Παιχνίδι με τη Μόσχα για το «ψευδοκράτος»

«Στενός κορσές» έχει γίνει για τη Μόσχα η Άγκυρα σχετικά με το Κυπριακό. Και παρόλο που η πρώτη κατέστησε σαφές ότι δεν αλλάζει στάση στο θέμα, η τουρκική κυβέρνηση κινείται μεθοδικά, προσφέροντας στήριξη προς τη ρωσική πολιτική στον Καύκασο με ανάλογες αντιπαροχές στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε απευθείας στον ομόλογό του της Ρωσίας (με τον οποίο κατά τον τουρκικό Τύπο βρίσκεται σε τακτική τηλεφωνική επικοινωνία) ότι η χώρα του «δεν βλέπει αρνητικά την προοπτική άμεσης αναγνώρισης της Αμπχαζίας», προσβλέποντας σε ανταλλάγματα σε ό,τι αφορά το «ψευδοκράτος» στην Κύπρο. Μάλιστα, ήδη λειτουργεί στη ρωσική πρωτεύουσα λόμπι πιέσεων από αμπχάζιους παράγοντες, υπέρ της Άγκυρας, της οποίας ο ρόλος στην περιοχή ενέχει κομβική δυναμική. Και φυσικά τέτοιες ομάδες πιέσεως, ακριβοπληρώνονται από τους τουρκικούς μηχανισμούς.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αθόρυβα και με παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επισκέφθηκε την Αμπχαζία η σύζυγος του κατοχικού «προέδρου» του «ψευδοκράτους», Όγια Ταλάτ, με πρόσκληση -υποτίθεται- εξωκυβερνητικών οργανώσεων! Κάτι που θεωρείται προπομπός ανάλογων επισκέψεων τουρκοκύπριων «επισήμων» τόσο στην Αμπχαζία όσο και στην Οσετία.
Στην προκειμένη περίπτωση, η Τουρκία θέλει σε πρώτη φάση ανοχή προς το κατοχικό μόρφωμα και αποδοχή κάποιων ανταλλαγών, καθώς και άνοιγμα «γραφείων» του «ψευδοκράτους» σε βασικές πόλεις της Ρωσίας.
Η Άγκυρα επενδύει πολλά σε αυτές τις στρατηγικές και ρίχνει το βάρος προς την κατεύθυνση της Μόσχας, η οποία θεωρεί την Τουρκία «τον υπό τις περιστάσεις σημαντικότερο στρατηγικό της εταίρο» λόγω των αγωγών που θα δίδουν ασφαλή διέξοδο στο ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη, εξαιτίας των εχθρικών πλέον διαθέσεων προς την Ουκρανία και των προβλημάτων που ανακύπτουν. Κι αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται ο Ερντογάν, που παίζει και στα δύο ταμπλό, καθώς ικανοποιεί επίσης και την Ουάσινγκτον με τον αγωγό Ναμπούκο.
Ως προς αυτά είναι αποκαλυπτικές κάποιες διπλωματικές εκθέσεις προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στις οποίες διατυπώνονται σοβαρές ανησυχίες και οι οποίες διαβιβάζουν ταυτόχρονα προειδοποιητικά σήματα.


Σχολιάστε εδώ