΑΣΕΠ, μόνο ως λόγια του αέρα μπορεί να εκληφθεί, καθώς και με τους νέους των Stage τα κενά υπήρχαν και εξαιτίας της οικονομικής στενότητας παραμένουν έως σήμερα κενά. Οπότε, είτε θα κλείσουν υπηρεσίες είτε θα χρησιμοποιηθούν άλλοι τρόποι για την αναπλήρωση των κενών αυτών.

Η πλήρης αδιαφορία με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση χιλιάδες νέους είναι το πιο σοβαρό πλήγμα στην κεντρική διακήρυξη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, για κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, καθώς διαχωρίστηκαν οι νέοι σε «γαλάζιους» και μη. Ουδείς προφανώς μετέφερε στο επιτελείο του πρωθυπουργού αναφορά συνδικαλιστικών στελεχών στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία κάθε παράταξη πρότεινε την απορρόφηση των «δικών» της νέων στα επίμαχα προγράμματα και όλες οι εισηγήσεις έγιναν αρμοδίως δεκτές, γιατί η ανεργία δεν έχει χρώμα. Και το ίδιο προφανώς συνέβαινε παντού, όπου εργάζονται οι Stagiers.

Πρόγευση για την έκβαση του προβλήματος των εργαζομένων με Stage αποτέλεσε η ομόφωνη απόφαση της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ που προηγήθηκε της κυβερνητικής σύσκεψης – και μάλιστα με το ίδιο περίεργο σκεπτικό. Μία μόλις μέρα πριν ο υπουργός Εργασίας απέστειλε προς τον διοικητή του ΟΑΕΔ επιστολή (σ.σ. εσωτερικό έγγραφο χαρακτηρίστηκε από τους εκπροσώπους του) με κοινοποίηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Ρ. Ραγκούση στην οποία διερευνούσε τη νομιμότητα προσλήψεων στα Stage κατά την προεκλογική περίοδο.

Από το ύφος της επιστολής προκύπτει ότι τόσο ο κ. Λοβέρδος όσο και ο κ. Ραγκούσης προεξοφλούσαν ότι κάποια μέριμνα θα λαμβανόταν για όσους είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 24 μήνες απασχόλησης στα Stage. Η επιστολή πάντως δεν παραδόθηκε στον τέως διοικητή Γ. Βερναρδάκη, που αποχώρησε από τον ΟΑΕΔ με διεύθυνση τη Ρηγίλλης. Ο αντικαταστάτης του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, δεν ανέφερε ότι έλαβε το υπουργικό γράμμα, ενώ ανακοίνωσε ότι μόλις την προηγούμενη μέρα παραιτήθηκε από το δικαίωμα αντικατάστασης του τέως διοικητή. Η προηγούμενη μέρα συμπίπτει με την άφιξη της επιστολής στο γραφείο του ΟΑΕΔ και παρότι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων (ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ, Αυτ. Παρέμβαση) στη διοίκηση του Οργανισμού την αναζήτησαν για ενημέρωσή τους, συνάντησαν «άγνοια» για την ύπαρξή της.

Κατά την υπουργική σύσκεψη, στο «τραπέζι» έπεσε και πρόταση αντί της ολοκληρωτικής απουσίας μοριοδότησης, να μειωθεί το ποσοστό του 50% που προβλέπεται από Προεδρικό Διάταγμα του τέως υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου για όσους εργάζονται σε Δημόσιο και ΟΤΑ πέραν των 24 μηνών. Προτάθηκε ο καθορισμός μοριοδότησης 25% ή 20% με επέκταση και για όσους απασχολούνται στα Stage στον ιδιωτικό τομέα – προτάσεις που απορρίφθηκαν μετ’ επαίνων από τους «σκληροπυρηνικούς».

Τώρα:

• Διαβήματα προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για να τοποθετηθεί προσωπικά στο μείζον κοινωνικό πρόβλημα προετοιμάζουν οι αυριανοί άνεργοι, ενώ τις αμέσως προσεχείς μέρες θα ανακοινωθούν εκτεταμένες κινητοποιήσεις κάθε μορφής. Από πλευράς δήμων, επίσης, αναμένονται αντιδράσεις, όπως και σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ και από διοικήσεις νοσοκομείων που επί χρόνια εξυπηρετούνταν από τους εργαζόμενους μαθητείας, στους οποίους ανανέωναν, χωρίς καν να τους ζητηθεί, τη δυνατότητα παραμονής τους στα προγράμματα.

Ως επιχείρηση κατευνασμού τους, εκλαμβάνουν οι εκπρόσωποι των Stagiers την «ασαφή» τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου, όταν αυτός ρωτήθηκε για τα θέματα που έχουν προκύψει με τη μοριοδότηση, ότι «είναι θέμα που θα ληφθεί υπόψη από το ΑΣΕΠ και όσους επεξεργαστούν αυτήν τη λύση». Ο αντιπρόεδρος θύμισε μάλιστα παλιότερες ανάλογες δηλώσεις του, όταν απάντησε στο ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη των εργαζομένων στα Stage λέγοντας ότι «κάθε Έλληνας μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη».

Ο κ. Πάγκαλος, που μίλησε εκ μέρους των υπουργών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ανακοίνωσε πως:

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει για την κάλυψη άμεσων και πραγματικών αναγκών στο Δημόσιο, σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στους ΟΤΑ, όπως αυτές αντικειμενικά θα προσδιοριστούν, στην προκήρυξη θέσεων για τη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου. Η διαδικασία της πρόσληψης θα πραγματοποιηθεί με την ευθύνη και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και θα διασφαλίζει αξιοκρατία και ισονομία για όλους τους Έλληνες.

Σε επίπεδο ΓΣΕΕ τώρα. Η ΠΑΣΚΕ, όσο και να διαφωνεί κανείς με τη θέση της, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα και με απόλυτη σαφήνεια, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη του όποιου κόστους. Η συνδικαλιστική αντιπολίτευση (ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ, Αυτ. Παρέμβαση) αποτελεί πλειοψηφία στη διοίκηση. Αντί να εξαντλούνται σε χαρακτηρισμούς κατά της ΠΑΣΚΕ τι εμποδίζει σε μεγάλα θέματα, όπως το σημερινό, να συγκλίνουν και να ανατρέψουν την κατά τα άλλα επίσημη απόφαση της ΓΣΕΕ με την οποία τόσο έντονα διαφωνούν;

Πρώτες αντιδράσεις

«Η κυβέρνηση, που χειροκροτεί ο ΣΕΒ, καταλαβαίνει την αρχή της ισότητας και της δικαιοσύνης ως κάτι ανάμεσα στην εξαθλίωση της ανεργίας και στο καθεστώς της γαλέρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα Stage.

«Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και στο Δημόσιο πρέπει ενωμένοι να δώσουν μάχη για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής σχετικά με τα Stage: «Ο ελληνικός λαός θα κρίνει την απίστευτη εκδικητικότητα που δείχνει η κυβέρνηση απέναντι σε χιλιάδες νέα παιδιά. Ευθύνη της ΝΔ, για την οποία και προσωπικά δεσμεύομαι, είναι να προσφέρει στους απολυόμενους την απαραίτητη νομική υποστήριξη».

Σχετικά με την κυβερνητική απόφαση για τα Stage, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του, έκανε δήλωση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει:

«Η ευθύνη για την πολιτική ομηρία τόσων χιλιάδων νέων ανθρώπων ανήκει αποκλειστικά στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφού και τα δύο κόμματα από το 1996 χρησιμοποίησαν τα Stage ως εργαλείο πελατειακών σχέσεων».

Αναφορικά με τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα Stage ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε τα εξής: «Οι μεν της ΝΔ με τα Stage υπήρξαν αδίστακτοι έμποροι ελπίδας, οι δε του ΠΑΣΟΚ γίνονται δήμιοι των ελπίδων αυτών. Και οι δύο θα πρέπει να ντρέπονται. Η μονιμοποίηση σκοντάφτει στα τεράστια ελλείμματα, ο διωγμός θα δημιουργήσει παρενέργειες στην αγορά. Δικός τους ο γκρεμός, δικό τους και το ρέμα».


Σχολιάστε εδώ