υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

3Γλίτωσε ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γρ. Δελαβέκουρας. Διαβατήριό του στη νέα κατάσταση δεν ήταν άλλο από το ότι, νεαρός σύμβουλος ακόμη, πέρασε από το γραφείο του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Εξάλλου η εμπλοκή του με την υπόθεση Καραβέλα ήταν… ξώφαλτση, αφού απλώς κάλυψε με μαρτυρία του τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου της κ. Μπακογιάννη πρέσβη Κ. Χαλαστάνη, ο οποίος φορτώθηκε μέρος των ευθυνών (για να μην αναζητηθούν… αλλού) για την καθυστέρηση διακίνησης του επίμαχου τηλεγραφήματος από την Ουρουγουάη.
Άλλωστε όταν ακούς κάποια ονόματα, το μυαλό παραπέμπει στη γνωστή παρέα του υπουργείου.
Άλλος για Ρώμη τράβηκε, άλλος για Παρίσι, κι άλλος στου Τάμεση τα Στενά θυμάται το Βερολίνο.

-Οι εκθέσεις προόδου της Τουρκίας, αλλά κυρίως της ΠΓΔΜ, αποτέλεσαν ένα ακόμη Βατερλώ της ελληνικής διπλωματίας. Με το υπουργείο Εξωτερικών διαλυμένο τους τελευταίους μήνες, καθώς η ηγεσία λοξοκοίταζε στις εσωτερικές εξελίξεις και στην αναζήτηση του δακτυλιδιού διαδοχής του κ. Καραμανλή, ο κ. Ρεν έκανε μια χαρά ανενόχλητος τη δουλίτσα του.
8Άντε να εξηγήσεις τώρα στους άλλους 26 εταίρους ότι τα Σκόπια, ακόμη και χωρίς την επίλυση της ονομασίας, πρέπει πρώτα να γίνουν δημοκρατική κοινωνία, που σέβεται τις μειονότητες, την ελευθερία του Τύπου, την οικονομία της αγοράς και τόσα άλλα πριν προταθεί από την Κομισιόν η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
DΌταν ο κ. Ρεν αποφαίνεται ότι «δεν πρέπει τα διμερή θέματα να μπαίνουν εμπόδιο στην ένταξη χωρών στην ΕΕ», γίνεται κατανοητό γιατί επιλέγεται βορειοευρωπαίος επίτροπος υπεύθυνος για τη διεύρυνση. Και ακόμη πιο σαφές ότι αναφέρεται κυρίως στο θέμα της ονομασίας, αλλά και στα «προβλήματα Αιγαίου»…
-Οι Βορειοευρωπαίοι σπανίως έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα εδαφικής αμφισβήτησης και όσον αφορά πολιτικούς σαν τον κ. Ρεν δεν θα βάζαμε και το χέρι στη φωτιά ότι τον ενδιαφέρει και τόσο πολύ η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση…
8Δεν είναι τυχαίο ότι κάτι τύποι σαν τον φινλανδό Επίτροπο σε λίγα θα διέφεραν από τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών ή τον τμηματάρχη ευρωπαϊκών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είναι γνωστή η προσπάθεια υπονόμευσης του οράματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της προβολής ενός νέου, ευρωπαϊκού πόλου στη διεθνή σκηνή από Ουάσινγκτον, Λονδίνο και τους ευρωπαίους κολαούζους…
DΦαντασθείτε πόσο ισχυρή θα είναι μια Ευρώπη στη διεθνή σκηνή, όταν θα έχουν λόγο για την κοινή εξωτερική πολιτική τα Σκόπια, η Βοσνία, το Κόσοβο και διάφορα άλλα δημιουργήματα τέτοιου είδους.
-Και μια και είπαμε για Κόσοβο, από πού κι ως πού η ΕΕ αποφασίζει να καταργήσει κατ’ αρχήν τη βίζα για τους Κοσοβάρους (που αν δεν κάνουμε λάθος φέρουν διαβατήρια μιας χώρας που τουλάχιστον τέσσερα μέλη της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει) και να συνάψει μάλιστα και συμφωνίας εμπορίου με το κράτος τους; Με τι… κότσια η Ελλάδα και η Κύπρος θα αντισταθούν στις πιέσεις της Τουρκίας και των ευρωπαίων φίλων της να υπάρξει συμφωνία π.χ. εμπορίου με το ψευδοκράτος στα πρότυπα του Κοσόβου;
DΕίπαμε να αποτελεί η Ενωμένη Ευρώπη το «καπέλο» για όλους τους καταφρονεμένους, αλλά αν νομίζουν ότι κάθε διαφορά, είτε εθνοτική είτε διακρατική, θα… ξεχασθεί με την ένταξη στην ΕΕ, μάλλον κάνουν λάθος…
-Αν και το πιο… δημοφιλές πρόβλημα εντοπίζεται στις αναφορές της Έκθεσης για τα Σκόπια, το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι με την Τουρκία. Γιατί στα Σκόπια το πολύ να αναγκασθεί να ασκήσει βέτο ο κ. Παπανδρέου ή να πετύχει μια συναινετική αναβολή για ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο, οπότε τα πράγματα ξεπερνιούνται. Με την Τουρκία όμως τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου; Αν και είναι η κυβέρνηση Καραμανλή που ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση (να έχει πάρει η Τουρκία το 2004 πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν το 2005 και ακόμη η ΕΕ να περιμένει από την Άγκυρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει παραμονή της Συνόδου Κορυφής του 2004), ο λαχνός να χειριστεί την κρίσιμη αξιολόγηση της Τουρκίας έπεσε στη νυν κυβέρνηση.
-Ο κ. Παπανδρέου θέλει να κρατήσει θετικό το κλίμα με την Τουρκία, αλλά αντικειμενικά θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας εάν αφήσει την Τουρκία να περάσει «στεγνή» το ποτάμι της αξιολόγησης που πρέπει να γίνει στο τέλος του 2009.
8Μια και είπαμε για τα Βαλκάνια, είναι προφανές ότι στη Φινλανδία του κ. Ρεν ή στη Βρετανία ελάχιστα ενδιαφέρονται για το ενδεχόμενο να δεχθούν κύμα… αλβανών τουριστών. Στην Αθήνα όμως έχει σκεφθεί κανείς τι θα συμβεί αν, το επόμενο καλοκαίρι, επιτραπεί η κίνηση των Αλβανών χωρίς βίζα εντός των ευρωπαϊκών συνόρων; Με τόσους περιορισμούς και η λαθρομετανάστευση ήταν ανεξέλεγκτη. Τώρα θα έχει και σφραγίδα ευρωπαϊκή…
DΣτη Θράκη δεν του βγήκε το παιγνίδι του τούρκου προξένου Μ. Σάρνιτς. Η ανασφάλεια του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Χατζηοσμάν έσπασε τη γραμμή, που προέβλεπε την πριμοδότηση και του υποψήφιου της ΝΔ Αχμέτ Ιλχάν, ώστε να κτυπηθεί η έδρα του Ευρ. Στυλιανίδη. Αντιθέτως πριμοδοτήθηκε και πήγε αρκετά καλά ο έτερος μουσουλμάνος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Ριτβάν Κοτζά Μουμίν.
DΣτην Ξάνθη εξελέγη ο γνωστός Τσετίν Μάντατζη, αλλά ο Χασ. Μαλκότς (του ΣΥΡΙΖΑ) και η Αϊσέλ Ζεϊμπέκ (ΝΔ) δεν πήγαν και τόσο καλά, καθώς φαίνεται ότι πολλοί μειονοτικοί ψήφοι κατευθύνθηκαν (άγνωστο πώς) στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Σωκ. Ξυνίδη, φίλο του Γ. Παπανδρέου (και σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, έχοντα… προχωρημένες απόψεις για τα μειονοτικά), ο οποίος έτσι εκτόπισε και άφησε εκτός κοινοβουλίου τον Π. Σγουρίδη.
-Απογοητευμένος θα πρέπει να αισθάνεται και ο κ. Αχμέτ Ιλχάν, καθώς αφού έσπευσε να δώσει διαπιστευτήρια στην Άγκυρα και άρχισε και αυτός να μιλάει για τους «Τούρκους» της Θράκης κ.λπ., δεν κατάφερε και πάλι να εκλεγεί. Οι αποτυχόντες πολιτευτές της μειονότητας τα έχουν με τον ψευδομουφτή της Ξάνθης και πρόεδρο της λεγόμενης Συμβουλευτικής Επιτροπής Αχμέτ Μετέ, θεωρώντας ότι πριμοδότησε τις «επιρροές» του και ετοιμάζει την επόμενη «φουρνιά», τουλάχιστον στη Ροδόπη.
8Έτσι άρχισε το «φάγωμα» στους γνωστούς κύκλους της Θράκης, καθώς ορισμένοι υποψήφιοι θεωρούν ότι τους γέλασε ο ψευδομουφτής Ξάνθης και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αχ. Μετέ. Και μάλιστα τον κατηγορούν ότι ενώ το σύνθημα που είχε ρίξει ήταν «Η ψήφος του Τούρκου πάει σε Τούρκο», η ψήφος τελικά πήγε στον «Τούρκο» που ο ίδιος είχε επιλέξει.
DΠαραπονούμενοι προς τον ψευδομουφτή είναι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μουσταφά στη Ροδόπη και Χασ. Μαλκότς στην Ξάνθη που, παρά τις υποσχέσεις, πάτωσαν, η Αϊσέλ Ζεϊμπέκ (ΝΔ) στην Ξάνθη, που δεν πέρασε τις 1.000 ψήφους, ο Αχ. Ιλχάν (ΝΔ ) στη Ροδόπη, που πήγε καλύτερα αλλά έμεινε για δεύτερη φορά εκτός Βουλής.
-Η πρεσβεία του Λονδίνου ήταν ό,τι πρέπει για να χρυσωθεί το χάπι στον πρώην γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Αρ. Σάνδη, που παραδίδει τα καθήκοντά του στον Ι. Ζέππο, επιλογή της νέας ηγεσίας του υπουργείου. Αυτό που δεν καταλάβαμε είναι ποιος αποφάσισε να προσφέρει στον κ. Σάνδη το Λονδίνο. Μήπως είχε κερδίσει σε κάποιον διαγωνισμό τη θέση του γ.γ. και τώρα έπρεπε να αποζημιωθεί για να την εγκαταλείψει; Οι κακεντρεχείς θα έλεγαν ότι ανέλαβε τη θέση λόγω της ισχύος του αδελφού του, που μέχρι τις προάλλες (μέχρι τις 4 Οκτωβρίου πιο συγκεκριμένα) ήταν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Καραμανλή.
8Τελικά τη «νύφη» την πλήρωσε ο Β. Πισπινής, ο οποίος επιστρέφει από το Λονδίνο στην Κεντρική Υπηρεσία.
DΓια τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα δεν θα βιαστούμε, αν και έχουμε άποψη για το μέχρι πού μπορεί να φθάσει. Θετική (σε ό,τι αφορά τα υπηρεσιακά) πάντως είναι η άποψη να στελεχωθούν τα γραφεία τους με ανθρώπους του υπουργείου και έτσι να αποφευχθούν οι στρατιές μετακλητών και αποσπασμένων. Θυμάστε την περίπτωση που σας λέγαμε για τους τρεις οδηγούς απορριμματοφόρων που είχαν αποσπασθεί στο Πολιτικό Γραφείο της υπουργού Εξωτερικών;

-Ελπίζουμε να τηρηθεί αυτή η δέσμευσή τους. Διαφορετικά εδώ είμαστε και τα λέμε.
8Εξάλλου δεν θα κριθούν για τα οργανωτικά, αλλά κυρίως από τα αποτελέσματα της πολίτικης που θα εφαρμόσουν.
DΤώρα, το πώς θα καλυφθούν κάποιες θέσεις, όπως του γενικού γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ή Αξιοποίησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, με τον γνωστό διαγωνισμό, είναι μάλλον αστείο και υπερβολικό. Δεν είναι δυνατόν οι θέσεις που ασκούν πολιτική και κυρίως υλοποιούν τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας να καλύπτονται από τον οποιονδήποτε επιστήμονα, με σειρά πτυχίων, ή από οποιονδήποτε άριστο μάνατζερ αλλά σε θέματα άσχετα με τη διαχείριση κρίσιμων τομέων εξωτερικής πολιτικής.
-Στο υπουργείο Εξωτερικών πάντως δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να καταργηθούν μερικές θέσεις από αυτές που φτιάχτηκαν τα τελευταία χρόνια για να βολευτούν διάφοροι «συνεργάτες» από τον Δήμο Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.


Σχολιάστε εδώ