Κινδύνεψε να μην εκλεγεί Γραμματέας ο εκλεκτός του Παπανδρέου

Το γεγονός ότι ο εκλεκτός του για τη θέση του Γραμματέα, ο νέος βουλευτής Ξάνθης Σωκρ. Ξυνίδης, εξελέγη χωρίς να συγκεντρώσει το 50% συν μία ψήφο, λέει πολλά, πάρα πολλά. Συν το γεγονός ότι εξελέγησαν οι δύο αυτοπροταθέντες για το Πολιτικό Συμβούλιο, κόντρα στην πρότασή του, αφήνοντας εκτός δύο απ’ τους εκλεκτούς του.

Και όλα αυτά μόλις είκοσι μέρες μετά από μια θριαμβευτική εκλογική νίκη!

Το απολύτως φυσιολογικό θα ήταν το Εθνικό Συμβούλιο να επικυρώσει πανηγυρικά τις επιλογές του. Και συνέβη το αντίθετο!

Η ουσία είναι ότι ο νέος Γραμματέας δεν διαθέτει την αναγκαία πολιτική νομιμοποίηση, ανεξάρτητα απ’ το ότι δεν τέθηκε αμέσως ζήτημα τήρησης του Καταστατικού.

Αυτή η πρώτη προσωπική ήττα του Γιώργου αποτελεί:

– Μήνυμα για δημοκρατία στο κόμμα.

– Απαίτηση να σταματήσει τις ηγεμονικές συμπεριφορές.

– Κατηγορηματική επιφύλαξη για συγκεκριμένες επιλογές του.

– Διαμαρτυρία για τη στασιμότητα και το τέλμα του πρώτου κυβερνητικού 20ημέρου.

– Καμπάνα για το τι θα συμβεί, αν δεν αλλάξει ρότα, αν δεν λάβει το μήνυμα…

Θα έπρεπε άλλωστε ο Γιώργος Παπανδρέου, αν δεν ήταν αιχμάλωτος της κλειστής ομάδας των κολάκων, να οσμιστεί το αρνητικό κλίμα απ’ τις 5.30΄ το απόγευμα, όταν (αντί για τις 3 το μεσημέρι!) μπήκε στην αίθουσα όπου συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο.

Η βουβαμάρα με την οποία

έγινε δεκτός, αντί του αναμενόμενου μετά από μια τεράστια εκλογική νίκη θριαμβικού κλίματος, η εικόνα διάλυσης κι έλλειψης συνοχής, ήσαν χαρακτηριστικά. Ύστερα ήρθαν τα άλλα μηνύματα, με σαφέστερο το ότι «δεν μπορείς να διορίζεις ακόμα και τον κηπουρό σου»…

Ας υπογραμμιστεί δε το εξής:

– Δεν υπήρξε, ούτε εκδηλώθηκε, κάποια οργανωμένη αντίδραση. Οι εκτιμήσεις είναι ότι αν υπήρχε οργανωμένη αντίδραση, ο εκλεκτός του Παπανδρέου δεν θα εκλεγόταν!

– Ο… συνήθης ύποπτος Βενιζέλος ουδόλως ασχολήθηκε με τη διαδικασία.

– Ο –κατά τα άλλα– πιστός παπανδρεϊκός Γ. Παναγιωτακόπουλος επίσης δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι πήγε να υπονομεύσει τον Γιώργο. Περισσότερο έκφραση προσωπικής δυσαρέσκειας ήταν η υποψηφιότητά του, αλλά και αντίδρασης σε ηγεμονικές συμπεριφορές. Αν «δούλευε» στοιχειωδώς αυτήν την υποψηφιότητα και με δεδομένο το κλίμα που είχε διαμορφωθεί, ο Ξυνίδης δεν θα εκλεγόταν και στη θέση του θα εκλεγόταν ο Παναγιωτακόπουλος!

Πράγματι, δεν υπήρχε οργανωμένη αντίδραση, ούτε συγκεκριμένη γραμμή. Αυτό που εκφράστηκε ήταν η αυθόρμητη αντίδραση στον δεσποτισμό.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

Στη μεγαλοθυμία και μόνο του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου

οφείλεται το ότι Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ανεδείχθη ο Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος δεν κατάφερε να πάρει το 50% και 1 των ψήφων του Εθνικού Συμβουλίου, ώστε να εκλεγεί Γραμματέας τυπικά και καταστατικά, παρότι αποτελούσε προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου.

Το μήνυμα αυτήν τη φορά για τον Γιώργο Παπανδρέου και τις

επιλογές του σε πρόσωπα που τοποθετούνται σε καίριες θέσεις, ήταν εξαιρετικά ηχηρό. Και ήταν το δεύτερο σε εσωκομματικό επίπεδο μέσα σε λίγες μέρες, καθώς το πρώτο εστάλη κατά τη διαδικασία εκλογής Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου ένα ιστορικό στέλεχος με κύρος και διαδρομή, ο Χρήστος Παπουτσής, είχε 35 λευκές ψήφους.

Το αποτέλεσμα αποτελεί σαφέστατη προειδοποίηση, πεντακάθαρο μήνυμα προς τον ίδιο τον

Γ. Παπανδρέου. Όπως λένε έμπειρα στελέχη, πολλά μάλιστα φίλα προσκείμενα στον Παπανδρέου, με την ψηφοφορία για Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου εκφράστηκε μια εντονότατη δυσαρέσκεια για τις επιλογές προσώπων που κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, όπως λένε, βάζει σε όλες τις καίριες θέσεις μόνο «δικούς» του ή πρόσωπα της εμπιστοσύνης του.

Αρκετά στελέχη πάνε ακόμα πιο πέρα και υπογραμμίζουν ότι τα όσα έγιναν με την ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ στο ΣΕΦ καταγράφουν τη διαμόρφωση, σιγά σιγά, εχθρικού κλίματος μέσα στο κόμμα για τον Γιώργο Παπανδρέου και θα τον περιμένουν όλοι στη γωνία στο πρώτο στραβοπάτημα της κυβέρνησης.

Ο Σωκράτης Ξυνίδης έλαβε 181 ψήφους, που αντιστοιχούν στο 49%. Ο αυτοπροταθείς Γιώργος Παναγιωτακόπουλος πήρε 125 ψήφους, ενώ υπήρξαν και 64 λευκά, που εικάζεται ότι προέρχονται από Βενιζελικούς.

Το σύνολο των ψήφων του Παναγιωτακόπουλου και των λευκών είναι μεγαλύτερο από τον

αριθμό των ψήφων που πήρε ο κ. Ξυνίδης.

Πάντως ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, με δήλωσή του μετά την ψηφοφορία, έθεσε εμμέσως πλην σαφώς θέμα Καταστατικού, λέγοντας ότι «το Εθνικό Συμβούλιο ψήφισε, υπάρχει Γραμματέας και δεν χρειάζεται να θέσουμε πιστή εφαρμογή του Καταστατικού».

Πάντως στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας να περιορίσει τις «παράπλευρες απώλειες», τόνιζε ότι δεν υπάρχει θέμα Καταστατικού, γιατί το 50% συν 1 των ψήφων ως ρητή διατύπωση υπάρχει μόνο για τον Πρόεδρο, ενώ για τον Γραμματέα δεν υπάρχει τέτοια ρητή διατύπωση.

Τα μηνύματα και τα καμπανάκια για τον Γιώργο Παπανδρέου έγιναν ακόμα πιο ηχηρά, καθώς έσπασε και η γραμμή του για την εκλογή μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, με τους δύο αυτοπροταθέντες (δεν ήταν στην πρόταση Παπανδρέου), δηλαδή τον Δημήτρη Σακελλάρη και τη Χρυσάνθη Κίσκιρα, να υπερτερούν σε ψήφους και να μπαίνουν στο Πολιτικό Συμβούλιο, αφήνοντας έξω τους Τάτση και Ντελεδήμου.

Να σημειωθεί ότι ο Παπανδρέου πρότεινε για μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου τους Δ. Κουσελά, Π. Οικονόμου, Γ. Μίχα, Μ. Οθωνα, Κ. Τάτση, Πετρούλα Ντελεδήμου, Έφη Χαλάτση και Μαρία Παυλίδου.

Τα μέλη που αποχωρούν από το Πολιτικό Συμβούλιο, λόγω της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση, είναι οι Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, Φώφη Γενημματά, Π. Μπεγλίτης, Λούκα Κατσέλη, Θ. Μωραΐτης, Ν. Ρόβλιας και Μ. Καρχιμάκης.

Παραμένουν στο Πολιτικό Συμβούλιο όσα μέλη του δεν έχουν κυβερνητική θέση, δηλαδή οι Π. Κουκουλόπουλος, Τόνια Αντωνίου, Συλβάνα Ράπτη, Κ. Ασκούνης, Γ. Κουτσούκος και Νίκος Ανδρουλάκης.

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που εξελέγησαν είναι οι: Γ. Κουτσούκος 117, Γ. Μίχας 116, Κ. Ασκούνης 114, Ν. Ανδρουλάκης 106, Π. Οικονονόμου 102, Τόνια Αντωνίου 101, Π. Κουκουλόπουλος 96, Δ. Κουσελάς 88, Μ. Όθωνας 86, Μαρία Παυλίδου 73, Έφη Χαλάτση 70, Δ. Σακελλάρης 66, Συλβάνα Ράπτη 65 και Χρυσάνθη Κίσκηρα 62.

Έμειναν εκτός οι Κ. Τάτσης (48) και Πετρούλα Ντελεδήμου (44).


Σχολιάστε εδώ