Αν χρειαστεί, ακόμη και μόνη η Κύπρος μπορεί να παγώσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας!
Διαφορετικά η Τουρκία θα προχωρήσει ανενόχλητη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσει να σπρώχνει τη λύση του Κυπριακού προς τη συνομοσπονδία. Αυτή ήταν η θέση της ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) Ελένης Θεοχάρους την περασμένη Παρασκευή στο Πολεμικό Μουσείο, στο πλαίσιο τριήμερου σεμιναρίου που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων και το ΓΕΕΘΑ.
Το πιστόλι
στον κρόταφο
Η κ. Θεοχάρους ανέπτυξε το θέμα: «Το σύνδρομο των στρατηγικών ελλειμμάτων και οι προοπτικές λύσης». Αφού προέβη σε μια ιστορική αναδρομή του Κυπριακού από την «Ένωση» ως τη σημερινή εποχή, αποτύπωσε τα στρατηγικά ελλείμματα, υποστηρίζοντας ότι όσες φορές η Ελλάδα ήταν παρούσα στρατηγικά και στρατιωτικά στην Κύπρο, η αλλαγή του ισοζυγίου δυνάμεων δημιουργούσε θετικές προοπτικές λύσης του Κυπριακού.
Όπως εξήγησε η κύπρια ευρωβουλευτής, το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής κατοχής και γεωστρατηγικό.
Η λύση του Κυπριακού θα αντικατοπτρίζει το ισοζύγιο ή το ανισοζύγιο δυνάμεων και πρόσθεσε ότι το μεγάλο ιστορικό και στρατηγικό λάθος είναι ότι η Ελλάδα δεν είχε μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη προκειμένου να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η απουσία της Ελλάδας από την Κύπρο καθιστά, σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, την Τουρκία και τη Βρετανία ικανές να ελέγχουν το νησί και τον ευρύτερο χώρο γεωστρατηγικά, παρότι η πλειοψηφία του νησιού είναι Έλληνες. Γιʼ αυτό, τόνισε, ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κύπρου συνομιλεί έχοντας 40 χιλιάδες στρατού κατοχής να του θέτουν τις κάννες των όπλων τους στον κρόταφο, καθιστώντας την τουρκική πλευρά αδιάλλακτη και τη λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της.
Κόστος, Ευρωπαϊκή
Ένωση και ορόσημο
Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε η κ. Θεοχάρους, δημιουργήθηκε ένα νέο διπλωματικό, νομικό και πολιτικό σκηνικό. Με βάση αυτό το σκηνικό η λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να είναι άλλη παρά μόνο μια λύση δημοκρατική, ευρωπαϊκή, που θα στηρίζεται στις αρχές και τις αξίες επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ.
Ο Δεκέμβριος, υποστήριξε, συνιστά ορόσημο. Η Τουρκία, διευκρίνισε, αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και πρέπει να πληρώσει κόστος, διότι χωρίς κόστος δεν μπορεί να υποχωρήσει η Άγκυρα. Συνεπώς, παρατήρησε, η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να σταματήσουν την τουρκική ενταξιακή πορεία με τη λήψη συλλογικών αποφάσεων, δηλαδή μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που φαίνεται υπόθεση δύσκολη, λόγω ημέτερης αδράνειας. Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να το παλέψουν με την εξής έσχατη υποχώρηση: Εάν δεν επιβληθούν άμεσες κυρώσεις τον Δεκέμβριο, τότε να αποφασιστεί ότι εάν μέχρι τον Ιούνιο δεν εκπληρώσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της, θα ανασταλούν αυτομάτως οι ενταξιακές διαδικασίες.
Εάν, κατέληξε η κ. Θεοχάρους, ούτε αυτό γίνει δεκτό, τότε με άλλους, επί τη βάσει συμμαχιών που θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα είτε ακόμη και μόνη η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να προχωρήσει στη σιωπηρή αναστολή των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών με την άσκηση βέτο σε κάθε τουρκικό ενταξιακό κεφάλαιο. Εάν η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση αφήσουν την Τουρκία να περάσει το ορόσημο του Δεκεμβρίου χωρίς κόστος, τότε η τουρκική ενταξιακή πορεία θα προχωρήσει ανενόχλητη και ταυτοχρόνως, όπως είπε η κύπρια ευρωβουλευτής, η Τουρκία θα σπρώχνει τη λύση του Κυπριακού προς τη συνομοσπονδία.