Επιτροπή για τις εργασιακές σχέσεις, κοινωνικός διαλόγος για το Ασφαλιστικό
Στο στάδιο της διερεύνησης των δυνατοτήτων παρέμβασής τους –και μάλιστα αμέσως– στα κρίσιμα για την κοινωνική συνοχή και ομαλότατα ζητήματα, όπως η ανεργία, το Ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις, βρίσκονται ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης. Υπό ασφυκτικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις επιχειρεί την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σε ρεαλιστικά πλαίσια, ώστε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να φανεί ότι είναι συνεπής με τις προεκλογικές της εξαγγελίες και να κερδίσει τη μάχη της αξιοπιστίας. Ένας στόχος εξαιρετικά δύσκολος με δεδομένη την κατάσταση που διαμορφώνεται τις τελευταίες μέρες.
• Η πίεση των Βρυξελλών, όπως και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις (πάντα προς το δυσμενέστερο για εργαζόμενους και ασφαλισμένους) είναι εντονότατη.
• Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου εκπέμπει δραματικά μηνύματα για την κατάσταση της οικονομίας, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιτίθενται με κάθε τρόπο:
– Η ΝΔ θεωρεί ότι τώρα δικαιώνεται «ο ειλικρινής προεκλογικός της λόγος», ενώ
– Το ΚΚΕ από την πρώτη μέρα βάλλει με οξύτητα κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής που προβλέπει ότι θα ακολουθηθεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί πια την ίδια την πολιτική βούληση του ΠΑΣΟΚ για άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Αν σε αυτό το ζοφερό σκηνικό για τη νέα κυβέρνηση, προστεθεί και το γεγονός ότι, μετεκλογικά, δεν επαναλήφθηκε η θέση για άντληση πόρων από τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των 200 μεγάλων επιχειρήσεων, είναι προφανές ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Οπότε, περιορισμένες είναι και οι πρωτοβουλίες που μπορεί να ληφθούν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, παρά τη διαβεβαίωση του κ. Λοβέρδου, σύμφωνα με την οποία θα αγωνιστεί για την εφαρμογή κατά 100% των προεκλογικών εξαγγελιών. Προς το παρόν, η μόνη συγκεκριμένη απόφαση που υπάρχει είναι η αναδρομική (από 1/10/09) αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ που υπολογίζεται ότι θα καταβληθεί περί το τέλος Νοεμβρίου.
Για τις εργασιακές σχέσεις ο κ. Λοβέρδος, εξήγγειλε τη σύσταση επιτροπής, που θα προτείνει «ριζικές αλλαγές» ώστε να υπάρξει νομοθεσία «με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης», ενώ για το Ασφαλιστικό θα οργανωθεί κοινωνικός διάλογος και διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Ως προς τις εργασιακές σχέσεις, τις οποίες ο υπουργός ευστόχως χαρακτήρισε «επιτομή της βίας, του αυταρχισμού και της απορρύθμισης», τι πιο εύλογο, χωρίς χρονοτριβή και διαβουλεύσεις να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, είτε των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ (ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, διευθέτηση του χρόνου εργασίας) είτε της ΝΔ που γενίκευσε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Ταυτόχρονα:
Χωρίς χρονοδιάγραμμα παραμένει, μέχρι στιγμής, η εξαγγελία περί επανεξέτασης του ν. 3655/09 με αιχμή την κατάργηση των ρυθμίσεων για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωσης των συντάξεων. Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα «μόνο όταν θα είναι βέβαιος ότι αυτά θα τηρηθούν». Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο κ. Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επαναφορά της λίστας των φαρμάκων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.