Λίγοι θυμήθηκαν τον Χριστόδουλο…

Την περασμένη Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Χριστοδούλου, σε μια σεμνή τελετή ο Βόλος τίμησε τον επί 24 έτη ποιμενάρχη της περιοχής.

Η κεντρική πλατεία μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου γέμισε από κόσμο, αναμνήσεις και συγκίνηση. Μπορούσε κανείς να διακρίνει πρόσωπα που ταξίδεψαν από την Αθήνα, συνεργάτες του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, που μοιράστηκε μαζί τους αγωνίες, πίκρες, στεναχώριες, ανθρώπους που αγωνίστηκαν κοντά του, δούλεψαν και πίστεψαν στο μεγάλο του όραμα για μια δίκαιη κοινωνία, για μια Εκκλησία ισχυρή και ζωντανή.

Συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του Αρχιμανδρίτη Επιφανίου Οικονόμου, που ξύπνησε εικόνες από τη δραστήρια και γεμάτη αγάπη για την Εκκλησία ζωή του, ενώ ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και διάδοχός του στον θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού έκανε λόγο για τη μεγάλη προσωπικότητα, το όραμα, την τόλμη και το μεγαλείο της ψυχής του. Με τρεμάμενη από συγκίνηση φωνή τόνισε την αγάπη που απλόχερα έδωσε αλλά και απλόχερα εισέπραξε από τον κόσμο που τον πίστεψε και ευεργετήθηκε από τον υποστηρικτικό του λόγο και την έντονη παρουσία του.

Οι παρουσίες των ιεραρχών λιγοστές. Ξάφνιασαν οι αρχιερείς με την απουσία τους.

Θα περίμενε κανείς σε μια τελετή τιμής και ευγνωμοσύνης προς έναν άνθρωπο που ευεργέτησε και προστάτεψε να παρευρεθούν όλοι όσοι εισέπραξαν την αγάπη του. Τα σχόλια πολλά και ποικίλα από τα πηγαδάκια στην πλατεία μπροστά από την προτομή του. Χαρακτηριστικά ακούσαμε: «Πού είναι οι φίλοι σου Χριστόδουλε; Πού είναι όλοι αυτοί που σε πλησίαζαν γονατιστοί να τους κάνεις Δεσποτάδες; Πού είναι όλοι αυτοί που σε φώναζαν “Πατέρα μας”; Πού είναι όλοι αυτοί που έβαλες πλάτες για να τους υποστηρίξεις; Λίγοι μόνο ταξίδεψαν, είναι αυτοί που δεν ξέχασαν, είναι αυτοί που όταν πίνουν νερό κοιτούν τον ουρανό και δοξάζουν τον Θεό».

Με την παρουσία τους τη μνήμη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου τίμησαν οι Μητροπολίτες Λαρίσης Ιγνάτιος, Καισαριανής Δανιήλ, Πειραιώς Σεραφείμ, Βρεσθένης Θεόκλητος, Σερρών Θεολόγος. Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο διακρίναμε τον Συνοδικό Μητροπολίτη Προικονήσου Ιωσήφ.

Καθημερινά πάντως ο τάφος του κατακλύζεται από απλούς πιστούς, από απλό κόσμο που δεν τον ξέχασε και ούτε θα τον ξεχάσει.


Σχολιάστε εδώ