Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Τόσο ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου και οι άμεσοι συνεργάτες του όσο και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν σε όλες τις συζητήσεις ότι, με την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα πραγματικά προβλήματα. Η διαχείριση της εκτροχιασμένης δημοσιονομικής κατάστασης, η επίλυση χρόνιων προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης, η επίλυση των διαφορών μεταξύ εργαζομένων και COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, το ασφαλιστικό, τα εθνικά θέματα και οι διεκδικήσεις κοινωνικών ομάδων είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.
Πάντως από αύριο ξεκινά η αντιμετώπιση της κατάστασης «εκτάκτου ανάγκης» στην οικονομία, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει μια πρώτη συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και θα ακολουθήσει η κατάθεση του Συμφώνου Σταθερότητας στο τέλος του μήνα. Το δικό του ειδικό βάρος στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα ρίξει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος στο τέλος του μήνα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «αυτονόητα» τα όσα ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση: «Καθαρά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, καθαρές προτεραιότητες και μέτρα που να ανταποκρίνονται υπεύθυνα και αποτελεσματικά στην κατάσταση της ύφεσης και της οικονομίας». Δεσμεύτηκε εξάλλου ότι «οι καθαροί λογαριασμοί θα είναι η σφραγίδα μας στο πρώτο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και υποσχέθηκε «βαθιές τομές στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος σε όλες τις βαθμίδες του κράτους, από τα υπουργεία μέχρι τους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία».
Οι εντολές του πρωθυπουργού στον κ. Παπακωνσταντίνου είναι σαφείς: ειλικρινή καταγραφή δεδομένων σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποστολή των πραγματικών στοιχείων στους ευρωπαίους εταίρους, στήριξη στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, συμμάζεμα στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό ήδη από τον προϋπολογισμό του 2010, όχι σε έκτακτες εισφορές, νέο φορολογικό σύστημα.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα, μείωση φορολόγησης σε όσα κέρδη επιχειρήσεων επανεπενδύονται, κατάργηση «χαριστικών ρυθμίσεων» που ευνοούν τους μεγαλομετόχους, προοδευτική φορολόγηση ακίνητης περιουσίας και κληρονομιών αλλά με υψηλά αφορολόγητα όρια ώστε να απαλλάσσονται οι μικρές περιουσίες, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας (ακίνητα και επιχειρηματική δραστηριότητα), φορολόγηση ακινήτων των off-shore εταιρειών κ.λπ.
Στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Παπανδρέου θεωρεί κομβικό σημείο για την ανάταξη της κρίσης εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη τις αλλαγές στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης έχει επωμισθεί τις επαφές με μια σειρά προσωπικότητες που μπορούν να συμβάλουν με τη γνώση και την πείρα τους σε αυτήν την κατεύθυνση. Σήμερα συναντάται με τον ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκο, αύριο με τον Κωστή Στεφανόπουλο και την Τετάρτη με τον Σάκη Πεπονή, τους οποίους σκοπεύει να ενημερώσει και για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο εκλογικό σύστημα. Όλη αυτήν την εβδομάδα θα είναι στην ιστοσελίδα του υπουργείου
Εσωτερικών οι προκηρύξεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ δρομολογούνται άμεσα οι διαδικασίες για απόκτηση στόλου υβριδικών Ι.Χ.
Το αμέσως επόμενο διάστημα η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άνοιγμα του ασφαλιστικού με ευρύτατη διαβούλευση και θα ξεκινήσει διάλογο για το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων. Ιδιαίτερο βάρος θα δώσει, τέλος, σε θέματα Παιδείας (θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2010 αύξηση 1 δισ. ευρώ), Υγείας (δεσμεύτηκε για 3.000 προσλήψεις προσωπικού κάθε χρόνο, καθιέρωση λίστας φαρμάκων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ εντός της τετραετίας) και Περιβάλλοντος, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παραβρίσκεται στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης στο τέλος του έτους.


Σχολιάστε εδώ