Οι τελευταίες μέρες του Αράπογλου στην ΕΤΕ

Παρότι το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά για την εξαγορά της χρηματιστηριακής εταιρείας Π&Κ από την Εθνική και είχε ασκήσει εξαιρετικά σκληρή κριτική για την εξαγορά της τουρκικής Finansbank, ο κ. Τάκης Αράπογλου τελειώνει και οι αγωνιώδεις προσπάθειές του να παραμείνει δεν βρήκαν ευήκοα ώτα… Απλώς αν δεν έχει την ευαισθησία να παραιτηθεί, θα είναι στο τιμόνι της Εθνικής μέχρι τον Μάρτιο, οπότε θα συνέλθει η γενική συνέλευση. Αυτή η παράταση μέχρι τον Μάρτιο λέγεται ότι είναι επιλογή του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου και η εξήγηση που δίνεται είναι ότι:
– Αυτήν την περίοδο το Δημόσιο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Εθνική για τον δανεισμό του, καθώς η συγκεκριμένη τράπεζα έχει την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια, μετά και την αύξηση κεφαλαίου του καλοκαιριού. Αυτό επιτρέπει στην Εθνική να συγκεντρώνει μεγάλης αξίας ομόλογα και να «στηρίζει» όλες τις δημοπρασίες κρατικών τίτλων (με το αζημίωτο, βεβαίως, αφού οι αγορές τίτλων με επιτόκια της τάξεως του 5% χρηματοδοτούνται με δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με 1%). Σε μια κρίσιμη περίοδο για τον δανεισμό του Δημοσίου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν θα επιθυμούσε τις διαταραχές που αναπόφευκτα θα προκαλούσε μια εσπευσμένη διαδικασία απομάκρυνσης του κ. Αράπογλου, μέσα από μια τακτική γενική συνέλευση.
– Η διοίκηση της Εθνικής έκανε το τελευταίο διάστημα έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με τα κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού, που ελέγχουν σχεδόν το 50% του μετοχικού κεφαλαίου. Αυτές οι σχέσεις της διοίκησης Αράπογλου με τους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πίεση στη μετοχή της Εθνικής, αν η κυβέρνηση επιχειρούσε μια βίαιη απομάκρυνσή του – ήδη την πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές καταγράφηκαν στην αγορά ορισμένες πιέσεις στη μετοχή, προερχόμενες από πωλήσεις ξένων επενδυτών. Η κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με αυτήν την εκδοχή, επιδιώκει να εκπέμψει καθησυχαστικά μηνύματα σταθερότητας και σεβασμού των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης στο εξωτερικό.
Διεκδικούσε μονιμότητα!
Ορισμένα ανώτερα στελέχη της Εθνικής, που δεν ταυτίζονται με την «παρέα Αράπογλου», επισημαίνουν στο «Π» ότι ο διορισμένος από την κυβέρνηση Καραμανλή διοικητής, που φάνηκε να θεωρεί ότι θα γίνει «μόνιμος» στη διοίκηση της τράπεζας, έκανε εδώ και μήνες μια
εντατική προσπάθεια να κατοχυρώσει τη θέση του.
Αρνήθηκε με ιδιαίτερη επιμονή την
άντληση κεφαλαιακών ενισχύσεων από το Δημόσιο, για να αποφύγει «δεσμεύσεις» (η Εθνική άντλησε τελικά μόνο 350 εκατ. ευρώ και προτίμησε να συμπληρώσει τα κεφάλαιά της μέσω Χρηματιστηρίου), ενίσχυσε τους δεσμούς του με μεγάλους οίκους του εξωτερικού, όπως η Credit Suisse, η Goldman Sachs και η JP Morgan, ενώ έδωσε
εντολή σε κορυφαία στελέχη της τράπεζας να «οργώσουν» τις ξένες αγορές για να ενισχυθεί όσο περισσότερο γίνεται η συμμετοχή διεθνών κεφαλαίων στην τράπεζα.
Και ίσως, αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές, να αξιοποιούσε και την πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης να προωθήσει μέσα στον Σεπτέμβριο, σε διαβούλευση, σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης με το οποίο οι ξένοι θεσμικοί θα αποκτούσαν πλήρη και ανεμπόδιστα δικαιώματα ψήφου στις συνελεύσεις, ενδεχομένως για να αντικρούσουν κάθε προσπάθεια μιας μελλοντικής κυβέρνησης να τον απομακρύνει.
Εν ολίγοις, ο κ. Αράπογλου επιχείρησε, όπως έκανε άλλωστε από την αρχή της θητείας του, να αποξενώσει την
Εθνική από το Δημόσιο, να ενισχύσει την παρουσία των ξένων και τη δική του σχέση μαζί τους και να τους αξιοποιήσει σαν «ασπίδα» προστασίας από μια
«εχθρική» κυβέρνηση. Δεν παρέλειψε δε να σφυρηλατήσει τη σχέση του και με ισχυρό συγκρότημα Τύπου και ΜΜΕ,
εγκρίνοντας στο «παρά πέντε» των εκλογών μεγάλο ομολογιακό δάνειο, με κριτήρια αρκούντως «χαλαρά».
Οι προσπάθειες αυτές δεν φαίνεται
ότι θα αποδειχθούν αρκετές για να παραμείνει ο κ. Αράπογλου στον θώκο του, γι’ αυτό και ήδη στην τράπεζα διευθετούνται εκκρεμότητες, εν όψει της «αλλαγής φρουράς». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αράπογλου και οι φίλοι του, που μοιράζονταν τα τελευταία χρόνια τεράστια μπόνους με διανομή μετοχών σε χαμηλές τιμές, δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το θέμα της Finansbank και τη μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει ο Σύλλογος Εργαζομένων, καθώς θεωρούν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα δικαιώνουν τις επιλογές τους, όσο κι αν αυτό σηκώνει αρκετή συζήτηση.
Η «εκκρεμότητα», όμως, που φαίνεται περισσότερο ανησυχητική συνδέεται με την υπόθεση της εξαγοράς της Π&Κ Χρηματιστηριακής έναντι πρωτοφανούς υψηλού τιμήματος. Ο κίνδυνος «αναβίωσης» των ποινικών διαδικασιών δεν έχει εκλείψει και στην περίπτωση αυτή τα αποτελέσματα της συμφωνίας είναι τόσο προφανή και απογοητευτικά, που δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί η σκοπιμότητά της. «Στην περίπτωση αυτή αποδείχθηκε, από τα μερίδια αγοράς και τα αποτελέσματα της ενιαίας εταιρείας, ότι ένα κι ένα κάνουν… 0,5», λένε χαρακτηριστικά στη χρηματιστηριακή αγορά.
Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αρκετή αναστάτωση και νευρικότητα στην
ενιαία Εθνική Π&Κ, ενώ είναι προφανές ότι βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιου είδους «προετοιμασίες» και διευθετούνται εκκρεμότητες. Ήδη από καιρό έχει ιδρυθεί μια δεύτερη «χρηματιστηριακή εταιρεία» μέσα στην Εθνική (η λεγόμενη Διεύθυνση 552), που έχει αποσπάσει από την Εθνική Π&Κ το κομμάτι των συναλλαγών με μικροεπενδυτές και, μέσω αυτού του διαύλου, «ευνοούμενα» στελέχη που προέρχονται από την Π&Κ και την Eurobank «τακτοποιούνται» στην
ίδια την Εθνική.
Στελέχη της τράπεζας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιου είδους συμφωνία «προστασίας» του κ. Αράπογλου και των ανθρώπων του, χωρίς να είναι σαφές αν υπάρχουν και
αντίστοιχα «ανταλλάγματα» από την πλευρά του διοικητή της Εθνικής. Πάντως, στη θυγατρική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, που «επικοινωνεί» με την Εθνική Π&Κ, σημαντικό ρόλο στη διοίκηση και τις επενδυτικές επιλογές λέγεται ότι παίζει στέλεχος που προέρχεται από το «πράσινο» πολιτικό στρατόπεδο. Το «Π» είχε αποκαλύψει πρόσφατα την απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που υπέστη αυτή η θυγατρική,
από τοποθετήσεις αμοιβαίου κεφαλαίου που διαχειριζόταν σε πιστωτικά προϊόντα που απαξιώθηκαν.
Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Αράπογλου δεν θα γίνει ισόβιος διοικητής της Εθνικής, όπως ίσως επιθυμούσε όλα αυτά τα χρόνια, όταν συστηματικά ενίσχυε τον ρόλο των ξένων στη μετοχική σύνθεση της τράπεζας. Η κυβέρνηση Καραμανλή, όταν η αξία της Εθνικής είχε πέσει στα… τάρταρα λόγω της κρίσης, είχε μια σπάνια ευκαιρία να αποκτήσει και πάλι το Δημόσιο ένα μεγάλο μερίδιο μετοχών της τράπεζας και να την ελέγξει, αλλά έχασε την ευκαιρία – σήμερα οι μετοχές που θα μπορούσε να έχει αγοράσει θα είχαν ήδη πολλαπλάσια αξία, ενώ το κράτος θα είχε και πάλι ένα ισχυρό «εργαλείο» πολιτικής στη διάθεσή του.
Το μόνο σοβαρό ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει τελικά, από τη θέση του κυβερνώντος κόμματος πλέον, τη διερεύνηση, ποινική και πολιτική, της υπόθεσης της εξαγοράς της Π&Κ, που ως αξιωματική αντιπολίτευση την είχε καταγγείλει στη Δικαιοσύνη ως μείζον πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο.
Ν. Χ.


Σχολιάστε εδώ