Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1Ενθαρρυντικές για την οικονομία της χώρας μας είναι οι προβλέψεις του οίκου Merrill Lynch που τώρα έχει εξαγοραστεί από την Bank of America και αποτελεί πλέον μέλος του ομίλου της. Η πρόβλεψή της είναι ότι η ελληνική οικονομία τη διετία 2009-2010 θα παρουσιάσει τη μικρότερη επιβράδυνση απ’ όλες τις λοιπές οικονομίες της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα η Merrill Lynch προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί το 2009 μόνον κατά 0,1%, ακυρώνοντας έτσι την προηγούμενη πρόβλεψή της για επιβράδυνση 1,6%. Και για το 2010 οι προβλέψεις είναι εξίσου θετικές για τον ρυθμό αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ. Θα έχουμε αύξηση του ΑΕΠ (ρυθμό ανάπτυξης) 2,3% έναντι προηγουμένης πρόβλεψης για μηδενική ανάπτυξη. Καθόσον αφορά τον πληθωρισμό, οι οικονομολόγοι που συνέταξαν την έκθεση του οίκου προβλέπουν ότι στην Ελλάδα θα έχουμε αύξηση του πληθωρισμού στο 2,1% φέτος (μέσος ετήσιος πληθωρισμός) και 2,3% την επόμενη χρονιά (2010). Είναι τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα που δημοσιεύονται για την επόμενη χρονιά σχετικά με την ελληνική οικονομία. Αν οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν, τότε η οικονομία μας από το 2010 αποφεύγει την απειλή της ύφεσης και μπαίνει οριστικά σε αναπτυξιακή τροχιά. Αρκεί να μη μας τροχοπεδήσουν οι συνταγές Αλμούνια για αύξηση της φορολογίας και μείωση της δημόσιας κατανάλωσης. Εδώ θα σφυγμομετρήσουμε και την αντίσταση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου στις πιέσεις των λογιστών του «ιερατείου των Βρυξελλών».
2Η πολύ γνωστή γαλλική τράπεζα BNP – Paribas με δήλωση του προέδρου της Baudouin Prot ανακοίνωσε ότι του λοιπού δεν θα δραστηριοποιείται πλέον σε χώρες που χαρακτηρίζονται «φορολογικοί παράδεισοι» και συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα του ΟΟΣΑ (που έχει ονομαστεί «γκρι λίστα»). Σημειώνουμε ότι η γαλλική αυτή τράπεζα έχει πολυεθνική δραστηριότητα και διατηρεί θυγατρικές τράπεζες ή υποκαταστήματα σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και σε πολλές χώρες της Αμερικής και της Ασίας. Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε ότι θα προβεί άμεσα στο κλείσιμο των υποκαταστημάτων της στον Παναμά, που περιλαμβάνεται στη «γκρίζα λίστα» του ΟΟΣΑ και θα συνεχίσει με το κλείσιμο και στις υπόλοιπες χώρες της λίστας, ενώ συγχρόνως θα προβαίνει και στην πώληση των θυγατρικών τραπεζών που διατηρεί στις χώρες αυτές. Και τούτο για να συμβάλει στην εξυγίανση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Πολύ σημαντική και άξια παντός επαίνου η απόφαση αυτή της BNP – Paribas. Οι Γάλλοι, με πρωτεργάτη τον Πρόεδρό τους Νικολά Σαρκοζί, αποφάσισαν να αγωνιστούν για την εξυγίανση της χρηματοπιστωτικής αγοράς και για τη θέσπιση κανόνων ελέγχου της, με ομοιόμορφη εφαρμογή σε όλες τις χώρες. Όμως δυστυχώς στην προσπάθεια αυτή ο Πρόεδρος της Γαλλίας είναι προς το παρόν μόνος. Οι ΗΠΑ του Ομπάμα και η Γερμανία της Μέρκελ δεν βοηθάνε. Και κρατάνε αποστάσεις. Όμως η πρωτοβουλία Σαρκοζί ελπίζουμε ότι γρήγορα θα αποδώσει, για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας και των λαών.
3Σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας οσφραίνονται μερικοί και ειδικά ανάκαμψης της χρηματοπιστωτικής αγοράς με τα λεφτά των φορολογουμένων (μέσω των κρατικών πακέτων στήριξης) και άρχισαν να κινούνται οι εξαγορές μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών. Έτσι η γερμανική Deutche Bank, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, επισπεύδει τις διαδικασίες εξαγοράς της επενδυτικής τράπεζας Sah Oppenheim. Στο μεταξύ οι ευρωπαϊκές τράπεζες προετοιμάζονται για μεγάλες εξαγορές, αυξάνοντας την κεφαλαιακή τους βάση, με αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Έτσι η γαλλική BNP – Paribas ανακοίνωσε ΑΜΚ ύψους 4,3 δισ. ευρώ. Και η ιταλική Unicredit έκανε γνωστή την πρόθεσή της για συγκέντρωση 4 δισ. ευρώ από την πώληση νέων μετοχών στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ η ιταλική Intesa Sanpaolo θα κυκλοφορήσει μετατρέψιμα ομόλογα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης. Τα μαχαίρια άρχισαν να τροχίζονται και οι μεγάλοι μεσολαβητές πιάνουν δουλειά. Οι εξαγορές θα ξαναζήσουν μέρες δόξας. Να γιατί θα φουντώσει η ανεργία.


Σχολιάστε εδώ