ΜΕ ΣΥΝ 8 ΨΗΦΟΥΣ ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που είναι μυστική, προκάλεσε συζητήσεις και υποθέσεις για την «πηγή» προέλευσης των οκτώ παραπάνω ψήφων, με δεδομένο ότι συνήθως οι πρόεδροι κατά την εκλογή τους, εάν δεν έχουν μικρές απώλειες, συγκεντρώνουν απλώς τις ψήφους της πλειοψηφίας, καθώς η στάση της αντιπολίτευσης εξαντλείται στην επιλογή του λευκού.
Εξαίρεση (πριν από τον κ. Πετσάλνικο) είχε αποτελέσει ο Δημήτρης Σιούφας ο οποίος είχε ψηφιστεί με έξι ψήφους παραπάνω, τις οποίες προσέφερε ο ΛΑΟΣ, κατά δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος υπαινίχθηκε ότι υπήρξε διαρροή ψήφων από το κόμμα της ΝΔ. Έτσι, στην περίπτωση που και τώρα οι ψήφοι πήγαν… «χέρι-χέρι», όπως υποστήριζαν πολλοί, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί δημόσια δήλωση, και με δεδομένη την αυξημένη κοινοβουλευτική παρουσία του ΛΑΟΣ από 10 σε 15 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ είχε διαρροές στην ψηφοφορία της εκλογής προέδρου, τουλάχιστον στον αριθμό των ψήφων που περισσεύουν…
Ο κ. Πετσάλνικος προϊδέασε για αλλαγές και βελτιώσεις στη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Κινούμενος στο πνεύμα της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στις προτάσεις για δημόσια διαβούλευση πριν από την κατάθεση των νόμων, αλλά και στην ανάγκη να σταματήσουν οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και μετά την επεξεργασία των νομοσχεδίων στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Τόνισε ότι αυτό θα ρυθμιστεί στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση και ζήτησε από την κυβέρνηση να τηρήσει μέχρι τότε αυτόν τον κανόνα. Με την πείρα που διαθέτει ως αντιπρόεδρος της Βουλής, επέκρινε τη συνήθεια των υπουργών να στέλνουν υφυπουργούς να απαντήσουν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και υποσχέθηκε την αναμόρφωση της Ώρας του Πρωθυπουργού. Ο νέος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του «πόθεν έσχες», ώστε να εξασφαλιστεί ο μέγιστος δυνατός έλεγχος, ενώ προανήγγειλε ότι η Βουλή θα ενημερώνεται στο εξής για τις μεγάλες συμβάσεις και ειδικά για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και για την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης.
Οι αντιπρόεδροι
Στη θέση των εφτά αντιπροέδρων εξελέγησαν: Από το ΠΑΣΟΚ Α΄ αντιπρόεδρος ο Γρηγόρης Νιώτης, Β΄ αντιπρόεδρος η Ροδούλα Ζήση και Γ΄ αντιπρόεδρος ο Βαγγέλης Αργύρης (όλοι με 233 ψήφους και 62 λευκά). Από τη ΝΔ εξελέγη Δ΄ αντιπρόεδρος ο Βύρων Πολύδωρας (232 ψήφοι, 63 λευκά), από το ΚΚΕ Ε΄ αντιπρόεδρος παρέμεινε η Βέρα Νικολαΐδου (213 ψήφοι, 82 λευκά), από τον ΛΑΟΣ ΣΤ΄ αντιπρόεδρος ο Βαΐτσης Αποστολάτος (195 ψήφοι, 100 λευκά) και από τον ΣΥΡΙΖΑ Ζ΄ αντιπρόεδρος ο Θανάσης Λεβέντης (226 ψήφοι, 69 λευκά).
Επίσης, κοσμήτορες εξελέγησαν από το ΠΑΣΟΚ οι Χρήστος Αηδόνης και Βασίλης Κεγκέρογλου (και οι δύο με 230 ψήφους, 65 λευκά), ενώ από την ΝΔ ο Γιώργος Καρασμάνης (246 ψήφοι, 49 λευκά).
Γραμματείς εξελέγησαν από το ΠΑΣΟΚ (όλοι με 230 ψήφους, 65 λευκά) οι Ντίνα Γιαννακοπούλου, Εύα Καϊλή, Φραγκίσκος Παρασύρης και Άγγελλος Τόλκας. Από τη ΝΔ εξελέγη γραμματέας η Τσαμπίκα Ιατρίδη (246 ψήφοι, 49 λευκά) και από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας (204 ψήφοι, 91 λευκά).