Θέμα ημερών η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις που είχαν κέρδη

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη εισηγμένων και μη στο Χρηματιστήριο μεγάλων επιχειρήσεων, τραπεζών, εταιρειών κινητής τηλεφωνίας αλλά και θυγατρικών πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Οι εν λόγω εταιρείες θα κληθούν να καταβάλουν το ποσόν που τους αναλογεί, με βάση τους προϋπολογισμούς, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να καλυφθούν άμεσες και επιτακτικές ανάγκες του Δημοσίου.
Ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να του υποβάλουν προτάσεις για αναζήτηση εσόδων. Και μεταξύ των προτάσεων ήταν και η επιβολή έκτακτης εισφοράς.
Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις, που είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν τις προσεχείς ημέρες, πολύ περισσότερο όταν το μέτρο ανακοινωθεί επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών.
Ενδεικτικό της αγωνίας που διακατέχει το οικονομικό επιτελείο για τη σημαντική υστέρηση των εσόδων είναι το γεγονός ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να τον ενημερώσουν λεπτομερώς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και για το τι ποσόν από αυτά είναι δυνατόν να εισπραχθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009. Παράλληλα, ζήτησε από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) κατάλογο με τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, με εντολή στις κατά τόπους εφορίες για την άμεση είσπραξη των προστίμων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε εξηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη σημαντική καθυστέρηση στην είσπραξη του ΦΠΑ. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι τον τελευταίο χρόνο και με εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης είχε διακοπεί η είσπραξη προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Του ανέφεραν ακόμη ότι επιπλέον τους είχε ζητηθεί να επιστρέφουν και ποσά από ΦΠΑ που δεν είχαν εισπράξει.
Στο μεταξύ, αναστάτωση και διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει μια σύγχυση με τα εκκαθαριστικά σημειώματα, καθώς έχει δημιουργηθεί κάποιο μπέρδεμα με το TAXIS και το ΕΤΑΚ, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός φορολογουμένων να κληθεί να καταβάλει μεγαλύτερο φόρο απ’ ό,τι στην πραγματικότητα του αναλογεί.


Σχολιάστε εδώ