Οριστική η απόφαση για απομάκρυνση Αράπογλου

Παρελθόν θα αποτελεί σύντομα για την Εθνική ο κ. Τάκης Αράπογλου, καθώς είναι ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης για την απομάκρυνσή του, παρότι ορισμένα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο για
υποτιθέμενες διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών προς τον κ. Αράπογλου ότι θα παραμείνει στη θέση του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου,
απασχολεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αλλαγή της διοίκησης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θέλει να στείλει το μήνυμα στην αγορά ότι σέβεται τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς στην Εθνική είναι τοποθετημένα κεφάλαια της τάξεως των 8 δισ. ευρώ από ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Το 2004, ο τότε υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης είχε ζητήσει τις παραιτήσεις των υποδιοικητών και των μελών του διοικητικού συμβουλίου, αμέσως μετά τον θάνατο του Θεόδωρου Καρατζά, και είχε προχωρήσει στην τοποθέτηση του κ. Αράπογλου. Τότε το Δημόσιο έλεγχε ακόμα σημαντικό αριθμό μετοχών και τα Ταμεία είχαν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής
από αυτό που κατέχουν σήμερα.
Το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα αποφύγει να ακολουθήσει ανάλογη διαδικασία, που θα μπορούσε να
εκληφθεί και ως «άκομψη» παρέμβαση στις τυπικές εταιρικές διαδικασίες. Άλλωστε, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να αρνηθεί ο κ. Αράπογλου να υποβάλει την παραίτησή του και αυτό να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, αν και υπάρχει η εκτίμηση τραπεζικών κύκλων ότι μόλις του ζητηθεί η παραίτηση θα σπεύσει να την υποβάλει.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αλλαγή της διοίκησης θα γίνει μέσα από τη διαδικασία έκτακτης γενικής συνέλευσης που θα ζητήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ως βασικοί μέτοχοι της Εθνικής. Πριν από αυτό, όμως, θα πρέπει να εγκατασταθούν στα Ταμεία από τη νέα κυβέρνηση «φιλικές» διοικήσεις, ώστε να εξασφαλισθεί ότι θα ακολουθήσουν τη γραμμή που θα υποδείξει η κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αράπογλου είναι persona non grata και για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, λόγω της σκληρής γραμμής που έχει ακολουθήσει στο μείζον ζήτημα της συλλογικής σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων, που υποχρέωσε την ΟΤΟΕ να προσφύγει σε διαιτησία για να περάσει η νέα σύμβαση.
Σκληρή γραμμή ακολουθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αράπογλου, ως πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών, και στο θέμα των νομοθετικών ρυθμίσεων για την ελάφρυνση των ασθενέστερων δανειοληπτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θέλει να προωθήσει αμέσως στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.
Εν ολίγοις, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η παρουσία του κ. Αράπογλου στην Εθνική δημιουργεί επιπλοκές σε πολλά μέτωπα της οικονομικής πολιτικής που θέλει να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση. Γι’ αυτό και εγκαταλείφθηκε το αρχικό σχέδιο, στο οποίο είχε αναφερθεί και το «Π» την περασμένη Κυριακή, για την «ομαλή» αποχώρηση του κ. Αράπογλου τον Μάρτιο, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Κυβερνητικά στελέχη συνεκτιμούν και το ενδεχόμενο να επιχειρήσει ο κ. Αράπογλου να διατηρήσει τη θέση του κόντρα στη βούληση της κυβέρνησης. Και σημειώνουν με νόημα ότι ο διοικητής της Εθνικής θα ήταν σκόπιμο να αποφύγει την αντιπαράθεση, γιατί είναι «ανοικτός» και σε ό,τι αφορά την εισαγγελική διερεύνηση της παλαιότερης μηνυτήριας αναφοράς του ΠΑΣΟΚ για την εξαγορά της Π&Κ Χρηματιστηριακής, που θα μπορούσε να εξετασθεί υπό άλλο πρίσμα από τους εισαγγελείς, μετά την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών…
Ν .Χ.


Σχολιάστε εδώ