Εκβιασμός με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

ΤΗΝ ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών επιστρατεύουν τώρα τα κέντρα που βιάζονται να λύσουν (και, αν όχι, να κλείσουν) το Κυπριακό στη βάση της χαλαρής συνομοσπονδίας, ουσιαστικά με ένα σχέδιο ανάλογο με αυτό που ο κυπριακός Ελληνισμός απέρριψε, δηλαδή το Σχέδιο Ανάν.
Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας (αλλά και με βάση την κατʼ ιδίαν ενημέρωση του έλληνα πρωθυπουργού από τον κύπριο Πρόεδρο), οι Άγγλοι επισείουν τώρα το ενδεχόμενο κάθετης μείωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τελικά βεβαίως αποχώρησής της. Με αποτέλεσμα η κατάσταση που θα προκύψει να αποβεί άκρως επικίνδυνη, καθώς το κενό της επιτήρησης της εκεχειρίας (γιατί αυτή είναι τεχνικά η κατάσταση που επικρατεί από το 1974) θα επιτρέπει τουρκικές αυθαιρεσίες και τετελεσμένα, χωρίς καμία παρέμβαση, κυρίως στη λεγόμενη νεκρή ζώνη, την οποία και σταδιακά θα διαβρώσει.
Η ειρηνευτική δύναμη του διεθνούς οργανισμού (που βρίσκεται στην Κύπρο από το 1964) είναι ανεπτυγμένη στα βασικότερα σημεία της γραμμής «Αττίλα» και ταυτόχρονα διατηρεί και αστυνομικό σώμα, που επιλαμβάνεται σοβαρών υποθέσεων σε ό,τι αφορά τις τριβές σε κρίσιμες ζώνες, όπως και τα ζητήματα των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα Ελλήνων.
Η απειλή που διατυπώνεται στο παρασκήνιο για την αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελεί άμεσο εκβιασμό της ελληνικής πλευράς, δεδομένου ότι η κατοχική θέλει πολύ κάτι τέτοιο. Εξάλλου, οι τουρκικές δυνάμεις περιστέλλουν στο ελάχιστο τις κινήσεις της ειρηνευτικής δύναμης και τις δυσχεραίνουν, ώστε ο «Αττίλας» να μένει «μόνος εγγυητής της ειρήνης» στη Μεγαλόνησο!
Κι αυτό ενώ ταυτόχρονα πιέζεται ο Γενικός Γραμματέας να κινηθεί με αποφασιστικότερη παρέμβασή του, κατά το πρότυπο του προκατόχου του. Παρά ταύτα, ο Μπαν Κι Μουν φαίνεται απρόθυμος για κάτι τέτοιο, ενώ δεν είναι προς το παρόν διατεθειμένος να επισκεφθεί τη Λευκωσία, όπως είχε ανεπισήμως προαναγγελθεί ως ενδεχόμενο προ μηνών. Θέλει δηλαδή να αποφύγει εμπλοκή πριν να είναι βέβαιος για την κατάληξη της παρεμβάσεώς του, για να μην υποστεί ό,τι και ο προκάτοχός του Κόφι Ανάν.
Ιδιαίτερες πιέσεις δέχεται από τη Βρετανία και τη σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, ενώ η Ουάσινγκτον υποστηρίζει παθητικά προς την ίδια κατεύθυνση. Κι αυτό γιατί έχει αφήσει τις πρωτοβουλίες για το θέμα στο Λονδίνο, δεδομένου ότι η Βρετανία έχει συμβατικές δεσμεύσεις και έννομα συμφέροντα στην περιοχή. Άλλωστε και το επόμενο διάστημα πρωταγωνιστές του παρασκηνίου (με σύμφωνη όμως γνώμη των Αμερικανών) θα είναι οι Άγγλοι, που έχουν ήδη καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο, παραλλαγή εκείνου που απερρίφθη από τους Έλληνες στην Κύπρο.
Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες το επόμενο δίμηνο, κατʼ αρχάς για να προληφθούν κρίσεις λόγω των περιπλοκών στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά κυρίως για προετοιμασία του κλίματος προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση σε προσχέδιο κατʼ αρχήν συμφωνίας, που το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον θέλουν να μονογραφηθεί στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από καλά ενημερωμένες πηγές και της Λευκωσίας και του εδώ υπουργείου Εξωτερικών, το σχέδιο φαίνεται ότι θα διαλαμβάνει γενικές αρχές τελικών ρυθμίσεων και θα αφήνει κρίσιμες παραμέτρους για λεπτομερή διαπραγμάτευση αργότερα, ώστε να αποσοβηθεί αδιέξοδο και να αποτραπούν μη αναστρέψιμες συνέπειες, καθώς η Άγκυρα προειδοποιεί για νέα τετελεσμένα, που θα επιβαρύνουν την κατάσταση και θα αποτρέψουν τελική διαπραγματευτική διευθέτηση.


Σχολιάστε εδώ