Επί τροχάδην

– Εκατό

Στην αρχή της δεκαετίας του 1970 υπήρξε μεταξύ των φοιτητών και των αριστερών ακτιβιστών στη Δύση, πολύ προσφιλής η φράση του Προέδρου Μάο Τσε Τουνγκ «Αφήστε εκατό λουλούδια να ανθίσουν», αναφερόμενη στην εξελισσόμενη τότε στη Λαϊκή Κίνα Πολιτιστική Επανάσταση. Σήμερα, ένας άλλος πρόεδρος, του ΠΑΣΟΚ αυτήν τη φορά, ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας, ομιλεί για ένα άλλο κατοστάρι: για το πρόγραμμα των εκατό ημερών που έχει καταρτίσει και θα υλοποιήσει η κυβέρνησή του. Εκατό μέρες μπορεί να αποδειχτούν πολλές για την αναγκαστική ανοχή μας, εκατό μέρες μπορεί να αποδειχτούν αρκετές για το ξαναστήσιμο του ΠΑΣΟΚικού κράτους, εκατό μέρες μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά λίγες για τον όγκο των προβλημάτων αλλά και των εκκρεμοτήτων που έχει η χώρα με τους γείτονές της. Εκατό μέρες ζητήθηκαν από τους έλληνες πολίτες, εκατό να δοθούν. Αναμένουμε…
– Ορκωμοσία
Άνοιξε την Τετάρτη το Κοινοβούλιο με την ορκωμοσία των βουλευτών της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη, ως είθισται. Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας ΔΕΝ έδωσαν τον θρησκευτικό όρκο οι βουλευτές του ΚΚΕ (αναμενόμενο και δηλωμένο) με εξαίρεση τη Λ. Κανέλλη (σταθερή επίσης).
ΔΕΝ έδωσαν τον θρησκευτικό όρκο επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι ΠΑΣΟΚοι: Ν. Σηφουνάκης, Μ. Δαμανάκη, Σπ. Κουβέλης, Μ. Τσόκλη και οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου και
Τ. Μπιρμπίλη.
‘Ντάξει, συντρίψατε τον «εσωτερικό εχθρό», την Ορθοδοξία δηλαδή, που μεγάλωσε τους παππούδες και τους πατεράδες σας. (Υποθέτω.) Θα αναμένω να δω αν η στάση σας θα είναι η ίδια απέναντι στη Σαϊεντολογία, στη Μασονία, στον Ιουδαϊσμό, στην Καμπάλα… και σε κάθε άλλη εισαγόμενη …ία (ή, απλά, τσάμπα μάγκες).
Να το πω αλλιώς: Ώπα! Η Επανάσταση… (Ουπς! Ελληνοαγγλιστί…)
Σε εποχή που η ανεργία είναι επισήμως στο 9,6% κατά την ΕΣΥΕ (και στο 15% κατά τη ΓΣΕΕ) και πλήττει κυρίως τη δική μας νέα γενιά των «700 ευρώ» και των stage, παρ’ όλα τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά, είναι κρίμα να αναδεικνύουν κάποιοι ως πρώτο θέμα τον θρησκευτικό όρκο (για Ιράν μίλησε ο Τσίπρας, τι δουλειά έχει ο Ιερώνυμος με τους μουλάδες;) και την υπεράσπιση των λαθρομεταναστών ΕΝΑΝΤΙΑ στα δικά μας παιδιά.

Γερμανικές αποζημιώσεις
Από την προπερασμένη Παρασκευή (2/10/2009) ως την Παρασκευή 16/10 το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα φιλοξένησε στη χώρα μας την αντιφασιστική οργάνωση AkuBiZ, που αγωνίζεται για τη διερεύνηση και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη. Στους σκοπούς της συμπεριλαμβάνει και την καταβολή των αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία εξαιτίας των εγκλημάτων των ναζί στις κατεχόμενες κατά την περίοδο 1939-1945 χώρες και την ανθρωπιστική μεταχείριση των οικονομικών προσφύγων από τις φτωχές χώρες προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Ειδικότερα για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα (αποζημιώσεις για καταστροφές και λεηλασίες, εξόφληση του κατοχικού δανείου, επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαιρέθηκαν από ελληνικά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και αποζημίωση θυμάτων των στρατευμάτων κατοχής και ιδιαίτερα προς τους κατοίκους των 89 Ολοκαυτωμάτων στην Ελλάδα) η οργάνωση αυτή αποδέχεται όλα τα αιτήματα του Εθνικού Συμβουλίου και συμπαραστέκεται ενεργά στον δίκαιο αγώνα του.
Για τη διαμόρφωση της άποψής τους επισκέφθηκαν μαρτυρικούς δήμους (Καλάβρυτα, Δίστομο, Καισαριανή, Νίκαια) και τόπους εκτελέσεων.
Σύμφωνα με τα λόγια του εκπροσώπου της γερμανικής αντιπροσωπείας Steffen Richter: «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί η γερμανική κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της».
Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης.


Σχολιάστε εδώ