Το πάρτι τελείωσε…

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ με τη σκληρή πραγματικότητα βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση. Τα προβλήματα της οικονομίας δημιουργούν ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, αφού το τεράστιο έλλειμμα (που αυξάνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση…) απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό των υπουργείων. Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η είσπραξη των φόρων και η δραστική περιστολή των δαπανών του δημόσιου τομέα. Εκεί ακριβώς επικεντρώθηκε ο Γ. Παπανδρέου κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την απόφασή του να τεθεί περιορισμός στον αριθμό των κρατικών αυτοκινήτων, τα οποία κοστίζουν στον προϋπολογισμό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο δανεισμός δείχνει αναπόφευκτος, καθώς υπάρχει η προεκλογική δέσμευση ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει από τις Βρυξέλλες τριετή παράταση για την αντιμετώπιση του ελλείμματος. Στο μεταξύ, οι πρώτες κινήσεις του Γ. Παπανδρέου συναντούν την αποδοχή της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών και μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δεν λείπουν ωστόσο και οι δυσλειτουργίες, που σχετίζονται κυρίως με το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με τις αρμοδιότητες μετά και τη συγχώνευση-δημιουργία νέων υπουργείων, καθώς οι αλλαγές στη δομή έγιναν χωρίς να έχουν προηγηθεί τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις προεκλογικές εξαγγελίες της, με πρώτη αυτήν για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τους Κινέζους για το λιμάνι του Πειραιά. Η επαναδιαπραγμάτευση φαντάζει δύσκολη, αν όχι αδύνατη, ενώ οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ βρίσκονται σε πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, την ώρα που οι χειρισμοί της Λ. Κατσέλη προκαλούν τριβές και δυσφορία στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με την COSCO, οι Κινέζοι πρέπει να μπουν στο λιμάνι την 1η Νοεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα μας θα υποχρεωθεί να καταβάλει τεράστια ποσά ως ρήτρα.
Στο μεταξύ, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι στις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου, με την καθιέρωση μεγάλου αριθμού μονοεδρικών περιφερειών. Παράλληλα εξήγγειλε αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας της Βουλής, με τις οποίες θα προβλέπεται μεγαλύτερη συμμετοχή του Κοινοβουλίου στις αποφάσεις για συμβάσεις, προμήθειες, εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Κοινή απαίτηση
η εκλογή από τη βάση
Από τη βάση θα εκλεγεί τελικά ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η ηγεσία λόγω του πιεστικού αιτήματος στελεχών και ψηφοφόρων υποχρεώθηκε να αλλάξει την αρχική απόφασή της για εκλογή στις 7 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρηγίλλης, τα εγγεγραμμένα μέλη ανέρχονται σε 350.000. Στη δήλωση με την οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της η κ. Μπακογιάννη εμφανίσθηκε ενωτική και προσπάθησε να αναπτερώσει το φρόνημα των ψηφοφόρων της παράταξης κάνοντας λόγο για επάνοδο στην εξουσία. Αποκήρυξε τους μηχανισμούς και τις ομαδοποιήσεις, ενώ άφησε αιχμές κατά των κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου λέγοντας ότι ποτέ δεν κρύφτηκε, ότι πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή, υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι οι τελευταίοι είχαν ιδρύσει κόμματα κόντρα στη Νέα Δημοκρατία. Στην αντίστοιχη δήλωσή του ο Δ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για μεγάλη προοδευτική κεντροδεξιά παράταξη και ζήτησε να ανοίξουν οι πόρτες της Νέας Δημοκρατίας. Επισήμανε ότι αποτελεί μονόδρομο η εκλογή αρχηγού από τη βάση, ενώ σημείωσε ότι στην πολιτική διαδρομή του κινήθηκε χωρίς προσωπικούς μηχανισμούς, αναφορά που θεωρήθηκε αιχμή για την κ. Μπακογιάννη.
Πιέσεις στα εθνικά…
Στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων τα νέα δεν είναι αισιόδοξα. Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να ξεκινήσουν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει κάνει σημαντική πρόοδο και πληροί τα κριτήρια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι το ζήτημα με το όνομα δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο, καλώντας ουσιαστικά την Ελλάδα να μη θέσει βέτο. Η Αθήνα πάντως υπογραμμίζει ότι η θέση της χώρας μας είναι γνωστή, σταθερή και αμετακίνητη: Αν δεν λυθεί το πρόβλημα με το όνομα, τα Σκόπια δεν πρόκειται να ενταχθούν στην ΕΕ. Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση τους προσεχείς μήνες θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Κι άλλη άρνηση
εκ Γερμανίας
Τελικά, πιο πιθανό είναι να λυθεί το Μεσανατολικό παρά να εκδοθεί στην Ελλάδα ο Μιχ. Χριστοφοράκος. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ακύρωσε την απόφαση του Εφετείου του Μονάχου, σύμφωνα με την οποία ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ζήμενς έπρεπε να εκδοθεί στη χώρα μας για να δικαστεί σχετικά με την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Το δικαστήριο της Γερμανίας χαρακτήρισε πρόχειρο και ελλιπές το ένταλμα της ελληνικής δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι τα αδικήματα για τα οποία διώκεται έχουν παραγραφεί.


Σχολιάστε εδώ