Ασυντόνιστη κυβέρνηση, παράκρουση υπουργών

Είναι αλήθεια ότι και προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή, είχαν καταλήξει στην απόφαση για λήξη των προγραμμάτων αυτών, καθώς όλοι θεωρούν ότι έχουν γίνει με εντελώς κομματικά κριτήρια από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι αναφορές του υπουργού Απασχόλησης Ανδρέα Λοβέρδου, που κινήθηκαν την πρώτη ημέρα σε διαφορετική «γραμμή» από εκείνες του Γιάννη Ραγκούση, που επισκέφθηκε συμβολικά και ουσιαστικά τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ για να δείξει ότι πλέον όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα γίνονται αξιοκρατικά μέσω της ανεξάρτητης αρχής, έριξαν λάδι στη φωτιά και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, που θεωρούν τον εαυτό τους ριγμένο, καθώς όταν λήξουν οι συμβάσεις τους θα βρεθούν στον δρόμο.

Η έλλειψη κεντρικής συνεννόηση μεταξύ των υπουργών ήταν πλέον ορατή. Και αδιαμφισβήτητη. Το είπε και ο πρωθυπουργός στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης: Πρέπει να έχουμε μεταξύ μας αλληλεγγύη, συνεννόηση για τα νομοσχέδια που θα καταθέσουμε και να μην κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί…» Η συγκεκριμένη αναφορά του Παπανδρέου δεν έγινε καθόλου τυχαία. Οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν φτάσει στο Μαξίμου έχοντας ήδη προεξοφλήσει ότι το μέγα αυτό ζήτημα θα συζητηθεί και θα ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση. Είχαν μιλήσει με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για να δουν όλες τις παραμέτρους και να τοποθετηθούν. Βεβαίως, επειδή το θέμα είναι και οικονομικό, στη σύσκεψη υπό τον Παπανδρέου τοποθετήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει μια και καλή να σταματήσει η πληγή των συμβασιούχων, άποψη με την οποία ταυτίστηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Όχι όμως και ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος πολύ σωστά ζήτησε την απόφαση για την κατάργηση των Stage να την πάρει υπουργική επιτροπή.

Σε αδράνεια τα υπουργεία

Μέχρι σήμερα πάντως το νούμερο ένα πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης, που αν δεν το προσέξουν στο Μαξίμου θα χάσουν γρήγορα ό,τι έχουν κερδίσει μέχρι τώρα, είναι ότι δεν υπάρχει κανένας συντονισμός μεταξύ υπουργών και Μεγάρου Μαξίμου. Είναι σαν να πρόκειται για δύο ξεχωριστές κυβερνήσεις, η μία των υπουργών, που λειτουργούν ανεξέλεγκτα, χωρίς κεντρική συνεννόηση, και η δεύτερη του Μαξίμου, καθώς ο Παπανδρέου εμφανίζεται να μη θέλει να βάλει τάξη στην κυβέρνησή του και λειτουργεί από μόνος του… Η έλλειψη κοινού βηματισμού, η απουσία στοιχειώδους συγχρονισμού, οι αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων υπουργών, η πολλή… ομφαλοσκόπηση των υπουργών για τα τεκταινόμενα των υπουργείων τους μέχρι να ενημερωθούν για ζητήματα πρώτης ανάγκης που αφορούν τους πολίτες, η αδυναμία να στελεχωθούν τα υπουργεία με συνεργάτες υπουργών, γενικούς γραμματείς και νέους διευθυντές που να ταυτίζονται με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, έχουν ως συνέπεια να παρατηρείται έντονα τις τελευταίες ημέρες μια θολή εικόνα. Κανείς από τους υπουργούς δεν αισθάνεται βέβαιος για το τι κάνει ή τι μέτρα ανακοινώνει, με αποτέλεσμα όλα να χάνονται, χωρίς να μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν και να επενδύσουν πολιτικά σε όσα θέλουν να πράξουν. Η οικονομική κατάσταση είναι χάλια και πέραν των γενικών απόψεων για τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν εντός των επόμενων ημερών, πριν από τον Προϋπολογισμό, που έχουν σχέση με το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, τα 30 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ ή εκείνα της Λούκας Κατσέλη που αφορούν το πάγωμα των δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υπερχρεωμένα νοικοκυριά, φαίνεται αδύνατον να τηρηθεί μια ενιαία κατεύθυνση, ώστε να μπορεί στη συνέχεια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να ελέγξουν και να διορθώσουν κάποιες από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει χωρίς κεντρικό σχεδιασμό ο κάθε υπουργός ξεχωριστά. Άλλα μέτρα θέλει να ανακοινώσει ο υπουργός και άλλα ο υφυπουργός του, με αποτέλεσμα κοινή στάση να μην υπάρχει.

Συνεργάτες του Παπανδρέου, που έχουν εντοπίσει την έλλειψη κοινής γραμμής και συντονισμού μεταξύ υπουργών και ηγεσίας της κυβέρνησης, παραδέχονται ότι θα πρέπει ο πρωθυπουργός να γίνει πιο αυστηρός με τους υπουργούς του, να μην τους αφήνει περιθώρια να κινηθούν έχοντας διαφοροποιήσεις σε μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, ώστε να μη χάνουν το κεντρικό μήνυμα και να μην επιλέγουν κατεύθυνση διαφορετική από εκείνη που χαράσσεται από τους επιτελείς του Παπανδρέου κάθε πρωί στη συνάντηση του λεγόμενου «πρωινού καφέ».

Έλλειμμα από τους γενικούς γραμματείς

Γίνονται προσπάθειες για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων, ώστε να υπάρξει βελτίωση της όλης κατάστασης. Άλλωστε ορισμένοι από τους συνεργάτες του Παπανδρέου έχουν αρχίσει να ανησυχούν και συζητούν μεταξύ τους, αλλά και με όσους εμπιστεύονται, το τι πρέπει να γίνει. Ελπίζουν ότι αυτήν την εβδομάδα θα λήξει η «ομηρία των υπουργών» – έτσι ονομάζουν την έλλειψη γενικών γραμματέων, οι οποίοι θα αναλάβουν να σηκώσουν όλο το βάρος της δουλειάς, απεγκλωβίζοντας τους υπουργούς από το να ψάχνουν συνεργάτες για να στελεχώσουν τα γραφεία τους χάνοντας πολύτιμο χρόνο. «Θα μπορούσαμε τους γενικούς γραμματείς να τους είχαμε σε μεγάλο αριθμό έτοιμους και να τους είχαμε τοποθετήσει στα υπουργεία. Καλή είναι η διαβούλευση στο διαδίκτυο με τις υποψηφιότητες, αλλά έτσι κι αλλιώς πάλι επιλογή τελική θα κάνουν οι υπουργοί…», έλεγε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης που παρατηρεί τη δυστοκία στο Μαξίμου πάνω σ’ αυτό το ζήτημα: «Θα έπρεπε να είχαμε τα στελέχη αυτά που θέλαμε να τοποθετήσουμε στο κράτος και από το διαδίκτυο να επιλέγαμε το 1/4 από αυτούς. Έτσι κι αλλιώς, στις υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι περιλαμβάνονται και άνθρωποι οι οποίοι δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ – τους έχουν βάλει σκόπιμα να καταθέσουν αιτήσεις από τον ΛΑΟΣ και τη ΝΔ, ώστε στη συνέχεια να διαπιστώσουν αν όντως πρόκειται για μια μέθοδο που προστατεύει την αξιοκρατία ή για κόλπο της κυβέρνησης που θέλει να δείξει ένα διαφορετικό ύφος και ήθος από αυτό που ξέρουμε τα τελευταία 35 χρόνια».

Φοβούνται φιάσκο

Έχουν την υπόνοια ορισμένοι από τους συνεργάτες του Παπανδρέου ότι επιχειρείται από αντίπαλους κομματικούς σχηματισμούς να διαπιστωθεί αν αυτές οι ανοιχτές διαδικασίες είναι στην πραγματικότητα άλλοθι για τις πράσινες προσλήψεις που έπονται. Εξετάζουν λοιπόν με προσοχή ειδικές υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί για να μην υπάρξουν στη συνέχεια, με την ανακοίνωση των ονομάτων που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες του κράτους, διαμαρτυρίες και αντιδράσεις απ’ όσους δεν χρησιμοποιήθηκαν, με αστήριχτες κατηγορίες για αποκλεισμούς και σκόπιμες μεθοδεύσεις. «Κάτι τέτοιο θα ήταν αρνητικό για την προσπάθεια που κάνουμε και θα πάει χαμένη γιατί θα αμφισβητηθεί», έλεγε ένας από τους συμβούλους του Παπανδρέου που μελετά με προσοχή τις λεγόμενες «επικίνδυνες περιπτώσεις», που θα μπορούσαν να φέρουν τα πάνω κάτω και να απαξιώσουν τις διαδικασίες που επέλεξε ο πρωθυπουργός από την πρώτη μέρα της εκλογής του.


Σχολιάστε εδώ