Παρουσία στο ΕΣΡ ζητάει και ο ΛΑΟΣ

Την (έμμεση) εκπροσώπησή του στο ΕΣΡ διεκδικεί και ο ΛΑΟΣ. Το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, αν και έχει παρουσία στη Βουλή από το 2007, δεν έχει αποκτήσει πρόσβαση στο ΕΣΡ, κάτι που πριν από λίγες ημέρες επισημάνθηκε σε συζητήσεις εντός κόμματος. Η σκέψη αυτή συμπίπτει χρονικά με τη λήξη το Σάββατο 24 Οκτωβρίου της θητείας 3 μελών της Αρχής: του αντιπροέδρου Νέστορα Κουράκη, της Ίριδος Αυδή – Καλκάνη και του Κωνσταντίνου Τσουράκη.

Σύμφωνα με τον νόμο 2863/2000 για το ΕΣΡ ορίζεται πως «συγκροτείται από 7 μέλη, εκ των οποίων ένας ορίζεται ως πρόεδρος και ένας ορίζεται ως αντιπρόεδρος». «Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα άλλα μέλη του ΕΣΡ επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της. Η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία τουλάχιστον τεσσάρων πέμπτων». Ακόμη στον νόμο αναφέρεται πως «η διάρκεια της θητείας των μελών του ΕΣΡ είναι τετραετής» και, με εξαίρεση τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο «οι οποίοι διορίζονται για πλήρη θητεία, η θητεία των άλλων μελών του ΕΣΡ ανανεώνεται κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη συνέχεια της λειτουργίας τους». Στις 28 Φεβρουαρίου 2008 διορίστηκαν για 4 χρόνια ο Ι. Λασκαρίδης, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ως πρόεδρος του ΕΣΡ (για δεύτερη φορά), η Εύη Δεμίρη (για δεύτερη φορά), ο Γιάννης Παπακώστας (για δεύτερη φορά) και ο Κωνσταντίνος Αποστολάς, ενώ ορίστηκε αντιπρόεδρος του ΕΣΡ ο Νέστορας Κουράκης, καθηγητής του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το υπόλοιπο της θητείας του ως μέλους του ΕΣΡ. Το ενδιαφέρον είναι πως ο διορισμός έγινε με έναν χρόνο καθυστέρηση. Στην περίπτωση του προέδρου του ΕΣΡ, που για πρώτη φορά διορίστηκε το 2002, θα παραμείνει στη θέση αυτή 10 χρόνια, δηλαδή ως το 2012, αν και ο νόμος αναφέρει πως η θητεία των μελών είναι τετραετής.

Προηγουμένως, με την απόφαση της 24ης Οκτωβρίου 2005 διορίστηκε ο Νέστορας Κουράκης (για δεύτερη φορά) ως τακτικό μέλος του συμβουλίου, μαζί με τον Κωνσταντίνο Τσουράκη και την Ίριδα Αυδή – Καλκάνη (δεύτερη φορά). Συνεπώς, υπάρχει η εκκρεμότητα του διορισμού τριών μελών της Αρχής, μεταξύ των οποίων και του αντιπροέδρου, ενώ θα πρέπει στη διαβούλευση αυτήν τη φορά να συμμετάσχει και ο ΛΑΟΣ.


Σχολιάστε εδώ