XΡΗΜΑτιστήριο

Με επίσημη δικαιολογία την αποτροπή της οικονομικής κατάρρευσης των κατασκευαστικών εταιρειών και ανεπίσημη το «κλείσιμο των
ανοικτών γραμματίων» από την «ποικιλότροπη στήριξη» που παρείχαν προεκλογικά αρκετοί βασικοί τους μέτοχοι, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών προχωρά στη σταδιακή καταβολή των ποσών που οφείλει το Δημόσιο στις
επιχειρήσεις του κλάδου.

> Ανοδικά κινήθηκε το ΧΑ κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι θετικές τάσεις των δεικτών της Wall Street, με το ενδιαφέρον στραμμένο στα εταιρικά μεγέθη, τα μεικτά πρόσημα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, μετά την απρόσμενη συρρίκνωση που εμφάνισε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, και το συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές των εγχώριων τραπεζικών μετοχών, έπειτα από τις ακραίες αποδόσεις των ΑΤΕ-ΤΤ, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.830,78 μονάδες, με κέρδη 2,82%. H αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 350,7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 8,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 3,26%, της μεσαίας 3,79%, της μικρής 4,58% και των τραπεζών 4,15%. Την επομένη τα μεικτά πρόσημα που κατέγραψαν οι δείκτες της Wall με το αγοραστικό ενδιαφέρον να ατονεί κατά τη διάρκεια της χαμηλού συναλλακτικού όγκου συνεδρίασης, η άνοδος που σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ύστερα από τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη της Royal Philips Electronics και η κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών μετά τη σημαντική άνοδο των τραπεζών τις τελευταίες πέντε ημέρες, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.807,89 μονάδες, με πτώση της τάξης του 0,81% και απώλειες 14,83% για τη μετοχή της Αγροτικής και 8,30% για το ΤΤ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 143 έκλεισαν με απώλειες έναντι 76 που ενισχύθηκαν και 82 που έμειναν
αμετάβλητες. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της Goldman Sachs από την αναλύτρια Meredith Whitney στην αμερικανική
αγορά, η απροσδόκητη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία, η αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων που θα διαμορφώσουν τη βραχυχρόνια τάση στο ΧΑ και το ράλι στην
Εθνική, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.896, 91 μονάδες, με υπερκέρδη 3,17% και νέο ρεκόρ για την καθαρή αξία συναλλαγών που διαμορφώθηκε στα 437,9 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 27,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Τράπεζες, τα Βιομηχανικά προϊόντα και Κατασκευές, ενώ πτώση σημείωσαν μόνο τα Μέσα Ενημέρωσης. Την επομένη, παρά την επιστροφή του Dow Jones πάνω από τις 10.000 μονάδες, με μοχλό ανόδου τα ενθαρρυντικά μάκρο για τις λιανικές πωλήσεις και τις μεικτές τάσεις των ευρωπαϊκών αγορών, μετά τα αποτελέσματα τριμήνου των Intel και JP Morgan Chase, οι εγχώριοι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κινηθεί με σκαμπανεβάσματα πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.
> Χάσμα μεταξύ χρηματαγοράς και πραγματικής οικονομίας… Παρά την υποαπόδοση του ΧΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης, την «ελξιμότητά» του με βάση την εκτιμώμενη κερδοφορία και τις θετικές εκθέσεις των αναλυτών για τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές, τα πρόσφατα υψηλά του Γενικού Δείκτη δεν δικαιολογούνται από τις εκτιμήσεις που έχουν να κάνουν με το δημοσιονομικό έλλειμμα, τους επιμέρους μακροοικονομικούς δείκτες και τις πιέσεις από πιθανές υποβαθμίσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.
> Η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η επαναφορά των φόρων Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, Κληρονομιάς, Γονικών Παροχών και Δωρεών αναμένεται να οδηγήσουν την αγορά σε στρεβλώσεις, καθώς από κάποιο ποσό και πάνω δεν θα συμφέρει μια τέτοιου είδους
επένδυση.
> «Βρε κανένας κακός, ούτε ένας»… Η πρόσφατη αξιολόγηση των ειδικών διαπραγματευτών από το Χρηματιστήριο, βάσει του χρόνου παροχής ζευγών εντολών αγοράς – πώλησης, του μέσου ανοίγματος τιμών και του όγκου των εντολών, τους έβγαλε όλους «τέλειους».
> Παρά την άνοδο που καταγράφει η αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα, ο πάλαι ποτέ ισχυρός κλάδος της
αποτελεί σήμερα έναν από τους «φτωχούς συγγενείς» του ΧΑ, καθώς δεν είναι λίγα τα μέλη του που αποχώρησαν είτε από τον ευρύτερο χώρο είτε από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Πουλιάδης, Datamedia, Emphasis, Ipirotiki, Hitech, Informatics και Microland.
> Τη μετατροπή των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε στεγαστικά και επισκευαστικά προκρίνουν από εδώ και στο έξης οι εγχώριες τράπεζες… Η ενεχυρίαση άλλωστε ακινήτου, για τις συγκεντρωμένες υποχρεώσεις, φέρνει εμπράγματες εξασφαλίσεις σε χορηγήσεις που διαφαίνεται δυσκολία εξυπηρέτησης.
> Πόσο θεμιτό μπορεί να είναι για τους μικρομετόχους; Αληθεύει ότι υπάρχουν εισηγμένες επιχειρήσεις, που μελετούν την ανάκληση των αυξήσεων των μετοχικών τους κεφαλαίων, προκειμένου με άλλοθι τη διεύρυνση της εμπορευσιμότητας της μετοχής τους, να προχωρήσουν σε ελεγχόμενες πωλήσεις πακέτων που κατέχουν οι insiders;
> Γιατί άραγε «ψώνισε» μετοχές από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και «έδωσε» τα χαρτιά που είχε στο χαρτοφυλάκιό του; Η αναφορά μας στον νομικό σύμβουλο της Attica Bank, Βασίλειο Χαραλάμπους, που απέκτησε 16.287 μετοχές με την πρώτη μέθοδο και ρευστοποίησε 7.150 με τη δεύτερη.
> Στο ίδιο έργο θεατές… Σύμφωνα με την Κομισιόν τρεις είναι οι πυλώνες εξόδου από την κρίση. Πρώτον η μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, δεύτερον η αύξηση των ποσοστών απασχόλησης και τρίτον οι μεταρρυθμίσεις των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.
> Δεν μπορεί η αγορά ενέργειας να λειτουργεί με βάση μόνο τις εσωτερικές νομοθεσίες, παραβλέποντας το κοινοτικό κεκτημένο… Γνωστοί, φίλοι, κομματικοί, ημέτεροι εξασφάλισαν από την απελθούσα κυβέρνηση πολλά δικαιώματα, λαμβάνοντας με αδιαφανείς διαδικασίες μακροχρόνιες άδειες εκμετάλλευσης, τις οποίες αναμένεται να μεταπωλήσουν στους «εθνικούς μας νταβατζήδες».
> Κανείς δεν «τσέκαρε» αν οι επιδοτούμενες επιχειρήσεις διατηρούν τις θέσεις εργασίας… Μεγάλα κενά στους ελέγχους της κατανομής των κοινοτικών χρημάτων προς τις επιχειρήσεις, κατά την προηγούμενη «γαλάζια» τριετία, διαπίστωσαν οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
> Μπορεί η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης να θεωρείται αναγκαία, κυρίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όμως για κανένα λόγο δεν πρέπει να ξεφύγει εκτός ελέγχου, αλλά οφείλει να συμβαδίζει με την παρακολούθηση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις και του κόστους στις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών.
> Από τα στοιχεία που παρουσίασε η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών, αναφορικά με την εξέλιξη του αριθμού των μελών της στο ΧΑ, προκύπτει ότι το 1999 υπήρχαν 244 εταιρείες, προστέθηκαν άλλες 190, αποχώρησαν 149, φτάνοντας σήμερα στο νούμερο των 285.
> Δεν είναι λίγες οι διοικήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων που, με στόχο την αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού τους δανεισμού, προχωρούν στην έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων. Μια τέτοιου είδους ενέργεια, ύψους 27,5 εκατ. ευρώ, υλοποίησε η Κορρές ΑΕ.
> Αν και οι όποιες αλλαγές θα αφορούν το 2010, εντούτοις η ένταξη των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων (μερίσματα και ειδικά επιδόματα) στην ενιαία κλίμακα, αναμένεται να επιβαρύνει τους φορολογούμενους, είτε λόγω της αύξησης του φορολογητέου εισοδήματος είτε λόγω της αλλαγής σε υψηλότερο φορολογικό κλιμάκιο.
> Πριν από τις διαρροές, τα σενάρια, τις φήμες, τα μαχαιρώματα, την αυτοπροβολή των προσώπων που αναμένεται να αντικαταστήσουν τους σημερινούς διοικούντες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της ΕΧΑΕ και του χρηματιστηρίου, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί πού θα υπάγονται και σε ποιον θα λογοδοτούν οι εποπτικοί φορείς της ευρύτερης αγοράς.
> 2,604 δισ. ευρώ είναι πολλά; Αυτό είναι πάντως το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών (2,420 δισ.) και των απλήρωτων συναλλαγματικών (24,477 εκατ.) για το τέλος Σεπτεμβρίου, με τις πρώτες να παρουσιάζουν αύξηση 152,91% και τις δεύτερες 63,58% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
> Υπέρ των κρατικών και κατά των ιδιωτικών εταιρειών φαίνεται ότι λειτουργεί η ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη… Παρά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να απελευθερώσει την αγορά του online στοιχήματος και να επιτρέψει σε ιδιωτικές εταιρείες να προσφέρουν τέτοιου είδους διαδικτυακές υπηρεσίες, οι περιορισμοί δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί.
> Η αναζήτηση κεφαλαίων στην ακτοπλοΐα ανοίγει τον δρόμο για εξαγορές και συγχωνεύσεις… Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κυπριακή Sea
Star Capital του Γιάννη Βαρδινογιάννη, που αναμένεται να προχωρήσει σε απορρόφηση της Hellenic Seaways από την ΑΝΕΚ εξοικονομώντας έως 15 εκατ. ευρώ.
> Εμπλοκή στην υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια, με πιθανή παραίτηση του επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής… Με αυτά και με αυτά τις τελευταίες δεκαετίες οι δύο στις τρεις ασφαλιστικές εταιρείες είτε πτώχευσαν είτε αναγκάστηκαν να απορροφηθούν είτε αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ όσες ήταν θυγατρικές τραπεζών ξόδεψαν εκατομμύρια ευρώ σε αυξήσεις κεφαλαίων.
> Για να δούμε αν τα προεκλογικά μεγάλα λόγια, μετουσιωθούν σε μετεκλογικές ουσιαστικές πράξεις… Ανεξαρτήτως του αλαλούμ που επικρατεί με τις αρμοδιότητες του εκάστοτε υπουργείου, στα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται η «καυτή πατάτα» των αποκρατικοποιήσεων, είτε με τη μορφή της ακύρωσης των διαδικασιών είτε της επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών.
> Ναι μεν, αλλά… Παρά τις αυξημένες τοποθετήσεις των ΑΕΕΧ, ενισχυμένα παρουσιάζονται τα διαθέσιμα κεφάλαια κατά το γ΄ τρίμηνο της χρήσης, είτε λόγω των σημαντικών ρευστοποιήσεων κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, είτε ελέω της καχυποψίας από το συνεχιζόμενο χρηματιστηριακό ράλι.
> Και αν τα χρηματιστήρια της περιοχής δεν εκσυγχρονίσουν τις τεχνολογικές τους υποδομές, τι σκοπεύει να κάνει η ΕΧΑΕ με το Xnet; Μπορεί ο σκοπός του έργου να είναι «ιερός», βλέπε ανάπτυξη δικτύου για παροχή σε πραγματικό χρόνο πληροφόρησης και δυνατότητας διόδευσης εντολών, η επιτυχία του όμως εξαρτάται από τη συνεργασία των άλλων εμπλεκομένων.
> Υποταγή στις απαιτήσεις των συμφερόντων… Εκεί που ήθελε η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μεταφέρθηκαν τελικά οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών και της Διεύθυνσης Μεταφορών της πρώην Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, που ασχολούνται με την «πίτα» του δρομολογιακού δικτύου.
>Της λοβιτούρας το κάγκελο… Όσο το κράτος διά των υπουργείων, υπηρεσιών, οργανισμών, εταιρειών, τραπεζών αποτελεί έναν από τους βασικότερους διαφημιζόμενους, τόσο οι πολίτες θα πιστεύουν στην ατιμωρησία των παραβατικών συμπεριφορών από πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχους, managers, μεσάζοντες, κ.λπ.
> Μήπως πρέπει να γίνουν περισσότερο συγκεκριμένες οι ανακοινώσεις της ΑΤΕ Ασφαλιστικής; Με τι είδους στρατηγικές βελτιώθηκε άραγε το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας; Πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές σε μετοχές και ομολόγα ή απλώς αυγάτισαν οι τοποθετήσεις των προηγούμενων διοικούντων που απομακρύνθηκαν κακήν κακώς;
> Η έλλειψη χρημάτων οδήγησε σε αλλαγή των συναλλακτικών πρακτικών από πλευράς τραπεζών, καθώς αρκετές εξ αυτών εναρμονίστηκαν πλήρως στα νέα δεδομένα, προσφέροντας υπηρεσίες personal banking ακόμα και σε πελάτες που έχουν «πορτοφόλι» μόλις 15.000 ευρώ.
> Η απερχόμενη ή η νέα διοίκηση; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να «τρέξει» το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου 233 υπαλλήλων και στελεχών της Εθνικής Ασφαλιστικής, επιβαρύνοντας έτσι τα κόστη της τρέχουσας χρήσης με έξοδα αποζημιώσεων ύψους 6,9 εκατ. ευρώ; Και κάτι ακόμα: ποιοι ήταν αυτοί που μεθόδευσαν τις απειλές ακύρωσης συμβολαίων με ρήτρα ECU, σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι δεν υπέγραφαν πρόσθετες πράξεις με μονομερή και αυθαίρετο όρο αναπροσαρμογής ασφαλίστρων;
> Ο ορισμός του ολιγοπωλίου… Στο εννεάμηνο του 2009, μόλις τρία μέλη του ΧΑ, οι τραπεζικές εταιρείες Εurobank EFG, Επενδυτική και Εθνική Π&Κ, είχαν μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 10%, ενώ τις 46 φθάνουν οι επιχειρήσεις των οποίων το ποσοστό ήταν κάτω από 0, 5%.
> Αν και άρχισε καλά, εντούτοις στο τέλος μας απογοήτευσε… Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τη μια τόνισε ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας καλύπτουν τα τεράστια έξοδα λειτουργίας της και από την άλλη επισήμανε ότι η μισθοδοσία του Κλήρου και η λειτουργία των εκκλησιαστικών σχολείων, είναι η ελάχιστη ανταπόδοση της Πολιτείας για τις αυθαίρετες απαλλοτριώσεις ή αναιρέσεις συμφωνημένων αποφάσεων.
> Η Citigroup δεν παραδέχτηκε, αλλά ούτε αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής για τον Χρηματοοικονομικό Τομέα… Πρόστιμο 600.000 δολαρίων επέβαλε η Finra στον διεθνή τραπεζικό κολοσσό, για ανεπαρκή συστήματα εποπτείας συναλλαγών με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
> Τους «δικούς σας», τους «μυστικοσυμβούλους», τους «τρόφιμους» των ειδικών αποστολών, τα «παπαγαλάκια» του οικονομικού ρεπορτάζ, θα τους έχετε ενημερώσει από πριν, έτσι δεν είναι; Μα, καλά, κύριε Σαχινίδη, είναι δυνατόν να μας στέλνετε sms στις 12.29, προκειμένου να παρευρεθούμε σε ενημέρωση στις 12.45;
> «Μετεκλογική εργασιομανία»! Με στόχο την προστασία του επενδυτικού κοινού, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε τη διάθεση μεριδίων ή μετοχών αλλοδαπών οργανισμών συλλογικών επενδύσεων μόνο σε επαγγελματίες εγχώριους επενδυτές, όπως είναι τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ΕΠΕΥ, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι διαπραγματευτές σε χρηματιστήρια εμπορευμάτων, οι ΑΕΕΧ και άλλοι.

>Από τις αόριστες ανακοινώσεις ότι οι «φήμες είναι φήμες και οι θέσεις είναι θέσεις», στις κατηγορηματικές διαψεύσεις για «καμία πρόθεση στην κυβέρνηση»! Με αφορμή τις εκ των υστέρων διευκρινήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πεταλωτή, σχετικά με το ενδεχόμενο άμεσης συγχώνευσης των ΑΤΕbank και ΤΤ, οι οποίες συνοδεύτηκαν από εκτόξευση και ανώμαλη προσγείωση στις τιμές των μετοχών τους, ρωτάμε αν το οικονομικό επιτελείο είναι διατεθειμένο να κινήσει τις διαδικασίες ελέγχου, προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι ήταν αυτοί που «έστησαν το παιχνίδι», αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

δΑσανσέρ
έχει καταντήσει η μετοχή της εταιρείας Μπάμπης Βωβός, χαρίζοντας υπερκέρδη στους έχοντες προνομιακή πληροφόρηση και ζημίες στους «αδαείς» μικροεπενδυτές. Παρά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η διοίκηση της εισηγμένης επιμένει στην άρρηκτη σύνδεση μεταξύ της κατασκευής γηπέδου του Παναθηναϊκού και εμπορικού κέντρου, δημιουργώντας εκ νέου στρεβλώσεις.

δ Τι σας λέγαμε; Παρά τις εκ του αντιθέτου αρχικές «αερολογίες», που συνοδεύτηκαν από αντίστοιχες διαρροές «χαμηλού ενδιαφέροντος», το υπουργείο Περιβάλλοντος, ύστερα από τα επίσημα στοιχεία που κατέθεσε η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Ελλάδος για τις 4.600 αιτήσεις τακτοποίησης ημιυπαίθριων χώρων, αναγκάστηκε να σκύψει στο πρόβλημα, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να παρουσιάσει σύντομα νέα πρόταση ρύθμισης της εκκρεμότητας.


Σχολιάστε εδώ