ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟΝ…

Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, πρώτη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων, ανακοίνωσε ότι πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβάλει έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, που προεκλογικά το είχε προσδιορίσει από 500 έως 1.300 ευρώ, τώρα όμως, σύμφωνα και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι εκείνοι που το δικαιούνται και αυτό γιατί δεν υπάρχει, όπως υποστηρίζουν, ενιαίος μηχανισμός ελέγχου που να προσδιορίζει κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και δόθηκε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να γίνει μια πρώτη καταγραφή, με κριτήριο πάντα το εισόδημα: ποιοι είναι μακροχρόνια άνεργοι, αγρότες, ποιοι λαμβάνουν ΕΚΑΣ και όλα αυτά.
Πάντως μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινιστεί ποιους αφορά η προεκλογική
δέσμευση του πρωθυπουργού.

Από την ομιλία του Παπανδρέου οι παλαιότεροι βουλευτές διέκριναν ότι έλειπαν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την κατάσταση στο Λιμάνι του Πειραιά με την απεργία των εργαζομένων που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και για τον περιορισμό της ανεργίας, που μόλις προχθές ανακοινώθηκε η αύξησή της. «Συγκεκριμένες δεσμεύσεις δεν ακούσαμε πέραν γενικών παρατηρήσεων», έλεγαν στα πηγαδάκια της Βουλής βουλευτές που διαθέτουν πολιτική εμπειρία.
Απ’ την ομιλία του Παπανδρέου εκείνο που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η δέσμευση ότι θα υιοθετήσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης σε θέματα που αφορούν τη διαφθορά, ενώ είναι αλήθεια ότι η πτέρυγα των εκσυγχρονιστών τον περίμενε πιο επιθετικό και σκληρό απέναντι στη ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την ομιλία του στο περιστύλιο της Βουλής οι λεγόμενοι σημιτικοί βουλευτές έλεγαν ότι ο Παπανδρέου εμφανίστηκε ενωτικός, ενώ δεν θα έπρεπε, γιατί η ΝΔ, μόλις αποκτήσει αρχηγό (και εννοούσαν την Ντόρα Μπακογιάννη, μάλλον εκείνη προτιμούν για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης) θα είναι δυνατός πολιτικός αντίπαλος.
Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οικονομία, είπε ότι η κυβέρνηση κάνει καταγραφή της σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, επεσήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με το έλλειμμα να ξεπερνά το διπλάσιο ποσοστό είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση μέσα στο 2009, και στη συνέχεια ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων θεσμικού, φορολογικού και οικονομικού χαρακτήρα: Για την παιδεία 1 δισ. ευρώ απ’ τον φετινό προϋπολογισμό, 4 δισ. αύξηση στις δημόσιες δαπάνες, 30 ευρώ αναδρομικά για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων και μερισμάτων από επιχειρήσεις (δεν εξαιρείται, όπως είπε, απ’ τη φορολόγηση ούτε η Εκκλησία), τέρμα στις έκτακτες εισφορές, καθώς μέχρι στιγμής δεν τίθεται παρόμοιο ζήτημα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ σε ό,τι αφορά τις θεσμικές αλλαγές είπε πως θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο κατά το γερμανικό μοντέλο, θα αλλάξει τον τρόπο επιλογής της δικαστικής ηγεσίας, καθώς επίσης και ότι θα υπάρχει συμμετοχή της Βουλής σε πολλές από τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνησή του. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, έδωσε φορολογικές ευκαιρίες σε εταιρείες που επενδύουν από τα κέρδη τους, μίλησε για ταχύτατη έκδοση συντάξεων μέσα σε τρεις μήνες από το τέλος του 2010, ενώ επεσήμανε πως σε βάθος τετραετίας το επίδομα ανεργίας θα ανέλθει σταδιακά στο 70% του βασικού μισθού.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι εφόσον το επιθυμεί ο Κάρολος Παπούλιας, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Πολιτείας.
Μεγάλη μερίδα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ άκουσε την ομιλία του Παπανδρέου με θετική διάθεση και τον χειροκρότησε πολλές φορές, ιδίως όταν αναφέρθηκε σε μια παλαιά ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου για το χρέος: «Ή θα αφανίσει το χρέος τη χώρα ή εμείς θα αφανίσουμε το χρέος».


Σχολιάστε εδώ