Στο Ευρωκοινοβούλιο οι εκβιασμοί των Γερμανών για τα Ναυπηγεία

«Τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, στον Σκαραμαγκά, και η γερμανική εταιρεία HDW (μέλη του γερμανικού ομίλου ThyssynKrupp Systems) γνωστοποίησαν ότι καταγγέλλουν συμβάσεις που είχαν συνάψει με το ελληνικό δημόσιο για την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων και τη συντήρηση άλλων τριών εξαιτίας οφειλών ύψους 524 εκατ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου προς την εταιρεία. Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας αρνείται να καταβάλει το ποσό και να παραλάβει το πρώτο από τα υποβρύχια λόγω βεβαιωμένων προβλημάτων ευστάθειας, ενώ σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη καταβάλει το 80% του συνολικού τιμήματος για τα επτά υποβρύχια. Η τακτική της γερμανικής εταιρείας χαρακτηρίζεται ως εκβιαστική καθώς η κίνηση της καταγγελίας των συμβάσεων σημαίνει ουσιαστικά την παύση λειτουργίας των ναυπηγείων, αφήνοντας τους 1.400 εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά χωρίς δουλειά.
Ερωτάται η Επιτροπή: Τι δυνατότητες διαθέτουν τα κράτη μέλη απέναντι στις πολυεθνικές εταιρείες που προβάλλουν αδίστακτα υπερβολικές απαιτήσεις και αθετούν όρους συμβάσεων εκβιάζοντας με απώλεια θέσεων εργασίας; Πώς μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας;»

Για τον ΟΤΕ
wΗ Κομισιόν εξετάζει κατά πόσον αγνοήθηκαν τα δικαιώματα των μειοψηφούντων μετόχων κατά την πώληση στην Deutsche Telecom πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, που κατείχε το ελληνικό δημόσιο στον ΟΤΕ, ώστε να ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Ελλάδας. Αυτό προκύπτει από απάντηση του επιτρόπου ΜακΚρίβι στον ίδιο ευρωβουλευτή. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του τόνιζε ότι «κατά τη διαδικασία πώλησης πακέτου μετοχών στην Deutsche Telecom AG, που κατείχε το ελληνικό δημόσιο στον ΟΤΕ, αγνοήθηκαν προκλητικά τα δικαιώματα των μειοψηφούντων μετόχων καθώς δεν υποβλήθηκε δημόσια προσφορά εξαγοράς κατά παράβαση των άρθρων 3 και 5 της Οδηγίας 2004/25 σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς. Αγνοήθηκαν, δηλαδή, τα δικαιώματα 108.000 φυσικών και 4.000 νομικών προσώπων, που κατείχαν τις υπόλοιπες μετοχές του ΟΤΕ» και ζήτησε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα εναντίον της καταστρατήγησης των σχετικών κοινοτικών κανόνων.
w Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ καθηγητής Γεώργιος Παπαστάμκος άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Επιτροπή σχετικά με την απόφασή της να προβεί σε κατάργηση, από 1ης Ιουλίου 2009, των προτύπων εμπορίας για 26 είδη οπωροκηπευτικών. Συγκεκριμένα, ζήτησε από την Επιτροπή να αιτιολογήσει την επιμονή της στην επιβολή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, χωρίς την υποστήριξη του ενδιαφερομένου παραγωγικού κλάδου και παρά την εναντίωση ευρείας πλειοψηφίας των κρατών μελών, καθώς και να αξιολογήσει τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου αυτού πλαισίου.


Σχολιάστε εδώ