3,8 δισ. ευρώ και όχι 17,5 δισ. ευρώ είναι η φαρμακευτική δαπάνη

Έκπληκτος και άφωνος έμεινε ο κόσμος όταν την περασμένη Τετάρτη διάβαζε στις εφημερίδες και άκουγε από τα κανάλια σχετικά με τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ότι οι συνταγές ανέρχονται τον χρόνο σε 100.000.000 και το κόστος τους φθάνει στα 17,5 δισ. ευρώ (!), μάλιστα το «Βήμα» αφιέρωσε και το πρωτοσέλιδο άρθρο του. Μόνο που… άγνωστο για ποιον λόγο παραφούσκωσαν τα νούμερα εκείνοι που παγίδευσαν τα ΜΜΕ.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, «η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς των αντιστοίχων χρήσεων των δικαιούχων του συνόλου των ασφαλιστικών οργανισμών και του ΟΠΑΔ (δηλ. η συνολική φαρμακευτική δαπάνη των φορέων αυτών), ανήλθε για το 2006 στο ποσό των 3.218.312.756,71 ευρώ και για το 2007 στο ποσό των 3.831.824.232,45 ευρώ. Η δαπάνη αυτή αντιπροσωπεύει τα συνολικά ποσά που πλήρωσαν τα Ταμεία, σε λιανικές τιμές συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ μείον τη συμμετοχή των πολιτών».
Και προσθέτει ότι τα όσα γράφτηκαν στα ΜΜΕ «διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, ταυτίζοντάς τη με το σύνολο των δαπανών υγείας, που είναι μέγεθος 5 φορές μεγαλύτερο. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και κρίσιμο λάθος».
Μπορεί να υπάρξει μείωση κατά 30%!
Το πιο ουσιαστικό όμως είναι αυτό που υποστηρίζει ο Σύνδεσμος των Φαρμακευτικών Εταιρειών, ότι μπορεί να περιοριστούν οι δαπάνες για την υγεία κατά 30%.
Υπογραμμίζει συγκεκριμένα ότι: «ο ΣΦΕΕ είναι πρωτοπόρος στο αίτημα του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και της μηχανοργανώσεως του συστήματος υγείας. Τα φαινόμενα σπατάλης και κακοδιαχείρισης οφείλονται σε αυτήν ακριβώς την έλλειψη τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, η οποία, όταν υλοποιηθεί, όπως διδάσκει η διεθνής εμπειρία, θα επιφέρει εξοικονόμηση δαπανών της τάξεως του 30% επί του συνόλου των δαπανών υγείας»!
Ιδού, λοιπόν, η πρόκληση για τη νέα ηγεσία του
υπουργείου Υγείας, την υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την υφυπουργό Φώφη Γεννηματά.


Σχολιάστε εδώ