Επιτέλους, θα υπάρξει ΕΦΕΕ;

Στο συνέδριο θα συζητηθούν τα ζητήματα της ανώτατης εκπαίδευσης και θα αναδειχθεί νέο Κεντρικό Συμβούλιο. Η συνάντηση την προηγούμενη Δευτέρα έγινε με πρωτοβουλία της ΠΚΣ (ΚΚΕ) αρχικά και της Αριστερής Ενότητας (ΣΥΡΙΖΑ) στη συνέχεια. Στην απόφαση που συνυπογράφουν οι τέσσερις (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ και ΑΡΕΝ) από τις πέντε φοιτητικές παρατάξεις δεν γίνεται σαφές αν θα υπάρξουν καταστατικές αλλαγές, θέμα που στο παρελθόν έχει αποτελέσει αιτία συγκρούσεων. Τα ΕΑΑΚ (Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά), όπως συνήθως τα τελευταία χρόνια, δεν επιθυμούν την ύπαρξη της ΕΦΕΕ, αλλά μόνο γενικών συνελεύσεων σχολών και συντονισμό σε επίπεδο Συντονιστικών Επιτροπών Καταλήψεων! Η απόφαση αναθέτει στην Τεχνική Γραμματεία του συνεδρίου την επικύρωση των αποτελεσμάτων των τελευταίων φοιτητικών εκλογών, ώστε να οριστούν αναλογικά ανά παράταξη οι αντιπρόσωποι των συλλόγων στο συνέδριο.

Πώς θα φτάσουμε
στο Πανσπουδαστικό
Σημειώνουμε ότι η Τεχνική Γραμματεία αποτελείται από έναν εκπρόσωπο ανά παράταξη και για τις αποφάσεις της απαιτείται πλειοψηφία 4/5. Σε αυτό το στάδιο, της επικύρωσης δηλαδή των αποτελεσμάτων και της διανομής των καρτών των συνέδρων, έχει κολλήσει πολλές φορές μέχρι σήμερα η διαδικασία. Επειδή η αντίδραση των ΕΑΑΚ φάνηκε ήδη ότι θα είναι σφοδρή, είναι αμφίβολο αν η Τεχνική Γραμματεία θα μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ολοκληρωθεί η πρώτη συνεδρίαση, που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ΕΑΑΚ θα προσπαθήσουν με τη βία να ματαιώσουν τη λήψη οριστικής απόφασης, αν φανεί ότι οδηγείται προς τα εκεί η συνεδρίαση. Πάντως είναι αμφίβολο αν θα καταλήξουν οι παρατάξεις σε σχεδόν ομόφωνη απόφαση για τη δύναμή τους μέσα στο συνέδριο. Όπως και άλλες χρονιές που έγινε η ίδια προσπάθεια, αμφισβητούνται έντονα από άλλες παρατάξεις τα αποτελέσματα σε ορισμένες σχολές όπου η ΔΑΠ έχει τεράστια ποσοστά, όπως στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και αλλού. Η ΔΑΠ, από την πλευρά της, αμφισβητεί ορισμένα άλλα αποτελέσματα σχολών με μεγάλες δυνάμεις των άλλων παρατάξεων. Κύκλοι των μεγαλοστελεχών μάς λένε ότι, αν η διαδικασία ξεκινήσει από τα αποτελέσματα για τα οποία συμφωνούν και φτάσουν να απομένουν 10-15 σχολές μόνον, θα είναι εξαιρετικά πιθανό να καταλήξουν ακόμη και αν υπάρχουν διαφωνίες. Σημειώνουμε, για όσους δεν ξέρουν, ότι οι παρατάξεις δεν καταλήγουν να συμφωνούν ακριβώς για τα αποτελέσματα (ψήφους και ποσοστά δηλαδή), αλλά μόνο για τις έδρες ανά σχολή που αναλογούν σε κάθε παράταξη. Αν υπερπηδηθούν τα εμπόδια στο θέμα της συμφωνίας σε επίπεδο Τεχνικής Γραμματείας, όλα δείχνουν ότι το 18ο Συνέδριο της ΕΦΕΕ θα ξεκινήσει.

Πώς φτάσαμε στην κοινή
απόφαση για συνέδριο
Η ΠΚΣ είχε καλέσει ήδη δύο φορές τις άλλες παρατάξεις σε συνεδρίαση του απερχόμενου ΚΣ της ΕΦΕΕ. Αυτήν τη φορά το κάλεσμα έγινε και από την Αριστερή Ενότητα. Για τους λόγους που σας γράφουμε παρακάτω, η ΠΑΣΠ ανταποκρίθηκε, ενώ η ΔΑΠ σχεδόν πάντα ανταποκρίνεται (ή αναλαμβάνει πρωτοβουλία) σε αυτήν την αρχική συνάντηση. Έτσι λοιπόν η συνάντηση του απερχόμενου ΚΣ προγραμματίστηκε να γίνει στη Νομική. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η έννοια του απερχόμενου ΚΣ της ΕΦΕΕ είναι πολύ σχετική. Η τελευταία εκλογή τού μονίμως απερχόμενου ΚΣ έγινε το 1995! Αντιλαμβάνεστε ότι κανείς από όσους είχαν εκλεγεί τότε δεν είναι σήμερα φοιτητής! Απλώς τις έδρες καταλαμβάνουν αντίστοιχοι εκπρόσωποι των παρατάξεων.
Η τελευταία του σύνθεση ήταν η εξής: ΔΑΠ 8 έδρες, ΠΑΣΠ 5 έδρες, ΕΑΑΚ 3 έδρες, ΠΚΣ 2 έδρες, Νέοι Ορίζοντες (παράταξη προσκείμενη στην Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά) 1 έδρα, ΣΥΝ 1 έδρα, Ανεξάρτητα Σχήματα Επιστήμης Πολιτισμού 1 έδρα. Σήμερα, 14 χρόνια μετά την εκλογή, η έδρα του ΣΥΝ θεωρείται ότι ανήκει στην Αριστερή Ενότητα, ενώ υπάρχει διχογνωμία για το αν η έδρα των ΑΣΕΠ ανήκει σε κάποια παράταξη (ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ) ή όχι. Επιπλέον, η 1 έδρα των Νέων Οριζόντων δεν ανήκει σε κανέναν, καθώς η παράταξη δεν υφίσταται πλέον (σ.σ.: μέχρι πρόσφατα κατέβαινε ανεξάρτητο σχήμα με τον ίδιο τίτλο στη Φιλοσοφική Αθηνών, αλλά πλέον συμμετέχει σε άλλον σύλλογο φοιτητών πέραν αυτού που συμμετέχει στην ΕΦΕΕ). Επομένως, ούτε η σύνθεση του ΚΣ είναι ακριβής, οπότε όλοι βασίζονται σε μια διαπαραταξιακή συμφωνία. Αυτή η διαφαινόμενη τη Δευτέρα συμφωνία συνάντησε πολύ έντονη αντίδραση από τα ΕΑΑΚ, τα οποία με καμιά εκατοσταριά μέλη τους προσπάθησαν διά της βίας να ακυρώσουν την απόφαση. Τελικά το κείμενο της συμφωνίας που είχε αρχικά υπογραφεί από ΠΚΣ και ΑΡΕΝ, παρά τα επεισόδια και ύστερα από «βόλτα διαφυγής», υπογράφηκε από τους εκπροσώπους ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Η ΔΑΠ, παρά τη συμφωνία της στη σύγκληση συνεδρίου, διαφωνούσε με τον σύντομο χρόνο των διαδικασιών, ωστόσο τελικώς υπέγραψε.

Τα είχαμε πει
για την ΠΑΣΠ
Η στήλη πάντως επιβεβαιώθηκε όσον αφορά τις τάσεις και τη στρατηγική στον χώρο της νεολαίας. Σας γράφαμε από την αρχή του χρόνου και κατά την περίοδο των φοιτητικών εκλογών ότι είναι πιο πιθανή από ποτέ η σύγκληση πανσπουδαστικού συνεδρίου. Σε αυτή μας την εκτίμηση, η οποία φαίνεται να επιβεβαιώνεται, οδηγούμασταν από την έντονη θέληση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, κυρίως κύκλων της Άννας Διαμαντοπούλου, που ήταν υπεύθυνη Παιδείας. Υπάρχει ολόκληρο σκεπτικό από πίσω. Όμως ήταν εξαιρετικά δύσκολο το ΠΑΣΟΚ να πείσει την ΠΑΣΠ να συμμετάσχει στις διαδικασίες. Τώρα όμως άλλαξαν τα πράγματα. Πρώτον, διότι η Άννα Διαμαντοπούλου είναι υπουργός Παιδείας και, όπως και η ΠΑΣΠ, θέλει να συνεργαστούν. Επιπλέον, επειδή η διαβούλευση αποτελεί κεντρική επιλογή του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση επιθυμεί ξεκάθαρα να έχει συνομιλητή (ακόμη και αν διαφωνούν) από πλευράς των φοιτητών. Η μόνη σοβαρή λύση είναι να υπάρξει ΚΣ της ΕΦΕΕ. Ακούμε ότι το θέμα σχετικά με τη συγκεκριμένη στόχευση της νέας υπουργού συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό, που έδωσε το ΟΚ ώστε να «πεισθούν» όσοι αντιδρούσαν ακόμη στην ΠΑΣΠ.

Χτύπημα Αντώνη Σαμαρά
με ΟΝΝΕΔ
Επικοινωνιακά φρόντισαν να κινηθούν ορισμένοι προβεβλημένοι υποστηρικτές του Αντώνη Σαμαρά στην ΟΝΝΕΔ. Μόλις ξεκίνησαν οι δηλώσεις υποψηφιότητας αποφάσισαν να απαντήσουν με ένα ιδεολογικό κείμενο, το οποίο υπογράφουν 39 κεντρικά και ενεργά (στην καθημερινότητα) στελέχη της ΟΝΝΕΔ. Στο κείμενο έγραφαν τις ιδεολογικοπολιτικές τους ανησυχίες και καλούσαν, από την αρχή της εβδομάδας, τον Αντώνη Σαμαρά να είναι υποψήφιος διότι είναι ο μόνος που μπορεί να τους καλύψει στις ανησυχίες τους αυτές. Το κείμενο υπογράφουν οι «χαρακτηρισμένοι» Νίκος Ζωγανάς, Κώστας Κωτούλας (γραμματέας Περιβάλλοντος της ΝΔ) και Κώστας Χατζής (όλοι μέλη της ΚΕ), ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ και πρώην υπεύθυνος Επαρχιακού Γιάννης Τζούτζας, το μέλος του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ Πόπη Φραγκογιάννη και τα επίσης μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Τίμος Κατσίπος και Παπαγεωργίου Ευδοξία. Την επιστολή υποστηρίζουν επίσης οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο Χρυσομάλλης Μιλτιάδης, Παπανικολάου Άγγελος, Ραδίσης Νικόλας, Δασκαλάκης Μάρκος και Κοσμάς Τάσος. Τέλος την υποστήριξή τους παρείχαν τα στελέχη της περιφερειακής οργάνωσης της ΟΝΝΕΔ Ηλιόπουλος Θωμάς (υπεύθυνος συνδικαλισμού Διοικούσας Θεσσαλονίκης), Καραχάλιου Ερμιόνη (Μέλος Κεντρικής Γραμματείας ΤΟΣΥΝ και πρόεδρος ΤΟΣΥΝ Αγίας Παρασκευής), Κουτσούκος Σωτήριος (πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας), Φωτεινός Γιώργος (αντιπρόεδρος ΝΕ Μεσσηνίας), Κωτούλας Φίλιππος (πρόεδρος ΝΕ Καρδίτσας), Μαγγλάρας Κώστας (πρόεδρος ΝΕ Αρκαδίας), Παπαδάκης Γεώργιος (πρόεδρος ΝΕ Ηρακλείου), Πετράκης Σωτήριος (πρόεδρος ΝΕ Αργολίδας), Σαρρής Ιωάννης (πρόεδρος ΝΕ Καβάλας), Τρίκκας Χρήστος (πρόεδρος ΝΕ Λευκάδας), Λιθαδιώτης Παναγιώτης (γραμματέας ΟΠ Ιστιαίας και πρόεδρος ΤΟΣΥΝ Ιστιαίας), Ματράκας Δημήτριος (γεν. γραμματέας ΤΓ Χαλκίδας), Μοιρώτσος Άγγελος (γεν. γραμματέας ΤΓ Αλιβερίου), Μπασακιώτης Σταύρος (γεν. γραμματέας ΤΓ Τριπόλεως), Τάκης Γεώργιος (γεν. γραμματέας ΤΓ Δωρίου), Γιαννόπουλος Δημήτρης (μέλος ΤΕ Ιλίου). Μάλιστα, από την ημέρα που δημοσιεύθηκε το κείμενο κυκλοφορεί το σύνθημα: «ΟΝΝΕΔίτες καλούν ΟΝΝΕΔίτη για την προεδρία», ποντάροντας και στο γεγονός ότι κανείς άλλος από τους υποψηφίους δεν ήταν καν μέλος της ΟΝΝΕΔ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ήταν στην ηγεσία της ΟΝΝΕΔ τα πρώτα, δύσκολα χρόνια της οργάνωσης και παρέμεινε ενεργά στη «γαλάζια» νεολαία ως νέος βουλευτής μέχρι και λίγο μετά την εκλογή Μητσοτάκη. Άλλωστε, ο Αντώνης εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στα 26 του χρόνια, το 1977, και μέχρι το 1984-1985 ασχολούνταν συστηματικά με την ΟΝΝΕΔ. Σημειώνουμε ότι σε όλες τις πολιτικές του κινήσεις ο Αντώνης Σαμαράς βασιζόταν οργανωτικά και πολιτικά κυρίως στους νέους ανθρώπους και στη νεολαία.

Πιέσεις και «πιέσεις»
Το ανωτέρω κείμενο και η χρονική στιγμή που βγήκε πολύ δυσαρέστησαν κάποιες πλευρές της κούρσας διαδοχής της ΝΔ. Ούτως ή άλλως, τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά και πιο εύκολο είναι να βρεις ΟΝΝΕΔίτες και νεοδημοκράτες σε συναντήσεις παρά στα σπίτια τους. Στο πλαίσιο των πιέσεων υπέρ ή κατά υποψήφιων προέδρων χρησιμοποιούνται διάφορα μέσα και γίνονται διάφορες «προσφορές». Πρωταθλητής στο παιχνίδι αυτό ακούμε ότι είναι το «σύστημα Ντόρας», που άλλωστε το ξέρουν και το χρησιμοποιούν πάρα πολλά χρόνια. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη η πληροφορία ότι στο ανωτέρω κείμενο υπέρ της υποψηφιότητας Σαμαρά υπέγραφε και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Παναγιώτης Πούτος, ο οποίος όμως σε σχετικές ερωτήσεις και «ενοχλήσεις» δήλωνε έκπληκτος και έλεγε πως δεν είχε ιδέα. Μάλιστα…

Ποιοι ΟΝΝΕΔίτες στηρίζουν Ντόρα
Η Ντόρα απάντησε με κίνηση ματ, όπως πιστεύουν τα στελέχη της, καταθέτοντας τις δηλώσεις υποστήριξης στην υποψηφιότητά της 1.000 συνέδρων από όλη τη χώρα. Μας λένε μάλιστα ότι αυτοί είναι μόνο οι μισοί. Από πλευράς νεολαίας περιλαμβάνονται 135 σύνεδροι της ΟΝΝΕΔ, με προεξάρχοντες τα δύο μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Πάρι Σκιαδόπουλο. Εντύπωση έχει προκαλέσει η υποστήριξη του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ Χρήστου Κουρούση, ο οποίος θεωρούνταν «κομματικό παιδί Καραμανλή» και ήταν συνεχώς γενικός γραμματέας υπουργείων επί της διακυβέρνησης της ΝΔ. Το κείμενο υπογράφει επίσης ο φερόμενος ως υποψήφιος διάδοχος Παπανικολάου, Γιάννης Σμυρλής (μας είπανε ότι είναι στις ΗΠΑ, πότε υπέγραψε;), ο οποίος, προκειμένου να εκλεγεί, έχει συμμαχήσει με δυνάμεις της Ντόρας, παρότι ανήκε στη στενή ομάδα Παπανικολάου. Γενικά φαίνεται ότι πολλά «Καραμανλικά» στελέχη συντάσσονται με την Ντόρα, αλλά ίσως είναι προπέτασμα καπνού, αν κρίνουμε από μερικά που ακούμε.
Τα υπόλοιπα στελέχη της ΟΝΝΕΔ που στηρίζουν Ντόρα, σε πρώτη φάση, είναι οι εξής εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο του κόμματος: Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος, Αντώνης Μάγκλαρης, Φώτης Νέστορας, Βελισσάριος Μηλιώνης, Σεραφείμ Γκόλιας, Παναγιώτης Δρόσος, Βασίλης Σπανάκης, Γιώργος Αυγενάκης, Δήμητρα Λυγούρα, Κλειώ Λαζογεώργου, Μανωλάκος Παναγιώτης, Ξανθογέωργης Μανώλης, Τσαφάρας Κώστας, Δεληγιώργης Γιάννης, Ζαφειρόπουλος Γιώργος, Ζίμας Τάσος, Ζίμας Γιάννης, Κούνιας Δημήτρης, Ντουντούμης Θανάσης, Πατσέλης Νίκος, Χρήστος Νέστορας, Μάριος Βρυώνης, Μαρία Ζαχαράκη, Σοφία Ζαχαράκη, Νίκος Ζυγούρης, Παπαντωνίου Σταύρος, Σπύρος Σαπουνάς, Βασίλης Τσεκούρας, Γιώτα Κωστάκου, Θανάσης Φουσκίδης, Νίκη Αραμπατζή, Κώστας Αναστασίου, Κολιοβασίλης Δημήτρης, Νίκος Σχινάς, Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, Βάσω Κοκκίνου, Γιάννης Μπενετάτος, Φίλιππος Γιαννακάς, Δημήτρης Καραγιάννης, Θανάσης Λαλιώτης, Γιώργος Κούσκος, Κώστας Κοπανέλης, Παύλος Καμπουρίδης, Άγγελος Δημοσθένους, Κωνσταντίνος Κρεμανταλίδης, Αλεξάνδρα Θεοδοσοπούλου, Στέφανος Καβαλιεράκης, Δημήτρης Καλτσάς, Κώστας Καννάς, Ξένια Λαγουμιτζή, Ελισάβετ Σπύρου, Δέσποινα Σπύρου, Γεωργία Παπαδέα, Αντώνης Πολυκανδριώτης, Παναγιώτης Σαββόπουλος, Μενέλαος Σπυράκος, Ρήγας Γιοβανόπουλος, Γεράσιμος Σπυράτος, Βικτωρία Αποστολάκου, Δημήτρης Νερούτσος, Χρύσα Τάσκου, Γιώργος Τσίνας, Γιώργος Τσίφας, Θέμης Ασθενίδης, Βασίλης Τσολιάς, Χρήστος Καραγκιόζης, Γρηγόρης Χατζηλυμπέρης, Παναγιώτης Λιβανός, Βασίλης Χριστόπουλος, Στέλιος Δαμίγος, Δημήτρης Καπογιάννης, Βασίλης Κούβαρης, Επαμεινώνδας Μπρούτζος, Δημήτρης Τόπης, Νίκος Πότογλου, Δημοσθένης Λουιζίδης, Ανδρέας Τούλιας, Μάριος Τσιώλης, Αλέξανδρος Μακρής, Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης, Αθανάσιος Δραχμάνης, Γιάννης Παυλάκος, Νίκος Δάλλας, Ιωσήφ Καγιουκλάκης, Χρήστος Χρόνης, Ζωή Μπέη, Κώστας Βασιλειάδης, Γιώργος Παπαϊωάννου, Στέφανος Παπαποστόλου, Δημήτριος Παπαγεωργίου, Σταυρούλα Παπαστώρη, Γρηγόρης Σκυλάρης, Θόδωρος Δεληγιάννης, Νίκος Τουρβάς, Ιωάννης Κούτουλας, Ευθυμία Τσόγια, Βελισσάριος, Χαρίτογλου, Ανδρέας Καρασαρίνης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, Παντελής Εγγλέζος, Νικήτας Κούτιβας, Βασίλης Αμπαρτζίδης, Γιώργος Βράντζας, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Νίκος Κούτκιας, Ελένη Σαχουλίδου, Γρηγόρης Γούσιος, Τάσος Λουκάς, Στέλιος Καρατζιόβαλης, Γιώργος Παπαθανασίου, Κώστας Μανωλίτσης, Λαέρτης Μαρκογιαννάκης, Γιώργος Ματαλιωτάκης, Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης και Κώστας Μίχος.
Επίσης την υποψηφιότητα Μπακογιάννη στηρίζουν οι κάτωθι πρόεδροι Νομαρχιακών της ΟΝΝΕΔ: Γιάννης Μιχελιουδάκης, Μανώλης Κορφιανάκης, Νίκος Οικονόμου, Μανώλης Νικολού, Γιάννης Ταγκαλέγκας, Μιχάλης Λιβανός, Λευτέρης Κοσμόπουλος, Γιώργος Γεωργιάδης, Νώντας Μούσιος, Λάμπρος Δημητρογιάννης, Βογιατζής Γιώργος, Διονύσης Ψύρρας, Χρήστος Παπαποστόλου, Ελένη Κουρινού.

Οι υποψήφιοι στο ραδιόφωνο
της ΟΝΝΕΔ
Ίσως έχετε ακούσει ότι προτείνεται να γίνει ντιμπέιτ των υποψήφιων αρχηγών της ΝΔ στην τηλεόραση. Είναι μια πρόταση που εξετάζουν τα επιτελεία των υποψηφίων, αφού πλέον η διαδικασία πάει στη βάση. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι οι πρώτοι που κάλεσαν τους υποψήφιους αρχηγούς να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, ίδιες για όλους, είναι τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ, και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο. Η διεύθυνση του διαδικτυακού ραδιοφώνου της «γαλάζιας» γενιάς, του onnedradio, στέλνει επίσημα φαξ σε όλους τους υποψηφίους για μια συνέντευξη προς τη νεολαία, όπου θα ερωτώνται για το πώς θέλουν το κόμμα, τι σκέφτονται για την ΟΝΝΕΔ και πώς θα κάνουν αντιπολίτευση. Αυτό που δεν έχουμε ακόμη πληροφορηθεί είναι αν θα βρεθούν όλοι μαζί στα στούντιο της Λυκούργου. Το πιθανότερο είναι πως θα προσέλθουν χώρια, όμως η ΟΝΝΕΔ, αν τα κατάφερνε, θα έδειχνε ότι είναι παράγοντας ενότητας του κόμματος. Αν αυτό δεν γίνει, σε κάθε περίπτωση, μας λένε, η ΟΝΝΕΔ θα κρατήσει ίσες αποστάσεις από όλους τους υποψηφίους, πιστή στον θεσμικό της ρόλο ως νεολαία όλης της παράταξης.
Υπάρχει κόμμα ή μόνο ΟΝΝΕΔ;
Υπάρχει μεγάλη μερίδα της βάσης αλλά και στελεχών της ΝΔ που έχει προβληματιστεί με τη σημερινή οργανωτική πραγματικότητα του κόμματος. Ειδικά από τη στιγμή που καλείται η οργάνωση να αντεπεξέλθει σε κάτι πρωτόγνωρο, όπως η εκλογή αρχηγού από τη βάση. Ο ισχυρός κομματικός μηχανισμός της ΝΔ που είχε δημιουργηθεί από άκρη σε άκρη της Ελλάδας τη δεκαετία του ’80 φθάρθηκε και γρήγορα διαλύθηκε μέσα στην απαξίωση της ίδιας του της ηγεσίας. Τα τελευταία χρόνια στα περισσότερα σημεία της Ελλάδας οι οργανώσεις της νεολαίας (ΟΝΝΕΔ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) μόνες τους σχεδόν συνεχίζουν να αγωνίζονται και να καταβάλλουν προσπάθειες αυτοσυντήρησης, χωρίς σχεδόν καμία συνδρομή από τη ΝΔ. Έμπειρα στελέχη μάς λένε ότι η κομματική οργάνωση των «μεγάλων», τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο, «δεν είναι απλώς υπό διάλυση: Δεν υπάρχει»! Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το ποσοστό του 33% η ΝΔ το οφείλει, σε οργανωτικό επίπεδο, πραγματικά στη νεολαία της, που αυτοοργανώθηκε και αγωνίστηκε στις πλατείες της χώρας, μέσα στις σχολές, έξω στους δρόμους και στο διαδίκτυο. Σημειώνουν ότι «αν δεν υπήρχαν οι νεολαίοι, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο άσχημα για τη ΝΔ σήμερα» και συμπληρώνουν με νόημα: «Μετά τη ΔΑΠ και την
ΟΝΝΕΔ όμως σήμερα δεν
υπάρχει τίποτα. Οι ΔΑΠίτες γίνονται ΟΝΝΕΔίτες και μετά συνταξιοδοτούνται διότι οι τοπικές οργανώσεις υπολειτουργούν, καθώς υποβαθμίστηκαν από τη διοίκηση της ΝΔ».
Είναι ενδιαφέρουσα η ανάλυση, κυρίως επειδή προέρχεται από κομματικούς που είναι σε θέση να ξέρουν την πραγματική κατάσταση πανελλαδικά. Ίσως γι’ αυτό ορισμένοι υποψήφιοι, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, δίνουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στην ΟΝΝΕΔ και στα στελέχη της. Άντε να δούμε πώς θα καταφέρουν να κάνουν εκλογές στις τοπικές επιτροπές αν η εικόνα είναι παντού έτσι…

Ξεχάσαμε την Τσαμπίκα
Οφείλουμε να απολογηθούμε δημοσίως! Στο κείμενο της προηγούμενης εβδομάδας για τους νέους σε ηλικία βουλευτές των κομμάτων ξεχάσαμε να αναφέρουμε την Τσαμπίκα Ιατρίδου, που εκλέχθηκε με τη ΝΔ στα Δωδεκάνησα. Η αλήθεια είναι ότι δεν τη γνωρίζαμε, αλλά της ευχόμαστε καλή επιτυχία στα βουλευτικά της καθήκοντα. Άφησε άλλωστε έξω από τη Βουλή «γίγαντες», όπως τον πρώην υφυπουργό Βαληνάκη και τον βουλευτή Καραμάριο. Οι φήμες ότι εκλέχθηκε αποκλειστικά και μόνο με τη στήριξη και «αντ’ αυτού» του Αριστοτέλη Παυλίδη λέτε να είναι κακοήθειες;

Με το βλέμμα στο 2011
Θυμάστε που σας γράφαμε ότι το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού έχει «μπερδέψει» τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ); Φίλοι της στήλης μάς πληροφόρησαν ότι όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε στην προετοιμασία του 2011. Φαίνεται ότι είναι της μόδας η συμμετοχή παντού! Τα πρώτα οργανωτικά βήματα ξεκίνησαν, τόσο κεντρικά όσο και σε άλλες χώρες, παρότι εμείς ως χώρα έχουμε αναθέσει την πολιτική εκπροσώπηση και προετοιμασία στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες (που αποτελείται από διπλωμάτες), η οποία προφανώς έχει μεγάλη γνώση και σημαντική προσφορά στα θέματα εθελοντισμού και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη… Όσοι εθελοντές όμως πραγματικά ενδιαφέρονται στην ιστοσελίδα www.eyv2011.eu μπορούν, ως πρώτο βήμα συμμετοχής, να ψηφίσουν το καλύτερο λογότυπο και σύνθημα για τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011.

Ανεβαίνει η Νεολαία ΛΑΟΣ
Είχαμε τις προηγούμενες ημέρες μια σχετική κινητικότητα από πλευράς Νεολαίας ΛΑΟΣ. Αφού ξεκουράσθηκαν λίγο από τον προεκλογικό αγώνα, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους και τις συγκεντρώσεις. Η Νεολαία ΛΑΟΣ συμμετείχε ενεργά στη συγκέντρωση-ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε για 7η χρονιά η Επιτροπή Μνήμης και Τιμής Παύλου Μελά για τη σχετική επέτειο. Η συγκέντρωση, λόγω επικαιρότητας, εξελίχθηκε και σε διαμαρτυρία για την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης που ανακοίνωσε και πραγματοποίησε η κυβέρνηση. Σε αυτήν τη συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΝΕΟΣ Γιάννης Παναγιωτακόπουλος ανακοίνωσε ότι η οργάνωσή τους αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή καμπάνιας για τη Μακεδονία, που θα είναι ανοιχτή για συμμετοχή σε οργανώσεις νέων που συμφωνούν. Ψάχνοντας στο αρχείο μας, είδαμε ότι είχαν κάνει αντίστοιχη πρόταση παλαιότερα στο ΕΣΥΝ, ώστε όλοι μαζί να ζητήσουν χρηματοδότηση από τη ΓΓΝΓ. Σύμφωνα με όσα μάθαμε, οι υπόλοιποι της διοίκησης του ΕΣΥΝ (όπου συμμετέχει η ΝΕΟΣ) ζήτησαν ολοκληρωμένη πρόταση που να αφορά καμπάνια προς το εξωτερικό για τις θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας αλλά και της ιστορίας της Μακεδονίας. Όμως οι νέοι του ΛΑΟΣ ήθελαν η καμπάνια να αφορά και το εσωτερικό της χώρας, για ευνόητους λόγους.
Κάτι τέτοιο όμως δεν γινόταν δεκτό προς χρηματοδότηση από τη ΓΓΝΓ, οπότε η συζήτηση έμεινε σε θεωρητικό επίπεδο και τώρα επανέρχεται. Εν τω μεταξύ, οι φίλοι της ΝΕΟΣ προγραμμάτισαν ένα μεγάλο και διασκεδαστικό μετεκλογικό πάρτι για την Παρασκευή το βράδυ, όπου μέλη και φίλοι της νεολαίας και του κόμματος θα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν από κοντά με όλους τους βουλευτές τους και να γνωρίσουν φυσικά τους καινούργιους. Επειδή όμως δεν μένουν μόνο στα πάρτι, κανόνισαν και μια οργανωτική ολομέλεια στο αμφιθέατρο του κόμματος στην Καλλιρόης για σήμερα, Κυριακή, το απόγευμα. Στα θέματα της συζήτησης περιλαμβάνονται η δημιουργία πυρήνων, η καλύτερη συνεργασία και νέες ιδέες για τη λειτουργία της νεολαίας, ενώ δικαίωμα λόγου και άποψης έχουν όλα τα μέλη και οι φίλοι της νεολαίας.

Επίθεση στη ΓΓΝΓ
Η ιστοσελίδα της ΓΓΝΓ, που λειτουργεί (θεωρητικά) ως διαδικτυακή πύλη για θέματα νεολαίας, αντιμετώπισε διαδικτυακή επίθεση και σοβαρό θέμα ασφαλείας την προηγούμενη Δευτέρα. Είναι η πολλοστή φορά που δέχεται επίθεση, αλλά αυτήν τη φορά ήταν πιο αποτελεσματική. Από την Αχαρνών μάς λένε ότι δεν έχουν «εχθρούς» και ότι γίνονται στόχος λόγω της μεγάλης απήχησης που έχει το neagenia.gr στους νέους. Σύμφωνα με όσα μάθαμε, εκτός από την επίθεση απεστάλη newsletter με περιεχόμενο ξένο προς τη ΓΓΝΓ, χρησιμοποιώντας την ήδη υφιστάμενη mailing list. Το πρόβλημα ήδη αντιμετωπίζεται επιτυχώς, ενώ του θέματος αυτήν τη φορά θα επιληφθεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προς ανεύρεση των υπευθύνων, που θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες, μας ανακοίνωσε το Τμήμα Μηχανογράφησης της ΓΓΝΓ. Δεν ακούσαμε όμως λέξη για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν λάβει ώστε να προστατεύουν τα στοιχεία επικοινωνίας χιλιάδων νέων που έχουν καταχωρίσει στους υπολογιστές τους. Και σημειώνουμε ότι αυτή η προστασία είναι και νομική τους υποχρέωση…

Συλλυπητήρια
από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ εξέφρασε «τη βαθιά θλίψη και οδύνη» της για την απώλεια του κύπριου συντρόφου Νεόφυτου Δημοσθένους, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ και επί χρόνια στελέχους της Νεολαίας της ΕΔΕΚ και της φοιτητικής οργάνωσης Αγώνας. Ο Νεόφυτος Δημοσθένους υπήρξε «ένας πραγματικός σύντροφος και φίλος», ένας άνθρωπος που από τα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε με το Σοσιαλιστικό Κίνημα της μαρτυρικής Κύπρου και στη συνέχεια ανέπτυξε πολύπλευρη και εντυπωσιακή δραστηριότητα, υπηρετώντας την πολιτική με απαράμιλλο ήθος, εντιμότητα και αξιοπρέπεια. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ εξέφρασε στην οικογένεια και στους συγγενείς, όπως και στην ηγεσία της ΕΔΕΚ και της νεολαίας της, τα συλλυπητήριά της. Και ευχήθηκε: «Καλό ταξίδι, σύντροφε Νεόφυτε, θα σε θυμόμαστε για πάντα».

ΤΟΣΥΝ για διόδια
Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων (ΤΟΣΥΝ) δεν μένουν απαθή στα θέματα της περιοχής τους, παρότι στην επικαιρότητα δεν βγαίνουν εύκολα τοπικά ζητήματα. Ένα από τα καυτά θέματα που κινητοποιούν τους νέους στην περιφέρεια κυρίως είναι το θέμα των διοδίων και των έργων σε αυτοκινητόδρομους. Πρόσφατα είχαμε την κινητοποίηση των κατοίκων, με τη συμμετοχή πολλών νέων, στα διόδια των Αφιδνών, που επηρεάζουν ολόκληρη τη βόρεια Αττική. Τελευταίο αντίστοιχο παράδειγμα είναι η κινητοποίηση των κατοίκων της Λοκρίδας, με την αγωνιστική συμπαράσταση των πολλών ΤΟΣΥΝ της περιοχής, και ιδιαίτερα αυτού της Αταλάντης σχετικά με τα διόδια της Τραγάνας. Λόγω της αύξησης του κόστους ζητούν να εξαιρούνται διοδίων για τις τοπικές τους μετακινήσεις ή να φτιαχτούν άμεσα παράδρομοι χωρίς διόδια που δεν θα περνούν μέσα από τα χωριά τους. Επιπλέον, ζητούν νέο κόμβο της εθνικής οδού στην Αταλάντη και στάσεις ΚΤΕΛ στην εθνική οδό με νέα πάρκινγκ και στοιχειώδεις ανέσεις.


Σχολιάστε εδώ